Maminka.czNovorozenec

Jak pečovat o kůži miminka? A má se koupat každý den?

Michaela Láchová 27.  6.  2019
Co je nejjemnější na světě? Na první dobrou určitě mnohé z nás napadne, že pokožka miminka. A přesně tak bychom k ní měly i přistupovat. Jak se liší péče o novorozence a batole? A co vlastně změny na pokožce odrážejí? Poradíme vám!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sotva se miminko vyklube na svět, má na něm hned plno práce s tím, aby se mu přizpůsobilo. Z mámina pohodlného luxusního apartmá v bříšku, kde si vesele plavalo v plodové vodě, se ocitne v neznámém a novém prostředí, kde je všechno najednou jinak. A změny se odehrávají i na jeho pokožce. Jaká je vlastně ta novorozenecká? 

Kůže miminka je až dvakrát tenčí než ta dospělácká. Vrchní vrstva sice tvoří určitou přirozenou ochrannou bariéru, imunitní mechanismy se ale teprve postupně rozvíjejí a obranyschopnost kůže se postupně zvyšuje. Podráždit ji tedy může skutečně téměř jakýkoli vnější faktor, cokoli, s čím přijde do styku. 

Pomoc, co to je? Kožní problémy u dětí, které vás mohou vystrašit!

„Kůže novorozenců a kojenců není ještě zcela zralá, liší se od kůže dospělého strukturou i metabolismem. Neplní tedy ještě svoji funkci ochranné bariéry vůči zevnímu prostředí, a je tak náchylnější k podráždění a bakteriálním infekcím. 
Parametrů dospělé kůže dosahují různé struktury a funkce kůže v několika měsících až letech života. Samozřejmě jsou zde individuální odlišnosti podle výchozí genetické dispozice a faktorů okolního prostředí,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Iva Obstová z Medicom Clinic. 

Novorozenci stačí málo

U novorozence platí, co se kosmetiky týče, jednoduché pravidlo: čím méně, tím lépe. Ke koupání postačí voda o teplotě 37 stupňů a žínka, kterou jej budete omývat. Pokud chcete, můžete do koupele přidat pár kapek dětské koupelové emulze, není to ale nutnost. Dětskou mycí emulzi použijte případně jen na znečištěná místa pod plenkami. 

Častou otázkou novopečených rodičů také bývá, jak často miminko koupat. 
Pravdou je, že názory lékařů se v tomto směru poněkud rozcházejí. Někteří radí koupat každý den, jiní obden kvůli zbytečnému vysušování kůže. „Koupel u dětí se zdravou kůží můžeme doporučit denně, ale doba koupele by neměla být víc než pět minut,“ říká MUDr. Iva Obstová s tím, že po koupeli by měla být pokožka do několika minut ošetřena dětským pleťovým mlékem nebo olejem. Tak se nejlépe zabrání zmíněnému vysušování. Faktem je, že koupání je kromě očisty také klasickým a krásným rodinným rituálem, vlažná voda navíc dítě uklidní a bude se mu snadněji usínat. 

Masáž miminka: lepší spánek a méně pláče. Nevěříte? Zkuste!

TIP: V kojeneckém věku nepřidávejte do koupele koupelové pěny, protože pokožku vysuší a citlivější děti mohou i dráždit. Je-li pokožka po koupeli suchá, ošetřujeme ji v prvních 4–6 týdnech po porodu dětskými olejíčky (ideálně v bio kvalitě), u většího kojence je možné již pravidelně používat dětská pleťová mléka bez chemických přísad, s vitaminy, pantenolem nebo rostlinnými výtažky. 

Co se týče péče po koupání, rozhodně není třeba plnit poličku všemožnými přípravky. Bohatě postačí přípravky vhodné pro novorozence, které by měly pokožku dostatečně hydratovat. Důležité je také to, aby se lehce roztíraly, a předešlo se tak mechanickému podráždění pokožky. K ošetřování tělíčka je třeba používat pouze kvalitní dětskou kosmetiku. Je totiž vyrobena tak, aby podpořila přirozené funkce kůže. Kosmetika určená pro dospělé takto vyvážené složení nemá a mohla by dětskou pokožku podráždit, či dokonce poškodit. Kvalitní dětská kosmetika obsahuje minimum parfemačních látek, konzervantů a barviv a její účinné látky jsou voleny s ohledem na citlivost a specifika dětské pleti. 

Plenková dermatitida. Co s ní? 

Nápor na dětskou pokožku představují plenky, které můžou způsobovat na pokožce miminka takzvanou plenkovou dermatitidu. Proto si jich nenakupujte příliš mnoho dopředu, vyzkoušejte nejdřív, jestli vašemu prckovi nezpůsobují kožní problémy. Při každé výměně plenky očistěte zadeček od všech nečistot, vždy směrem zepředu dozadu. Dbejte na to hlavně u holčiček, kde hrozí větší riziko zanesení infekce. Zadeček ošetřete mastičkou proti opruzeninám. Je třeba nakupovat pleny správné velikosti (nebo si pořídit látkové), aby nikde nedřely a zároveň dobře přiléhaly k tělu. I kvalitní plenky je však samozřejmě nutno často měnit. 

