Maminka.czMiminko

Jak poznat, že je kojenec málo oblečený a je mu zima?

Martina Machová 2.  1.  2019
Máte doma malé miminko a přemýšlíte, jestli je dobře oblečené do zimy? Poradíme vám, podle čeho poznáte, jestli mu nehrozí prochladnutí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Proboha, ten má ruce jako kousky ledu! Okamžitě mu něco obleč, nebo zmrzne!“ hořekuje nejedna babička nad kočárkem spokojeně spícího vnoučka, načež poklidně oddechující nemluvňátko začne přikrývat dekou, strkat mu ručky do zavinovačky, nasazovat kapuci a podobně.

Kojenec se neklidně kroutí a maminka trne, aby ho ustaraná babička kvůli své starostlivosti nakonec nevzbudila. Lze opravdu podle studených rukou usoudit, že je děťátku zima?

Pozor, dítě v zimní bundě do autosedačky nepatří! Vadí i sklopené madlo

Ruce, nos a třeba i tvářičky jsou v zimě vždy o něco chladnější

Pokožka přímo vystavená chladu – v zimě obvykle ruce, obličej, nos a ušní boltce – reaguje na chladový podnět zúžením cév a zpomalením průtoku krve. Oblast je tedy méně prokrvená.

Tělo má totiž tendenci přesouvat krev, která jej zásobuje životně důležitými látkami, kyslíkem a také teplem z periferních částí těla (končetiny, nos, uši, tváře atd.), k životně důležitým orgánům (mozek, orgány v dutině břišní). A tak je do jisté míry naprosto přirozené, že „periferie“ bývají o něco chladnější než hlava a střed těla. Je tedy zřejmé, že konstatovat, že je dítku zima, podle chladnějších rukou je zavádějící.

Jak obléci miminko v proměnlivém počasí

Sáhněte mu za krk!

Odborníci doporučují zjišťovat tepelný komfort kojence podle teploty zátylku. (Na holé bříško či záda se děťátku venku „dobývat“ jistě nebudeme.) Jsou-li ruce chladné, avšak zátylek teplý, nemusíme se strachovat, že děťátko trpí zimou. Zjistíme-li, že je oblast za krčkem nejen teplá, ale dokonce zapocená, měli bychom nějakou vrstvu naopak ubrat!

Děťátko je evidentně oblečené příliš a může se zbytečně přehřívat. Důsledkem jsou pak nepohoda, podrážděná pokožka, potničky a podobné problémy. Časem lze také vypozorovat, že některé děti mívají větší sklon k tomu mít chladnější ruce a nohy, i přestože jim evidentně není zima. Možná je to dědičné…

Zima a miminko: Jde to vůbec dohromady?

Pokožka miminek je specifická

Pokožka novorozenců a mladších kojenců je oproti kůži dospělého extrémně tenká a citlivá, uvádí se, že je dokonce až 5x tenčí! Prostupnost novorozenecké a kojenecké pokožky se údajně blíží prostupnosti sliznic.

Navíc nemají kojenci ještě dobře vyvinutou schopnost termoregulace (pružné reakce na teplotní změny vnějšího prostředí) a snadno se přehřejí nebo naopak prochladnou. Pokožka kojence je dále specifická nedokonalou funkcí mazových a potních žláz, jež teprve dokončují svůj vývoj. Ochranná funkce kůže je tedy stále nedokonalá.

Vzhledem k těmto specifikům je tedy patrné, že bychom vhodnost zimního oblékání měli „hlídat“ nejen z hlediska možného prochladnutí, ale kupodivu i z pohledu přehřátí.

VIDEO: Jak obléknout děti, když je venku nepříznivé počasí

Mráz a miminko: Při jakých teplotách raději zůstat doma?
Témata: Děti, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Miminko, zima, Studená ruka, Malo, Děťátko, Mladý kojenec, Podrážděná pokožka, Zátylek, Malé miminko, Velký sklon, Prostupnost, Schopnost, Nepříznivé počasí, Fauna, Kůže dospělého, Ochranná funkce, Teplotní změna, Vnější prostředí, Mazová žláza, Dutina břišní, Důležitá látka