Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Jak poznat, že dítě už není malé a zvládne to bez vaší pomoci?

Veronika Vlachová 22.  3.  2019
Konečně vaše dítě usíná samo. Ale jen když mu donesete láhev s teplým mlékem. Odpovídáte za něj na otázky, protože ze sebe přece nevysouká celou větu. Nebo mu podáte ruku, když má skočit z větší výšky. Ale jak dlouho to budete dělat? Existuje spousta stereotypů, kterých se rodiče dopouštějí, aniž by tušili, že je už dítě připravené na vývojový pokrok.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na rodičovství považuju za nejtěžší rozpoznat na dítěti, na co už stačí a v čem ještě potřebuje podpořit nebo na co má ještě čas. Dokáže si už samo zapnout bundu, nebo to mám raději udělat za něj? Vybere si samo oblečení adekvátně počasí, nebo je to na něj ještě moc náročné? A už mu nemusím asistovat při kakání, umývání rukou nebo jedení? Vlastně každý den se jako rodiče potýkáme s rozhodnutími, která mohou ovlivnit vývoj, charakter i sebevědomí našich dětí. A když něco funguje perfektně, proč na tom něco měnit, že? 

Neberme dětem právo všechno vyzkoušet a vědět, říká lektorka

Úspěch odhadu 

To, že není jednoduché vysledovat, zda dítě je schopno udělat další vývojový krok, potvrzuje i Ivana Procházková, lektorka emoční inteligence: „Vlastní děti vidíme neustále, ale jejich vývoj probíhá jaksi skrytě, na pozadí denních činností. Vidíme ho po kousíčcích, a tak nám někdy ujde, co dítě udělalo za pokrok.“ Velkým pomocníkem je v tomto ohledu pozorování. Jak lektorka upozorňuje, rodiče své děti málo pozorují. „Máme v hlavě představy o tom, co by naše dítě mělo v jakém věku umět, a podle toho potom soudíme děti jaksi hromadně. Je třeba děti pozorovat. Uvědomovat si, jak jsou na tom motoricky a emočně. A to se neodhaduje. To musíme opravdu odpozorovat,“ podotýká lektorka. 

Děti příliš chráníme a tím brzdíme jejich vývoj. Rady, čeho se vyvarovat

Den, kdy se všechno mění 

Pamatujete, jak se vašemu zlatíčku podařil první bobek do nočníku? Zatleskali jste, pochválili jste ho nebo ho třeba něčím odměnili. Dokonce i po několika měsících takové dovednosti byste nejradši za takový výkon zorganizovali ohňostroj, že? S podobně velkým nadšením rodiče reagují, když jejich dítě třeba sjede poprvé po skluzavce. 

Ale také i po sto padesáté. Jako by chtěli přehlédnout fakt, že už dokáže klouzat po břiše, zadku nebo dokonce boku. Opominou pokrok a odbudou je jen slovy: „Ty jsi ale šikulka.“ Je toho spousta, v čem jako rodiče „zamrzneme“, a zarazíme tak v dítěti přirozenou zvědavost a motivaci objevovat další možnosti. 

Své děti pořád vidíme jako malé, ale nedržíme je v této roli jen proto, že to vyhovuje jen nám samotným? Pro svou dvouletou dceru každé ráno vybírám oblečení. Je to přece ještě malé batole, které nedokáže odhadnout, v čem mu bude ještě zima a v čem už ne. A co si budeme nalhávat – je to rychlejší oblečení připravit pod nos. Před týdnem ale vstala z postýlky dřív než já a přišla mě probudit. A byla už oblečená! 

S tričkem sice naruby a s ponožkami ze dvou různých párů, ale s přehledem se dokázala sama o sebe postarat. Až v ten okamžik jsem si uvědomila, že přišel čas na to jí nechat prostor pro vlastní rozhodování. 

