Maminka.czZdraví

Imunoglukan, laktobacily, B-komplex: Jak posílit dětskou imunitu? 7 rad, které by mohly zabrat

Nastává období, kdy mají děti neustále nudli u nosu. Jak to, že některým dětem se hned obyčejná rýma mění v žlutozelenou nebo kašel a jiné jsou celou zimu zdravé? Možná je to problém s imunitou. Můžete to ovlivnit? Do jisté míry ano. Co dělat, aby bylo vaše dítě zdravé nebo aby se bacilů rychle zbavilo?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětský imunitní systém potřebuje k tomu, aby byl výkonný a fungoval naplno, spoustu vitaminů a minerálních látek. "Potřebné látky nezajistíme dítěti potravinovými doplňky, ale pestrou stravou, bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu," vysvětluje nutriční terapeutka Hana Knížková z poradenského centra Výživa dětí. Přesto i zkušenosti rodičů včetně těch od nás z redakce dokládají, že má smysl minimálně v době, kdy s nějakou virózou lehne každý druhý, vyzkoušet i přípravky, které imunitu podpoří, a že nestačí spoléhat na to, že do sebe dítě dostane dost potřebných látek jen z jídla. 

Jak skoncovat s věčnou rýmou u dětí a posílit imunitu

Naše tipy

Sirup Immune Akut se hodí už pro děti od jednoho roku. cca 160 korun/balení 100 ml, běžně v lékárně, bere se preventivně a v době nemoci pak zvýšené dávky.

Imunoglukan, jako sirup pro menší děti a jako kapsle pro větší, obsahuje přírodní Imunoglukan® a vitamin C, přispívá k normální funkci imunitního systému. Užívá se preventivně. 60 kapslí/60 dní na www.lekarna.cz za 535 korun.

VIDEO:  Imunita: Radek Klubal

Co takhle probiotika? 

Někomu se více vyplatilo spoléhat se na něco konkrétního, lékaři na základě studií z posledních let doporučují zejména preventivní užívání probiotik. Ze stopových prvků jsou nejdůležitější měď, selen a zinek: Vyskytují se i v ovoci, bohužel však ne v tom skleníkovém. Pokud je vaše dítě nemocné co chvíli, proberte to s lékařem a nechte si případně na posílení jeho imunity něco předepsat.

Naše tipy

Laktobacily pro děti včetně těch nejmenších, Biopron Laktobacily Baby BiFi+, 30 vysypávacích tobolek, běžně v prodeji za zhruba 200 korun.

NatureVia Laktobacílky s třešňovou příchutí pro děti. Unikátní komplex 5 kmenů probiotických bakterií garantovaného původu, které jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry dětí. Cena je kolem 200 korun za 33 pastilek.

Rýma u dětí: co dělat, jak dlouho trvá léčba a kdy nemůže do školky?

Zkuste "béčko" místo "céčka"

Mnoho lidí věří tomu, že stačí užívat vitamin C a zimní nachlazení se jim nebo jejich dětem vyhnou. Jenže užívání "céčka" má smysl zejména tehdy, když už dítě smrká a kašle. Do té doby je coby prevence zřejmě mnohem důležitější třeba "béčko". V současné odborné literatuře se objevují důkazy o nezbytnosti vyššího příjmu B-komplexu, protože ke spuštění imunitních reakcí v organismu jsou zřejmě nejdůležitější koenzymy pocházející z vitaminů B.

"Tyto specifické látky se nacházejí i v různých léčivých rostlinách, například v rakytníku, lípě, jitroceli, podbělu nebo tužebníku, které tak mohou chránit před nemocí a při nemoci urychlit uzdravení,“ vysvětluje dětský lékař Josef Zemánek. Pokud jde o "céčko", zapomeňte na to, že jeho hlavním zdrojem jsou citrusové plody, protože mnohem více ho najdete v plodech, jako jsou šípky, černý rybíz, červené papriky, v nati petržele, brokolici, růžičkové kapustě, jahodách a kiwi. A pozor, také sem patří brambory. Bohužel se vitamin C ničí teplem, tedy vařením.


Náš tip

B-komplex, kapky Generica. První a jediný B-komplex ve formě kapek určený pro děti od 3 let. Sladkost kapek zajišťuje xylitol. Kapky mají příjemnou ovocnou příchuť. Běžně k mání za 130 korun/30 ml.

Už je zase nemocné! Jak posílit dětem imunitu

Nenechte rozjet rýmu

Rýma je sice banální, ale může s sebou přinášet komplikace v podobě zánětu dutin, uší a zánětu dýchacích cest. Proto se snažte zbavit se i jí, ne vždy se totiž dá spolehnout na to, že zmizí sama.  

Když udeří rýma, zkuste místo kapek z lékárny nebo úporného smrkání čistit nos pomocí slané vody. Pomůže i inhalace horké páry, pokud to dítě zvládne. Pokud ne, otok sliznic pomůže snížit i horká lázeň, do které stačí dítěti namočit ruce. V každém případě je třeba hodně pít: Dostatek tekutin také pomůže ke zředění hlenu, a to jak při kašli, tak při rýmě. A dostatečně odpočívat už od začátku nachlazení. Dva dny v klidu pomohou tělu lépe zvládnout nákazu – a ta nemusí přejít v něco vážnějšího.