Zejména, když dítě zůstane déle v plence se stolicí, se pokožka velmi snadno podráždí. S věkem se frekvence výměny postupně snižuje, i tak ale miminko budete přebalovat zhruba sedmkrát za den, novorozence ještě častěji. Nezapomínejte nechávat miminko chvilku rozbalené, aby kůže „větrala“. Kůže novorozenců a kojenců bývá často náchylná k opruzeninám. Je to především v místech pod plenami, v krční rýze, v podpaží a ve všech záhybech končetin. Proto se snažte dbát na to, abyste v těchto místech pokožku vždy řádně očistili, osušili a pečlivě ošetřili. Vhodná je například dětská mast s obsahem rybího tuku. Pokožku pod plenami ošetřujte při každém přebalení, ostatní záhyby vždy alespoň večer po koupeli. 

Plenková dermatitida: Nezaměňujte ji s ekzémem ani s alergií!

A jak prát oblečení a osušky? Vyhněte se aviváži

Nezáleží ale jen na tom, v čem miminko koupete nebo čím mu pokožku ošetřujete, ale i na tom, v čem perete osušky, látkové plenky a oblečky. Vybírejte prací prostředky určené pro nejmenší děti s citlivou pokožkou a vyvarujte se aviváže, která bývá často alergizující. Nové oblečení pak nezapomeňte vždycky hned vyprat a odstřihnout, nebo ještě lépe odpárat štítky, které mohou pokožku poškrábat. A jak je to s žehlením prádla? I když to málokterá z nás má v oblibě, novorozenci je lepší veškeré oblečení žehlit. Jednak je pak měkčí a jemnější, ale hlavně ho při této teplotě zbavíte všech zárodků mikroorganismů. U starších kojenců a batolat už můžete žehličku odložit, i u nich ale myslete také na materiál oblečení – dětem oblékněte ideálně čistou bavlnu nebo eko a bio oblečení z přírodních materiálů: konopí, bambus, organická bavlna, tencel. 

Obávaná atopie a další kožní strašáci

Změn na dětské kůži může být mnoho, a ne všechny musí znamenat neodkladnou návštěvu lékaře. Kdy byste ale měla zpozornět? „U novorozenců je třeba dávat pozor na případné vrozené kožní vady. Při jakémkoli podezření je vhodné poradit se s pediatrem a sledovat vývoj těchto změn. Například rostoucí dětský hemangiom má být léčen do čtyř měsíců života, proto je nutné, aby se maminka včas obrátila na dermatologa. Pokud se na kůži objeví změny, které samy nemizí během několika dnů nebo jsou doprovázeny celkovými příznaky (horečka), pokud dítě nespí, škrábe se a nepomáhá promazání běžnými prostředky (např. vazelínou), je návštěva lékaře určitě namístě,“ potvrzuje prof. Jana Hercogová z Dermatovenerologické kliniky Nemocnice Na Bulovce. 

Jednou z nepříjemných změn na dětské pokožce je atopická dermatitida. Atopický ekzém trápí zhruba každé páté dítě ve věku od dvou do sedmi let. Velkou roli můžou hrát vrozené predispozice, ale i zevní vlivy. Dobrou prevencí je kojení během prvních šesti měsíců – ideálně alespoň jeden rok. Vhodná jsou i hydratační mléka a masti obnovující kožní bariéru. U batolat a starších dětí může pomoci i úprava stravy. 

Když se objeví seborea...

U některých novorozenců se v prvních dnech po porodu objevuje zvýšené olupování celého povrchu pokožky. Všimnout si ale můžete i bílých nebo žlutavých šupin na hlavičce, někdy se šíří i na ouška a zevní oblast víček. Jde o takzvanou seboroickou dermatitidu. Někdy se jí zbavíte za pár týdnů, dokáže být ale i pěkně urputná. U mírnější formy můžete vmasírovat do ložisek slunečnicový nebo olivový olej, nechat ho působit přes noc a ráno vymýt dětským šamponem. Na vyšší nánosy šupin vám lékař pravděpodobně předepíše krém s ureou. 

Atopický ekzém: Mažte a přemýšlejte nad vhodným oblečením a jídelníčkem
Témata: Novorozenec, Batole, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Miminko, Dítě je na světě, Dětská kosmetika, Hemangiom, Rybí tuk, Predispozice, Seborea, Jana Hercogová, Medicom Clinic, Parfém, Koupel, Pec, Kosmetika, Jak, Konopí, Záhyb, Podráždění, Pokožka, Kůže, Plenka, Dětská kosmetika na Heureka.cz