Maminka.czPraktické rady

Jak pečovat o dětské vlásky?

Ivanna Benešová 9.  11.  2010
Péče o miminko musí být vždy důkladná a pečlivá. Výjimkou není ani starost o dětské vlásky. První „chloupky“ na hlavě zasluhují totiž speciální péči. Důležitý je nejen výběr vhodného šamponu, ale doporučují se také nějaké ty domácí recepty našim babiček a maminek. Nechte si poradit!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některé děti se s prvními vlásky už rodí, některým vyrůstají až o něco později. Ať už je to tak či onak, jakmile se první „chloupky“ na hlavičce objeví, je důležitá speciální péče o ně. Na trhu je k dispozici celá řada dětských šampónů, kondicionérů a kosmetiky.

Podle čeho vybírat šampon

O tom, že by se na dětské vlásky rozhodně neměly používat šampony určené pro dospělé, není snad nutné dlouho polemizovat. Šampony určené na vlasy dospělých mají jiné pH, než dětská pokožka a jsou výrazně agresivnější. Namísto toho, aby růst dětských vlásků podpořily, by tak mohlo dojít k dehydrataci dětských vlasů a pokožky, a v důsledku toho by se první dětské vlásky staly lámavými a dvojily se. A to rozhodně žádná maminka nechce.

Čtěte také: 21 dětských pokroků

Správný dětský šampon by měl být dermatologicky testovaný a na přírodní bázi. Čím menší dávce chemie dítě v prvních dnech vystavíte, tím lépe. Nejvhodnější jsou šampony z šípků, měsíčků, bezu anebo kopřiv. Složky šípku a měsíčků mají tu výhodu, že pokožku a vlásky nejen hydratují a zvláčňují, ale také čistí a zklidňují.

Bezové šampóny naopak mají výraznější složku vitamínu C a podporují odolnost vlásků. Kopřivy jsou, byť se to na první pohled nezdá, jsou vůči vlasům i pokožce velmi šetrné. Výhodně jsou především na tmavší odstíny dětských vlásků, neboť kopřivy podporují udržovat vlasy tmavé a v syté barvě.

Na světlé dětské vlásky je pak nejlepší heřmánkový šampon. Ten totiž vlasy naopak zesvětluje a udržuje zářivou zlatavou barvu. Každý šampon, který je označen jako dětský, musí mít naopak i tu vlastnost, že v očích nepálí.

Nezbytné přírodní oleje

Rovněž se doporučuje, aby dětské šampóny obsahovaly také mandlový nebo sezamový olej. Ten podporuje hydrataci a elasticitu pokožky. Rovněž takovéto složky olejů v šamponu zamezí vypadávání vlásku. Díky olejovým složkám v šamponu (nebo kondicionéru) dětské vlasy lépe učešete. U kudrnatých dětí pak zamezíte cuchání vlásků.

Další olejovitou složkou šamponů na dětské vlasy jsou nejrůznější éterické oleje, jejichž hlavní a nepřehlédnutelnou funkcí je příjemná a uklidňující vůně. Možná se to bude někomu zdát jako banalita, ale pokud přípravky na mytí miminku příjemně voní, bude koupání snazší a dítě nebude zlobit. Ne všechny děti mytí hlavičky zrovna milují, proto je vždy důležité vsadit také na něco, čím tuto činnost dětem ozvláštníte. Vyberte tedy raději šampon dobře vonící a případně i výrazně zbarvený.

Na dětech se šetřit nevyplatí

Kvalitní dětské šampony a kondicionéry můžete koupit v lékárně, drogerii anebo ve specializovaných obchodech s věcmi pro děti. Rozhodně byste ale neměla kupovat ty nejlevnější přípravky. Cena za 200ml dobrého dětského šamponu se pohybuje od 150 korun výše.

Při nákupu lacinějších přípravků riskujete, že přírodních složek bude v produktu méně a budou nahrazeny chemií. Důležité je, aby výrobek byl dermatologicky testovaný. Tím máte zaručenou jistotu kvality a také to, že vaše ratolest nedostane z výrobku alergii nebo vyrážku. To totiž, zejména u přípravků méně přírodních, hrozí poměrně často.

Výroba domácího šamponu

Jistě jste ale také slyšela z rad babiček anebo jiných maminek o možnostech vyrobit si vlastní dětský šampon. Zhruba od šesti měsíců věku to můžete na dítě také aplikovat (menší děti raději šamponům vlastní výroby nevystavujte).

Nejčastěji se vyrábí šampon heřmánkový, kopřivový a šípkový. Postup je přitom velmi jednoduchý. Natrháte buď čerstvý heřmánek nebo kopřivy. Vždy bez květů. Heřmánek na domácím struhadle nastrouháte hodně najemno, až pustí šťávu. Tu nijak nepřevařujete, pouze zředíte vlažnou odstátou vodou.

Výroba kopřivového šamponu je lehčí. Mladé kopřivy bez květu naložíte do hrnce s vodou a vaříte tři hodiny. V posledních zhruba čtyřiceti minutách vaříte velmi zprudka a bez pokličky. To proto, aby se voda částečně vypařila a nálev zůstal. Kopřivový nálev i s kopřivami necháte dostát do druhého dne na pokojové teplotě. A pak jím můžete opatrně, aby dítěti nenatekl do očí, omýt vlásky. Jak již bylo řečeno, ten kopřivový je vhodný spíše na tmavovlasé děti. A heřmánek na blondýnky a blonďáky.

Čtěte také: 21 dětských pokroků

Témata: Praktické rady, Speciální péče, Jak, Pec, Nepál

Video