Co naučí dítě zodpovědnosti? Dejte mu možnost volby, zmírníte jeho frustraci

(Ne)skryté sdělení dítěti 

Také se vám v dětství stalo, že jste vzala do ruky nějakou věc a rodiče ihned zareagovali, ať to rychle položíte zpět, protože jste na to ještě moc malá? 
„Rodiče to nemusí ani říkat nahlas, aby dítě vycítilo, že mu rodič nevěří, že to zvládne,“ podotýká lektorka Ivana Procházková. „Stačí, že za děti všechno neustále děláme. To značně podkopává jejich sebedůvěru,“ varuje. Právě tímto naším chováním jen dítěti dáváme najevo, že nevěříme jeho schopnosti, šikovnosti nebo rozumu. Jak byste se vy cítili vedle někoho, kdo by vám vůbec nevěřil? „Jedním z cílů výchovy je také to, aby dítě samo znalo své mantinely. Vědělo, čeho je schopné a čeho ne, co zvládne a co ne. A to se naučí jen tak, když ho nebudeme my, dospělí, hodnotit či za něj rozhodovat. Necháme ho zjistit vše vlastní zkušeností,“ říká Ivana Procházková. 

Jak vybrat správně zájmový kroužek? Nepřehánějte to a nechte dítě rozhodnout samo

Pro klid rodičů 

To, že se dopouštíme stereotypních kroků, které do jisté míry podkopávají sebedůvěru dítěte, není nic neobvyklého. Rodičům samotným opakující se činnosti přinášejí klid, jistotu. Proč něco měnit na tom, že se dítě nechá ochotně obléknout nebo si namazat chleba máslem? V konečném důsledku nám to šetří čas i nervy, že? Ale jak upozorňuje Ivana Procházková, vytváříme si tak rituály, kterých se pak těžko zbavujeme: „Máme pocit, že bez nich to nejde. Dodávají jistotu nejen dětem, ale i nám dospělým. Rodiče často mají pocit, že děti ještě nejsou dost zralé na to, aby chápaly, co znamená slovo ‚ne‘, ale přitom používají jiných, méně čitelných slov, o kterých jsou přesvědčeni, že je dítě musí chápat.“ 

ČTĚTE TAKÉ: Není moc velké na dudlík, plenky a kojení? Není! Dost bylo moralizování

Správná chvíle pro pokrok 

Návod, jak se oprostit od škodlivých stereotypů, existuje: Nechte se vést dítětem. Co to konkrétně znamená? Než třeba koupíte dítěti hračku, pozorujte dítě, jestli by ho zajímala. Nekupujte věci, o kterých máte pocit, že se dětem musí líbit. „Své dceři jsem pořídila hrníček s Elsou z Ledového království. Měla jsem radost, že se mi podařilo ukořistit poslední kousek v obchodě, protože všechno, co je s tímto motivem, teď chce přece každé dítě,“ vypráví devětatřicetiletá Petra, dvojnásobná maminka. „Ale dcera z hrníčku nechtěla zásadně nic pít, protože měla tehdy období, kdy chtěla všechno pít jen brčkem. Jen jsem to prostě přehlížela,“ přiznává Petra. Jakmile se oprostíte od srovnávání a představ či měření, co všechno by dítě mělo zvládat nebo o co by mělo mít zájem, rychle se vám díky chování dítěte odkryje, co ho skutečně zajímá. „Někdy to prostě nejsou věci, které my dospělí máme nutně spojené s hraním.  Ale pozorování je základ všeho,“ uzavírá Ivana Procházková. 

Chcete být dobrým rodičem? Pozor na tyto výchovné chyby

 

Témata: Děti, Školák, Péče o dítě a jeho výchova, Jak na to, Rodiče, Dětské oblečení a dětská obuv, pomoc, Inteligence, Malé batole, Lektorka, Petra D, Vaš, Teplé mléko, Srovnávání, Šikulka, Velké nadšení, Kroužek, Správná chvíle, Poslední kousek, Přirozená zvědavost, Jak, Velký pomocník, Bobek, Chování dítěte, Ledové království, Dětská obuv na Heureka.cz