Jak posílit imunitu u dětí aneb posviťte si na bacily

Uchránit své dítě před ataky podzimních chřipek a nachlazení je kumšt. Nejlepší je začít hned teď. Protože zdraví zůstává u dobře připravených. Víte, jak na to?
Jak posílit imunitu u dětí aneb posviťte si na bacily

Jakmile dorazí první zakašlání, děsím se, co z toho u našich dětí vyleze. Zvlášť první roky se prakticky pořád opakoval stejný scénář: od září do března moje děti postupně pochytávaly rýmy, kašle, sem tam zápaly plic či bronchitidy.

A to nepočítám ještě další lahůdky jako třeba spálu nebo záněty středního ucha! Letošní podpora imunity se musí nastartovat včas. A že je už říjen? Ještě není přece vše ztraceno!

Probiotika – klíč ke zdraví dítěte

Probiotika – klíč ke zdraví dítěte

 Nemoc jako informace

Je naprosto nezpochybnitelné, že malé děti si musí projít obdobím budování imunity: jakmile přijdou do kolektivu, pochytají kde co a jejich imunitní systém začne pracovat na plný úvazek. A to je výborná zpráva! Obranná armáda v tělíčku malých dětí je tak připravena k boji proti patogenům a otuží se pro boje příští.

Ostatně tímto procesem procházíme celý život. Jenže zamýšleli jste se někdy nad tím, proč některé děti stůňou častěji než jiné? Podle německého psychoterapeuta Hanse Hopfa, který pracuje s dětmi a mládeží, je nemoc velmi často projevem vývojových obtíží nebo konfliktů ve významných blízkých sociálních vztazích, na kterých se podílí všichni lidé.

Jak se vyhnout dětským virózám

Jak se vyhnout dětským virózám

Co to v praxi znamená? Jednoduše řečeno dítě do sebe absorbuje rodinné konflikty, napětí, bezmoc, ponížení, strach či zoufalství, se kterými nedokáže ještě bojovat, a tělo na tenhle stav zareaguje sníženou imunitou a posléze i nemocí. Mluvíme tady samozřejmě především o těch nejčastějších chorobách.

Ostatně již bylo dokázáno, že v krvi pozitivně naladěných lidí se nalézá vyšší hladinu protilátek posilujících imunitní systém. Takže na tom něco bude.

Obrana v první linii

Zní to samozřejmě jednoduše, že když dítě bude vyrůstat v milujícím prostředí bez hádek, konfliktů a vztyčeného prstu, bude zdravé jako řípa, ale nejsme stroje, které by dokázaly bez mrknutí oka a emocí analyzovat situaci a ihned vyrukovat s řešením. A tak na pomoc dětské imunitě musí přijít další pomocné berličky – třeba vitamíny nebo bylinky.

Od září do května se obecně doporučuje dlabat společně s dětmi, aby měly skutečný vzor, dostatek dostupné zeleniny (třeba v polévkách či karbanátcích) a ovoce ve formě nejrůznějších šťáv nebo sirupů. Takový rakytníkový sirup, který je výborným zdrojem vitamínu A, C a E, je ideálním pomocníkem proti podzimním neduhům. Ale existují i další možnosti, které si vybírejte podle chuťových preferencí vašeho dítěte.

Super pomocníci

Využijte také velký potenciál současného trendu superpotravin. Začněte třeba s chia semínky, mladou pšenicí či konopným semínkem. Obsahují spoustu prospěšných látek včetně zdravých tuků.

Podzim je báječný. Byla by škoda ho strávit v posteli s horečkou.

 

 Tak je poskytněte i dětem. „Ale pozor, tyto produkty mohou konzumovat pouze děti starší tří let a v určitém množství,“ varuje ředitel a zakladatel společnosti EcoFuel Laboratories a Neobotanics Petr Kaštánek. „Jednu čajovou lžičku prášku z mladé pšenice můžete zamíchat třeba do džusu, nebo malou hrst semínek vhoďte do cereální kaše, jogurtu či salátu,“ doporučuje Kaštánek.

Pryč s cukrem

Sladkou chuť děti milují, ale to neznamená, že byste je měli ládovat cukrem od rána do večera! Děláte tak medvědí službu jejich organismu. Nadbytečná konzumace cukru totiž způsobuje snížení funkce bílých krvinek, které mají za úkol se vypořádávat s infekcemi v těle.

