Maminka.czDítě je na světě

Jak pojistit svoje dítě? Poradíme, co je pro vás nejvýhodnější

Jana Potužníková 18.  10.  2018
Příchod nového člena vaší „smečky“ by vás měl navést mimo jiné k přemýšlení o ryze pragmatických záležitostech. Třeba o tom, jak miminku (i sobě) nastavíte pojištění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Důvodů, proč je potřeba už brzy po porodu takové věci zvažovat, je několik. Zaprvé, nemoci ani náhody či nehody si nevybírají. A přestože nikdo nechce myslet na ošklivé věci, když se dívá do očí čerstvého novorozence a cítí se zaplavený pocity bezmezného štěstí, je pravda, že stát se může cokoli, kdykoli a komukoli z rodiny. I miminka jsou mezi těžce nemocnými pacienty, i lezoucím prckům se čas od času přihodí větší či menší úraz. Na silnici i proti vám může jet hlupák, který nevybere zatáčku… Chtít se pro takové okamžiky pojistit je čistě rozumný krok. Všechny ty potenciální nešťastné události zasáhnou celou rodinu. A přestože si přejeme, aby potenciálními zůstaly, pojištění tu je případně od toho, aby náročné okamžiky pokud možno nezasáhly rodinu navíc také finanční krizí. Co se tedy hodí uzavřít?

Máma s tátou první 

Jako první je na řadě vaše životní pojištění. Mluví se o tom těžko, ale je to třeba probrat. Máte vy, rodiče, uzavřené optimální životní pojištění, jež by se postaralo o zbytek rodiny, kdyby se nedej bože přihodilo něco fatálního? 
Když před necelými dvěma roky zemřel nečekaně muž blogerce Veronice Hurdové alias Krkavčí matce, popisovala několikaměsíční strasti, které vedly k získání vdovského důchodu, zpřístupnění manželových účtů a podobně. Být několik měsíců bez peněz si nemůže dovolit žádná rodina, natož ta s dětmi, oslabená fatální událostí. Životní pojištění pro mámu a tátu je proto nezbytnost. A o to víc, pokud nejste sezdaní, protože pak zaniká nárok i na vdovský důchod a jste „v háji“, ani nevíte jak. Pokud už „životko“ máte, revidujte, je-li dostačující. Co stačí bezdětným, nestačí lidem s dětmi. 

Přiberte děti 

Životní pojištění pak můžete uzavřít i dětem. Rozhodovat se budete mezi samostatnou pojistkou a možností „přibrat“ dítě ke své pojistce. Pojistná částka se zvýší spojením většinou jen nepatrně, pro dětské pojistky platí velmi výhodné sazby pohybující se v řádech třeba jen desítek korun za měsíc. Pojistit se můžete dokonce i celá rodina v rámci jediné smlouvy. Pak jsou sazby ještě výhodnější. „Výhodou pojištění celé rodiny na jedné smlouvě je především jednoduchost – například pouze jedna platba pojistného. V České pojišťovně tato varianta rozhodně mezi klienty převažuje,“ říká k tomu mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. 

Jednodušší je to pak také s papírováním, uložit si a hlídat musíte jedinou smlouvu místo několika. Výši cílové částky pečlivě propočítejte. Milion se zdá jako spousta peněz, ale… Na jak dlouho se případně postará o oslabenou rodinu? 

 

Životní pojištění uzavřete sobě i dětem. Jde to v jedné smlouvě...

 

Úrazy a těžké nemoci 

Pojistit se pro případ úrazu či těžké nemoci můžete v rámci připojištění ke smlouvě životního pojištění nebo si opět vybrat smlouvu samostatnou. 
Pro sebe i své dítě. Nikdo si opravdu nepřeje nic zlého, ale zvlášť neposedným dětem se úrazy nevyhýbají. A stát se mohou rychle. Jen si pohlídejte přesné podmínky jak u úrazových pojištění, tak u pojištění nemocí. Když si moje dcera Tina rozbila před rokem hlavu o vanu a jela na šití, ukázalo se, že „nic“. Nechtěla jsem vydělávat na úrazu svého dítěte, ale přesto bylo třeba se tomu věnovat, omezit práci, i když pracuji doma – byl tím trochu ohrožen domácí rozpočet. 
Tinina jizva o dva milimetry nevyhověla parametrům proplácení. Naštěstí nešlo o nic velkého ani ohledně úrazu, ani u případně vyplacené částky, ale došlo mi, že si vůbec nepamatuju pojistné podmínky jejího úrazového pojištění. Vy si je poctivě pročtěte, než se rozhodnete, že smlouvu podepíšete. A také si vyžádejte oceňovací tabulky, které přesně stanoví, kolik peněz za co případně pojišťovna vyplatí. 

