Maminka.czPředškolák

Máte doma leváka? Nepřeučujte a nechte ho, ať klidně "drápe"

Simona Procházková 27.  5.  2021
Je váš potomek levák a bojíte se, že bude mít potíže v první třídě? Podle odborníků nejsou podobné obavy na místě. Víte, že leváci bývají tvořivější, mají umělecké nadání i talent na matematiku a vynikají často logickým myšlením? A rozhodně neplatí, že mají horší rukopis ani větší problémy naučit se psát než praváci!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dnes už naštěstí není leváctví považováno za vadu a leváci nejsou nijak diskriminováni. Proč se někdo narodí jako levák? A co to pro něj znamená? Je pravda, že leváci mají těžší život, je pro ně náročnější naučit se psát a trpí častěji poruchami učení?

VIDEO: Kdy mají rodiče řešit, že dítě drží pastelku nebo tužku úplně špatně? 

Proč se někdo narodí jako levák?

„Otázka, proč se člověk narodí jako levák, je stále předmětem zkoumání. Přednostní užívání jednoho z párových pohybových nebo smyslových orgánů ovlivňuje takzvaná lateralita a její vývoj je možné dosledovat už v prenatálním stadiu. Být levák znamená zjednodušeně, že má dítě levou ruku obratnější než druhou. Jisté je, že za částí leváků stojí genetika. Bylo například prokázáno, že mozek levorukého dítěte prochází již od narození zcela odlišným vývojem než u dítěte pravorukého. O tom, zda je to pro dítě výhodou, či nevýhodou, se však vědci stále přou,“ vysvětluje soudní znalkyně ve zdravotnictví a klinická logopedka PaedDr. Ilona Kejklíčková, Ph.D., zakladatelka soukromé kliniky LOGO.

Jak a kdy poznáte, že máte doma leváka?

Převaha dominance jedné ruky se obvykle začíná projevovat již u batolat mezi prvním a třetím rokem věku (všímejte si, jakou rukou bere do ruky lahvičku, hračky, příbor, jakou rukou lépe a častěji kreslí), konečně pak mezi pátým a sedmým rokem. Překvapivým zjištěním je třeba fakt, že mozkové hemisféry leváků navzájem spolupracují mnohem lépe, než je tomu u praváků, což by u nich teoreticky mělo vést k lepší řečové výbavě. Některé výzkumy ale naopak uvádějí u levorukých dětí až třikrát větší riziko rozvoje specifických vývojových poruch učení, což může souviset právě s odlišným vývojem zrakového či prostorového vnímání a následným zpracováváním signálů z těchto oblastí. 

Nechte děti dělat chyby! Nejvíce se naučí z neúspěchu, potvrzují vědci

Leváci jsou kreativnější a tvořivější

Věděli jste, že mezi leváky patřila řada světoznámých umělců? Například Michelangelo, Leonardo da Vinci, Charlie Chaplin, Paul McCartney, Johann Wolfgang Goethe, Franz Kafka, Hans Christian Andersen? Ale také hvězdy jako Sarah Jessica Parker či Nicole Kidman. „I když to tak nevypadá, tak vedle problémů, které mohou leváci zažívat v naší převážně pravoruké společnosti, můžeme najít i výhody. Mimo jiné to, že nutnost přizpůsobovat se vede k jejich větší kreativitě a tvořivosti. Nebo potřeba zapojit při práci i pravou ruku může podporovat jejich zlepšování v obratnosti a zručnosti,“ říká klinický logoped a terapeut PhDr. Petr Staníček.

Leváka nikdy nepřeučujte!

Pokud bychom se snažili přeučovat leváka, znamenalo by to výrazný zásah do strukturalizace mozku dítěte. Došlo by k tomu, že oblasti, které jsou vrozeně aktivní, jsou utlumovány. A aktivovány jsou nepřipravené oblasti v opačné mozkové hemisféře. „Pro dítě to může znamenat mj. pomalejší a nedokonalejší vývoj obratnosti. Nebo může nastat to, že v aktivnější, dominantní hemisféře se hromadí energie, která nemůže být „vybita“ a může následně vyvolat různé nežádoucí akce. To zase může zasáhnout další oblasti – zrak, sluch, řeč, ale i citovou oblast. Z toho lze soudit, že každá taková převýchova znamená změnu osobnosti dítěte,“ zdůrazňuje PhDr. Silvie Malá, Ph.D., klinická logopedka.

V této souvislosti upozorňuje i na to, že se u těchto dětí mohou ve školním věku ve vyšší míře vyskytnout i specifické poruchy učení či vady řeči  koktavost.

Vývojová dysfázie: Specifická porucha řeči, kterou je třeba řešit!

Leváci a zkřížená lateralita

Obecně nelze říct, že by leváci měli vyšší pravděpodobnost výskytu specifických poruch učení než praváci, problematičtější však může být zkřížená lateralita. „Vše v našem těle řídí mozek. Levý pravou část těla a pravý levou část těla. Při zkřížené lateralitě se informace dostávají na své cílové místo nikoli přímo (tak je tomu u souhlasné dominance ruky a oka), ale složitějšími a delšími cestami. Což pro dítě znamená, že musí vynaložit větší námahu při zpracování jakékoli informace. A také při této složitější cestě může častěji dojít k potížím, které se objevují ve školním věku, tedy k problémům specifických poruch učení, popisuje PaedDr. Ilona Kejklíčková.

Tyto negativní faktory je ale možné zmírňovat, a to cílenými cvičeními, která podporují jemnou i hrubou motoriku a koordinaci končetin. Je vhodné začít s těmito cvičeními zaměřenými na zkříženou lateralitu už v předškolním věku. Poradí dětský psycholog, logoped nebo speciální pedagog. I na internetu najdete různá cvičení a hry na posilování spolupráce ruky a oka.

Jakou tužku, pero nebo nůžky?

Potřebují leváci speciální psací potřeby a školní pomůcky, nebo si vystačí s těmi „běžnými“ pro praváky a jednoduše se s nimi naučí pracovat? Podle odborníků se zpočátku vyplatí pořídit některé pomůcky určené pro leváky. Psací potřeby či nůžky pro leváky jsou v dnešní době snadno dostupné a jejich cena se výrazně neliší od běžných pomůcek. „Pro prvňáčky je především důležité natrénovat si správný úchop psacího náčiní. V první třídě dnes děti často používají různá ergonomicky tvarovaná pera s vykrojením přímo pro konkrétní prsty, pokud by však malý levák držel v ruce takovéto pero určené pro praváky, mohl by mít s úchopem potíže. Další možností je dát dětem jednoduše vybrat z pravoruké i levoruké varianty. Postupem času, kdy děti tréninkem získají v činnostech, jako je psaní či vystřihování, větší jistotu, budou většinou schopny pracovat i bez speciálních pomůcek,“ uvádí PaedDr. Ilona Kejklíčková.

Patlavostí trpí stále více předškoláků! Co s tím a proč tuto vadu řeči neignorovat?
Zkřížená lateralita: Když je dominantní pravá ruka a levé oko...
Jaké jsou nejčastější vady řeči u dětí? S těmito je na místě odklad školní docházky. Kdy a jak o něj požádat?
Témata: Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Školák, Výchova, Praktické rady, Základní škola, Nicole Kidman, Lev, školní pomůcky, Sarah Jessica Parker, Wolf, Matematika, Sarah Jessica Parkerová, Umělecké nadání, Franz Kafka, Nůžky, Pastelka, Leonardo da Vinci, Nicole Kidmanová, Anders, Leonard, Hans Christian Andersen, Dom, Nicol, Školní potřeby na Heureka.cz