Maminka.czTěhotenství

Jak poznat těhotenství bez testu? Tyhle příznaky vás upozorní nejčastěji

Tereza Víchová 11.  1.  2022
Některá žena o něm ví téměř hned svou intuicí, jiná čeká na pozitivní test. Mezitím je ale několikadenní či týdenní „šedá” zóna. Odborníci z Americké asociace pro těhotenství dali dohromady příznaky raného těhotenství dokonce v žebříčku - od nejčastějších až po ty neobvyklé. Poznala jste je také?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mohla bych být těhotná? To je otázka, kterou  dostává velmi často i gynekoložka a ředitelka Maven Clinic Jane van Dis:

"V období od uchycení oplodněného vajíčka do prvních příznaků těhotenství existuje tzv. šedá zóna,” říká lékařka.

A právě ona je důležitá třeba pro ženy, které nemají pravidelný menstruační cyklus. Je jich překvapivě dost, protože jen 29 % dotazovaných v průzkumu uvedlo, že prvním příznakem těhotenství byla vynechaná menstruace.

VIDEO: Která vyšetření vás čekají v těhotenství?

Které těhotenské příznaky se ve skutečnosti objevují před menstruací? V seznamu je najdete od těch nejčastějších:

Pravděpodobné

  • Nevolnost – 25 procent dotázaných žen uvedlo, že nevolnost byla jejich prvním indikátorem těhotenství před vynecháním menstruace.
  • Změny prsou – 17 procent dotázaných žen uvedlo, že si poprvé všimly změny prsou. Změny prsou jsou obecně jedním z prvních příznaků těhotenství. Mohou být citlivá nebo můžete zaznamenat rozdíl v jejich velikosti nebo barvě bradavek.

Možné

  • Implantační krvácení -  3 procenta žen uváděla implantační krvácení jako první příznak těhotenství. Je ale těžké rozeznat ho od možné menstruace.

Méně pravděpodobné

  • Změny nálad - mohou být příznaky počínajícího těhotenství, mnoho žen je pociťuje v prvních šesti týdnech. Ale pravděpodobnější je, že si dříve všimnete vynechání menstruace.

Velmi nepravděpodobné

  • Zácpa/nadýmání/křeče - zatímco vysoké hladiny progesteronu uvolňovaného během těhotenství jsou často viníkem těchto příznaků, jejich výskyt před vynecháním menstruace je s největší pravděpodobností způsoben nesouvisejícími gastrointestinálními problémy.
Témata: Těhotenství, Mateřství, Tipy a rady v těhotenství, Menstruace, Prsa, Příznaky, Intuice, Zóna, Test, Pozitivní test, Menstruační kalhotky na Heureka.cz

Video