Maminka.czZdraví

Jak poznat BIO potraviny a proč si za ně musíme připlatit?

Markéta Novák Matějková 25.  2.  2017
Označení BIO není jen módním výstřelkem. Potraviny s tímto označením totiž musí splňovat přísná pravidla. Víte, co BIO znamená a v čem se liší od těch potravin, které se za BIO jen vydávají? A co všechno se skrývá za vyšší cenovkou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak poznat produkty v BIO kvalitě?

Na trhu dnes existuje nespočet produktů v BIO kvalitě, ale ještě více těch, které si s nimi můžeme lehce splést. Nesou označení „přírodní“, „natur“, „farmářský“ či podobná synonyma. Rozhodně bychom ale neměli žádný z těchto přívlastků házet s BIO do jednoho pytle.

 „Já kupuju zeleninu a ovoce na farmářském trhu, takže vlastně v BIO kvalitě“. „Na sáčku bylo napsaný, že je to přírodní výrobek z ekologického zemědělství, takže je to určitě BIO“.

Omyl! Ne všechny potraviny, na kterých najdete slova „přírodní“, „natur“ nebo dokonce „vypěstováno v ekologickém zemědělství“ značí zároveň kvalitu BIO. Jedná se o jeden z největších potravinových mýtů, který se jako lavina žene napříč společností, a kterého využívají šikovní obchodníci. Nenechte se napálit a přečtěte si, jak zaručeně poznáte nefalšovanou biopotravinu.

Tyto potraviny by měly vaše děti ochutnat před prvními narozeninami

Jak poznat pravé BIO na první pohled?

Potraviny označené jako BIO musí splňovat přísná, zákonem nařízená a kontrolovaná kritéria, která zaručují produktu tu nejvyšší kvalitu. Proto jsou biopotraviny nejkvalitnější, nejbezpečnější a nejkontrolovanější potraviny na trhu. Jak ovšem poznat, že se jedná o skutečně pravou a certifikovanou biopotravinu?

Úplně jednoduše! Biopotraviny musí mít od roku 2010 povinně na obale evropské logo v podobě listu z hvězdiček. Ty, které byly vypěstovány nebo jinak zpracovány v České republice, mají i české logo – tzv. biozebru.

Klepněte pro větší obrázek

Každá potravina, která je označená slovem BIO či jiným odkazem na způsob produkce v ekologickém zemědělství, také musí být opatřena na obalu kódem organizace, která provedla kontrolu.

Díky kódu si lze na stránkách jednotlivých kontrolních organizací snadno dohledat, zda výrobek skutečně prošel kontrolou. V rámci České republiky si lze také všechny ekologické podnikatele a jejich produkty ověřit v Registru ekologických podnikatelů www.eagri.cz/rep. Spolu s kódem kontrolní organizace musí být také uvedeno, zda jsou použité suroviny původem z EU nebo mimo ni.

Platíme za kvalitu a poctivou práci

Je pravdou, že spoustu lidí od nákupu potravin v BIO kvalitě odradí právě vysoká cena. Co konkrétně se za vyšší cenou skrývá?

Je to o jiném, podstatně náročnějším způsobu zpracování potravin a podpoře poctivé práce.

Martin Hutař, průkopník ekologického zemědělství a zakladatel firmy PRO-BIO (první české společnosti s biopotravinami), k tomu doplňuje: „Rádi bychom, aby si zákazníci v obchodě před regálem s biopotraviny uvědomili, že pěstujeme původní plodiny, které nebyly šlechtěny na vysoké výnosy. Půda není dopována chemikáliemi a rostliny ani zvířata nejsou uměle nuceny k maximálním výkonům. Ekozemědělec nebojuje s pleveli ani škůdci, jen je přirozeně reguluje, což může mít vliv na výnos.

Místo chemie využíváme mechanizace a ruční práce, kterou je potřeba zaplatit. Biopotraviny se také s ohledem na čerstvost vyrábějí v menších objemech než klasické potraviny, což zvyšuje náklady na jednotku produkce. To vše a ještě mnohem víc je potřeba vidět za cenovkou biopotravin“.

A co vy, kupujte produkty v BIO kvalitě a sledujete etikety?

Jaké potraviny nejsou vhodné pro děti do jednoho roku?
Trápí vás ekzémy? Zkuste bio bavlnu!
GALERIE: Neutrácejte za těhotenskou módu a inspirujte se u slavných maminek

 

 

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Jídelníček, Potraviny, Čerstvost, Značení, Bio, Jak, Zemědělství, Plodiny, Chemikálie, Ekologické zemědělství, Nespočet, Mže, Ruční práce, Plevel, Zákazníci, Vysoká cena, Lavina, Kód, Chemik, Půda, Zdraví na Heureka.cz