Hlídejte cílovku 

Otázkou jsou také u úrazového a nemocenského opět cílové částky. U úrazového pojištění se ty doporučené cíle pohybují kolem milionu korun, u pojištění nemocí okolo půl milionu. To aby byl domácí rozpočet v pohodě, aby pojistka pokryla případné náklady spojené s dojížděním za nákladnou léčbou… To potvrzuje i Ivana Buriánková: „Pojištění, která kompenzují výpadek příjmu, doporučuji nastavit podle čistého příjmu dospělého a výdajů domácnosti. Pojištění, která zajišťují peníze na pokrytí mimořádných výdajů, by se měla pohybovat ve statisících až milionech korun. Například přestavba bytu či domu na bezbariérový se pohybuje v řádech statisíců korun.“ Kdyby se například u vašeho dítěte objevila cukrovka, jsou náklady na léčbu propočítané u těch nejtěžších forem třeba i deset tisíc měsíčně. Umíte si to představit? A co se týče vás, dospělých, je navíc podle mluvčí dobré vědět, že 88 procent pracovních neschopností a 94 procent invalidit v ČR způsobí nikoli úraz, ale nemoc. To kdybyste nechtěli platit úplně všechno a alespoň ve svém případě si chtěli vybrat jen jedno pojištění. 

…moct být doma 

Hlavně vy jako máma si pak pohlídejte, aby alespoň jedna z pojistných smluv zohledňovala proplácení takových situací, kdy musíte být například s dětmi v nemocnici (za den pobytu v nemocnici sice dostanete maximálně pár set, ale je to mnohem víc než nic, když se nepojistíte vůbec – zvlášť kdyby šlo například o měsíční hospitalizaci a vy jste nemohla pracovat). Při ošetřování nemocných jsou v nevýhodě hlavně OSVČ. Zaměstnaným maminkám aspoň po prvních devět dní nemoci dítěte stát platí takzvané ošetřovné. Mámám podnikatelkám neplatí nikdo nic. Ani pojišťovny nic moc nenabízejí, což jsem letos poznala i já sama. Za tři zimní měsíce byla dcera asi dva týdny ve školce. Babičky daleko nebo nemocné, tatínek v práci a chůvy se k nemocnému dítěti nehrnou. Byly to jedny z nejnáročnějších měsíců, protože jsem prostě nemohla vysadit práci. Podle všeho toto řeší jen dětská pojistka právě u České pojišťovny. 

Co je dobré o pojištění vědět 

Pokud zvažujete, že pojistíte děti nebo celou rodinu, máme pro vás ještě pár tipů. 

SPOŘENÍ RADĚJI ZVLÁŠŤ 

Řada pojistek pro děti i dospělé vám nabídne také spořicí složku, která vám bude po určité době vyplacena jako uspořené peníze. Vydělat se na tom nicméně moc nedá a odborníci doporučují uzavírat zvlášť pojištění a zvlášť řešit spoření. Spořicí účty u bank mají mizivé úrokové sazby. Stále ještě je ovšem populární stavební spoření, u něhož už zase byla zrušena podmínka, že pokud je uzavřené na dítě a chcete jej vybrat, musíte soudu vysvětlit, na co peníze použijete. A úroky pohybující se okolo 3–4 % doprovázené příslibem státního příspěvku ve výši až 2000 Kč ročně za to ještě stojí. Pro fajnšmekry ochotné investovat na delší dobu se nabízejí investiční, podílové, kapitálové fondy či investice do zlata. Nicméně ve všem se musíte vyznat nebo mít někoho, kdo se dobře vyzná. Jinak jen zbytečně riskujete. 

A CO POJISTKA „NA BLBOST“, MÁTE? 

Je to speciální připojištění v rámci pojištění domácnosti a může vám ušetřit mnoho vrásek, protože řeší hmotné škody, které vy nebo jiný člen domácnosti způsobíte doma nebo jinde. Když vám třeba děti v rámci hry drcnou do police s televizí, když v obchodě shodí drahé zboží nebo hodí kámen do sousedova okna, to všechno tím můžete podle konkrétních podmínek konkrétních pojišťoven vyřešit. 

Otcovská dovolená 2018 začala platit. Tatínkové mají nárok na sedm dní volna
10 rad, jak si vybrat správné cestovní pojištění. Užijte si klidnou dovolenou
GALERIE: Život s dětmi je někdy těžký. Na tohle vás nepřipraví žádné příručky o rodičovství
Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Rodina a vy, Dítě je na světě, Nemoc, Finance, pořad, otcovská dovolená, úrazové pojištění, Spoření, Celá rodina, Pracovní neschopnost, Úrok, Zlato, Případ úrazu, Fond, NEJ, Státní příspěvek, Čistý příjem, Rozpočet, Pojistná částka, Těžká nemoc, Výpadek, Nejtěžší forma