Raději sahejte po jiných alternativách například nejrůznějších sirupech (třeba novým hitem je teď sirup z kokosových květů) nebo sladech. Ty obsahují vitamíny a minerály, takže zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Pořád v pohybu

I když se slunce už mnohem víc začíná schovávat za mraky i horizont, nenechte se unést leností a brzkým stmíváním a vyžeňte sebe i své děti ven. Častý pohyb na čerstvém vzduchu dokáže dělat zázraky.

Nejen že se malým capartům prokrví tělíčko a budou tak odolnější vůči nákazám, podporují si motoriku i koordinaci těla. A samozřejmě zažijí hodně legrace a večer budou usínat raz dva. Což jejich obranyschopnosti také pomůže – kvalitní spánek je přece jedním ze základních pravidel prevence!

Pusa na dobrou noc

O milujícím prostředí jsme si říkali už na začátku, ale v praxi je nejlepším bojem proti chorobám láskyplný fyzický kontakt s dítětem: mazlení, hlazení i pusinkování. Právě tyto aktivity podle imunologů znamenají důležitý přenos patogenů, se kterými se dětské tělíčko popere rychle a zocelí vlastní obranyschopnost. Ale nejen tím.

Nechte děti vyspat se dorůžova. Budou zdravější.

 

Třeba i společným užíváním záchodu, nádobí či pračky. Dokonce se dokázalo, že ve společné domácnosti mají všichni členové včetně domácích mazlíčků podobnou mikroflóru, díky které jsou pak vůči dalším patogenům odolnější. Což dokazuje fakt, že děti, které přichází často do styku se zvířaty, mají silnější imunitu než ty, které znají zvířátka jen z obrázků nebo za sklem.

Hygiena na háku

S lepší imunitou souvisí i hygiena v domácnosti. Jak to, že minulé generace neměly alergie nebo častá nachlazení? Důvod je prostý: nepřehánělo se to s čistotou doma a nepoužívaly se chemikálie a dezinfekce.

Děti, které vyrůstaly ve skoro sterilním prostředí, mají mnohonásobně sníženou imunitu, než ty, které strávily dětství obrazně řečeno na hnoji. Neznamená to samozřejmě, že byste ode dneška měla bojkotovat hadr a kýbl.

Stačí snížit užívání dezinfekcí, včetně těch na ruce (pokud se nejedná o situace vysoké infekce), a čisticích prostředků plné chemie. Což s sebou přináší i další světlou stránku věci: vy budete mít víc času na děti, a když vás někdo nařkne, že jste špindíra, máte od nás argument, že děláte to nejlepší pro zdraví svých dětí. A to potěší, ne?

Ochranný štít v předstihu

  • Jednou z účinných prevencí je ošetření sliznic. Zhruba od dvou a půl let si mohou děti proplachovat nos solným roztokem. Pomůžete jim v tom, že jim pořídíte speciální konvičku. Větší borci to zvládnou i bez ní. Pokud ani jedna varianta není úspěšná, sáhněte po solných sprejích z lékárny.
  • S tím souvisí i péče o sliznici v krku, která během chřipkového období potřebuje posílit. Proto dětem, které už umějí kloktat, nabídněte šalvějový odvar, nebo jen bylinkové cucavé bonbony.
  • Jedna ze zásad prevence je mytí rukou – konkrétně teplou vodou a mýdlem. Naučte děti si dobře mýt ruce automaticky, když přijdou z venku, ze záchodu nebo se hrnou k jídlu.
  • Přenos patogenů probíhá samozřejmě i tím, že si dítě strká špinavé ruce do pusy. Ale mnohem markantněji k přenosu dochází skrze oči. Takže zákaz mnutí očí!
  • Možností, jak dítěti zlepšit imunitu, je saunování. Ve větších městech existují i dětské sauny s nižší teplotou. Ve skandinávských zemích se saunují už i kojenci. Ale když počkáte do batolecího věku, nic tím nezkazíte. Ale pozor, nedoporučuje se déle jak pět minut!

Levnou variantou je i otužování. Párkrát do týdne dítě sprchujte střídavými proudy teplé a studené vody. Večerní koupání může být díky tomu zábavnější, když dítě bude ve vaně přešlapovat z teplého kbelíku do toho se studenou vodou.

Imunita u často nemocného dítěte

Imunita u často nemocného dítěte

Otužovat se mohou i miminka. Posílíte jejich imunitu i chuť k jídlu

Otužovat se mohou i miminka. Posílíte jejich imunitu i chuť k jídlu

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články