Maminka.czZdraví

Jak pečovat o intimní partie miminek. Na co si dát pozor u holčiček a na co chlapečků?

Jana Potužníková 17.  11.  2016
Kolem toho tématu se často chodí jako okolo horké kaše. Starat se o intimní partie našich dětí stále ještě není nic, v čem bychom si my rodiče byli jistí. Co o tom přesně víte vy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spojovat si naše drobečky s tématem intimity, genitálií, pohlavního ústrojí je něco, co moc neumíme. Asi je to tím, že jsme sami často vyrůstali v rodinách, kde cokoli, co se týkalo našeho „klína“, bylo tabu, mluvilo se o tom šeptem, anebo se o tom raději nemluvilo vůbec. Možná je to tím, že si genitálie my dospělí často spojujeme jen se sexuálním životem, který s dětmi pochopitelně nemá nic společného.

Možná ani my sami, dospělí, o svých intimních partiích nevíme tolik, kolik bychom měli, a pak se jen těžko můžeme bez rozpaků nebo nejistoty starat o intimní partie našich dětí. Nutno ale říct, že stud by měl jít stranou. Z několika důvodů.

Mateřská dovolená 2017 – vše, co potřebujete vědět

Zaprvé – přirozeným přístupem k jejich fyzické stránce naučíte samotné děti, aby své tělo vnímaly přirozeně, ve všech spojitostech, úhlech pohledu a detailech. Aby se do budoucna za své tělo nestyděly, staraly se o něj, rozuměly mu a měly ho rády.

A zadruhé, čím menší předsudky, stud nebo cokoli podobného, tím lze předpokládat větší důraz na správnou péči o intimní partie, které jsou i u miminek, kojenců, batolat či předškoláků náchylné k nejednomu onemocnění, infekci či jiným komplikacím. Ale pojďme to vzít od narození…

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Chlapec, intimní partie, Mykóza, Lékařský zásah, Maličké miminko, Pec, Pysk, Part, Poševní vchod, Partie, Omývání, Přetahování, Závažný stav, Fimóza, Stydký pysk, Zralost, Vnitřní list, Předsudky, Zanedbání, Zdraví na Heureka.cz