U dětí, které neumí smrkat, se pusťte do odsávání.



Naše tipy

Inhalátor Omron A3 Complete urychluje uzdravení, protože horká pára pročistí horní dýchací dutiny, uleví ucpanému nosu a působí i v okrajových částech dolních dýchacích cest a proniká až do nejmenších plicních alveol, kam se žádný sirup či vodní pára nedostanou. Na internetu za cenu kolem 1400 korun.

Omron Duobaby je inhalátor a odsávačka rýmy v jednom, doporučená cena je zhruba 1800 korun, více na www.inhalator.cz

Nepřehánějte to s antibiotiky 

Někdy to přes veškerou snahu nevyjde a dítě onemocní angínou nebo zánětem průdušek, kdy je na místě s ním vyrazit k lékaři. Ale pozor, rozhodně není vždycky potřeba, aby dostalo antibiotika, ačkoli si to lidé právě u těchto nemocí myslí. Nová zjištění mluví jasně: Antibiotika mají smysl jen asi u jedné třetiny případů angíny a sotva u desetiny případů zánětu průdušek. Chtějte proto po dětském lékaři, aby vašemu dítěti udělal rychlý CRP test z krve, aby odhalil povahu zánětu, u angíny má smysl ještě streptest, jehož výsledky má lékař v ordinaci rovněž do pár minut.

Nebo si vybavení na test kupte rovnou domů, může se to hodit, když budete třeba u bolesti v krku váhat, zda už je to na doktora a antibiotika, nebo zda jde o virózu, jejíž příznaky zvládnete sami doma. I když někdy se stejně stane, že výsledky nebudou jednoznačné. 

Náš tip

Hartmann – CRP domácí test je pro rozlišení virové a bakteriální infekce, cca 249 korun. Probudili jste se vy nebo vaše dítě ráno s horečkou a řešíte, zda jít k lékaři, nebo zůstat doma? Odpověď budete mít během pěti minut.

Babské rady, které fungují

Nevěřte jen lékům, jako jsou antibiotika a podobně. Zkuste hned v počátcích chorobu zabrzdit lidovými recepty, skvělé jsou například obklad zvaný Priessnitz, cibulový čaj nebo sirup stejně jako třeba čaj lipový nebo nějaký jiný hotový, který je určen na průdušky. Prodávají se i speciální dětské čaje. "Zahřívající zázvor se staletí používá k nastartování imunitního systému. Lipový květ podpoří pocení a fenykl společnými silami s tymiánem napomůžou uvolnění hlenů z průdušek," popisuje účinek bylinek praktická lékařka Janka Tóthová.

Bolesti v krku se zbavíte rychleji, když si dopřejete klasický Priessnitz. Namočte kapesník do vody, která má kolem 22 stupňů. Vyždímaný kapesník přiložte na krk, dejte přes něj igelit a celé to následně zabalte do dalšího šátku tak, aby se vše zahřálo a zapařilo. Malého pacienta nechte v teple s obkladem hodinu a půl až dvě hodiny. Prokrvení oblasti urychlí hojivé procesy v těle. Obklad můžete opakovat, ale nejdříve po 3 až 4 hodinách.

Náš tip

Funkční čaj Pickwick Nachlazení se zázvorem. Kromě zázvoru obsahuje také květ černého bezu, lipový květ, fenykl, sléz a tymián. Tato kombinace bylinek a zázvoru bude chutnat nejen vám, ale i vašim dětem. Čaj neobsahuje silný koncentrát zázvoru, takže se nemusíte bát štiplavého pocitu v ústech a krku. Doporučená cena je 44,90 Kč.

Imunita: vše, co potřebujete znát

Nemoc se má vyležet

Pokud už dítě lehlo, nechte ho, aby nemoc skutečně vyleželo. Samozřejmě jakmile mu je po pár dnech lépe, je těžké ho udržet v posteli a ani to není nutné. Ale důležité je, aby mělo dostatek klidu, odpočinku i spánku a abyste ho netahali mezi lidi nebo po výletech, zvláště pokud se třeba sotva oklepalo z teploty. Zvolnění rodinného tempa má smysl i u zdánlivě banálních nachlazení – když zůstanete dva dny doma v klidu, dost možná zabráníte tomu, aby dítě vzápětí chytilo něco horšího.

Lékaři: Po běžné nemoci nechte dítě týden doma, potřebuje posílit imunitu
Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Imunita, Praktické rady, Děti a nemoci, Nemoc, Kašel, rýma, internet, Antibiotika, Zánět dutin, Fenykl, Společná síla, Slaná voda, Dětská imunita, CRP, Zima, Zeman, Horká pára, Červená paprika, Výživa dětí, Radek Klubal, Řád, Zdraví na Heureka.cz