Maminka.czPorod

Jak poznáte, že se porod blíží? Podle těchto pěti znaků

Martina Machová 3.  3.  2020
Postupující porod o sobě dává vědět několika nezaměnitelnými a u všech žen stejnými symptomy…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozeznat, že je porodní proces již v „plné polní“ a tělo je zcela připraveno k porodu, není vždy lehké. Poslíčci, tj. silnější či slabé nepravidelné kontrakce, umějí mnohdy zamíchat hlavu i nejedné zkušené mamince, která již rodila. Ve výjimečných případech mohou zmást dokonce i odborníky, ti však během nastupujícího porodu sledují mnoho dalších znaků, které jim pomohou správně vyhodnotit, zda jde o planý poplach, nebo skutečně již o porod.

Zatímco první tři níže uvedené symptomy u některých žen nastupují na konci těhotenství pozvolna, u jiných postupují náhle a v rychlém sledu. Čtvrtý symptom – otevírající se děložní hrdlo (tj. čípek uložený v zadní části pochvy) – je již naprosto neklamným a nevratným příznakem porodního procesu.

25 nejlepších porodních fotek roku 2020! Tolik něhy a emocí naráz se jen tak nevidí

5 znaků blížícího se porodu

  • Měknutí děložního hrdla (čípku) je jedním z prvních příznaků, že může být porod za dveřmi. Čípek vlivem jistých hormonů (prostaglandinů) měkne a stává se poddajnějším, což je pro porod velmi důležité.
  • Hrdlo děložní směruje dopředu ke stydké kosti místo dozadu jakoby k zádům, jak tomu bylo celé těhotenství. Lékař postavení čípku zjistí velmi jednoduše, a to vnitřním vyšetřením, pohmatem.
  • Děložní hrdlo se zkracuje a lékař vám dokonce o něm sdělí i nějaký matematický údaj – kupříkladu, že je čípek dlouhý už jeden centimetr apod. Děložní hrdlo se totiž před samotným porodem zkracuje – jakoby vyhlazuje – takřka až na tloušťku papíru!
  • Zkracující čípek se vyhladí a otvírá, porodní branka, přesněji lem čípku, je připravena se postupně otevřít až na 10 až 12 cm, aby jí mohla projít hlavička novorozence – největší část jeho tělíčka.
  • Hlavička děťátka se začíná otáčet, porodníci říkají „rotovat“, aby mohla projít porodním kanálem. V některých případech se dokonce hlava miminka zužuje, což umožňují fontanely (vazivové spoje) na lebce miminka. Fontanely časem „zkostnatí“ a srostou. Během porodu však mají nezastupitelnou funkci.
Poloha při porodu kdysi a dnes: Rodívalo se ve stoje, v kleče i na kamenech

A je to tu!

Děťátko konečně sestupuje! Na své cestě musí projít děložním hrdlem, pánví a pochvou. Samotný porod ale nikdy nezačne bez měknutí a natočení čípku dopředu a také dříve, než se zkrátí a porodní branka se dostatečně neotevře. Zajímavé je, že tak často zmiňovaný odtok plodové vody nemusí být vždy absolutním znakem blížícího se porodu. Voda může totiž odtéct předčasně anebo se vcelku vzácně může narodit děťátko v plodovém vaku naplněném plodovou vodou. Ale pozor, při náhlém odtoku plodové vody se však musí vždy odjet do porodnice!

Branka, čípek, cervix skóre. Znáte porodnické termíny?
Témata: Porod, Porodnice, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady porod, Plodová voda, Znak, Děťátko, Pór, Děložní hrdlo, Hrdlo, Symptom, Čípek