Maminka.czTěhotenství

Jak přečkat zimu v těhotenství? Tyhle tipy vám ledacos usnadní

Kateřina Prachařová 29.  12.  2018
Ať už se vám pod tlustým kabátem rýsuje pořádné bříško nebo na vás jiný stav není ještě vůbec vidět, je dobré vědět, na co si dát při „zimním“ těhotenství pozor a co dělat, abyste ho i s miminkem zvládla co nejlépe.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Připravte si šatník

Možná se vám nechce investovat příliš do těhotenského oblečení, které využijete maximálně pár měsíců. Je ale důležité, abyste v tomto období byla v teple a chráněná před chladem i vlhkem, takže nosit zimní bundu rozhalenou, protože se zipem už ji nedopnete, není nejlepší nápad.

Do dostatečně rozměrné a široké bundy zkrátka raději investujte. Můžete si pořídit o několik čísel větší – a pak ji za rok využijete při nošení miminka na těle. Nebo si kupte mateřskou bundu se vsadkou – obvykle má zepředu pruh látky připevněný dvěma zipy. Po porodu pruh odstraníte a bunda se rázem zmenší na běžnou velikost. A pokud chcete skutečně ušetřit a máte urostlého manžela, neřešte módu a půjčte si kabát z jeho šatníku.

Sport v těhotenství? Určitě ano, ale s rozumem! Na tohle raději zapomeňte!

Zatímco bunda se dá takto vyřešit celkem snadno, horší je to s botami. Těhotné ženy často trpí na otoky končetin a běžné boty vám najednou nemusí padnout. Dobrá zpráva je, že otoky provázejí častěji letní těhotenství, kdy je tělo kvůli horku vystaveno větší zátěži. Jenže v létě zas můžete tento problém řešit žabkami, případně není problém se venku vyzout. Jestliže vám nohy otečou i v zimě, nezbývá než pořídit boty o číslo, dvě větší, než je vaše běžná velikost. Zaměřte se na způsob zapínání. Jednak se s velkým břichem špatně obouvá samo o sobě, jednak by mělo být takové, aby bota měla ještě „vůli“.

Klepněte pro větší obrázek

Choďte co nejvíc ven

Těhotné ženy (a často nejen ony) jsou v zimních měsících ohroženy nedostatkem vitaminu D. Tento vitamin zodpovídá za zdravé kosti a správné využití vápníku v těle. Vápník samotný je nezbytný pro zdravý vývoj a hustotu kostí a je důležitý i pro řádné fungování nervového systému. Jeho dlouhodobý nedostatek může u matky zapříčinit osteoporózu a jeho absence má vliv i na plod. Právě proto je pobyt na čerstvém vzduchu tak důležitý i v době, kdy se nám kvůli počasí a únavě ven moc nechce. UV záření totiž působí na organismus tak, že začne vitamin D sám produkovat.

Nálady a hormonální bouře v těhotenství. Jak si s nimi poradit?

Posilujte imunitu

I pokud se stravujete zdravě a vyváženě během celého roku, právě teď byste si měla jídelníček hlídat pečlivěji než kdykoli jindy a dbát na to, aby vám skladba potravin zaručila přísun všech potřebných živin a vitaminů. Zima je totiž časem, kdy býváme nejvíc nemocní, nachlazení, rýma, kašel a chřipka jsou našimi věrnými průvodci. A každá nemoc je v těhotenství komplikací a potenciálním rizikem. Snažte se jí vyhnout právě posilováním imunity a také dostatečným pitným režimem. S lékařem pak můžete probrat, jestli by pro vás bylo vhodné očkování proti chřipce, a vyhýbejte se prostorům plným lidí (ano, víme, že to vždy nejde, do práce se musí, zatímco do přeplněných obchodní center ne).

Do sauny v těhotenství? Lékáři to moc nedoporučují

Choďte do sauny

To, že jako těhotná nesmíte do sauny, je mýtus. Zdravé a fyziologicky probíhající těhotenství není teplem nijak ohroženo, miminku rozhodně nevadí. Pravidelné saunování má blahodárný vliv na imunitní systém a posiluje obranyschopnost těla. Vyvarovat se ho musí jen ženy, které prodělávají rizikové těhotenství nebo mají potíže s krevním tlakem či jiné zdravotní problémy. Pro jistotu vždy saunu nejprve konzultuje se svým lékařem.

Do sauny v těhotenství? Lékáři to moc nedoporučují

V sauně pak naslouchejte svému tělu a nesnažte se lámat rekordy. Jakmile máte pocit závratě, nevolnosti či přetížení, saunu opusťte a odpočívejte. Doba odpočinku mezi prohřívacími koly by měla být aspoň patnáct minut a samozřejmostí je dostatečné doplňování tekutin. Ochlazování provádějte postupně. Nejprve ze sauny vyjděte na čerstvý vzduch, teprve potom si dejte studenou sprchu. Prudké ochlazování v ledovém bazénku je pro těhotné tabu!

Vezměte děti do sauny. Pomůže bojovat proti nachlazení a uleví při astmatu i alergiích

A co zimní radovánky?

Obecně neexistuje důvod, proč byste jako těhotná nemohla řádit na horách ve sněhu. Je ale pár situací, které zimní radovánky trochu omezují. Pokud trpíte chudokrevností anebo máte sníženou metabolickou kapacitu placenty (tzv. placentární nedostatečnost), neměla byste se pohybovat v nadmořské výšce nad 2000 metrů. Dítě by mohlo být ohroženo nedostatkem kyslíku.

Nastávající maminky by se měly rovněž vyhnout rizikovým sportům. I profesionální lyžaři či snowboardisté padají a můžete být sebelepší lyžařka, ale stačí, aby do vás vrazil na sjezdovce někdo jiný, a následky mohou být fatální. Při prudkém pádu hrozí protržení plodových obalů nebo předčasné odloučení placenty. To může ohrozit na životě dítě i matku.

Sex v těhotenství: Na tyto sexuální praktiky raději zapomeňte

Komplikací je pro těhotnou ženu i „pouhá“ zlomenina, protože v jiném stavu jsou samozřejmě rentgenování, podávání anestetik i chirurgický zákrok mnohem komplikovanější.

Mámy se opily a rozpovídaly se o těhotenství a svých dětech

Nejlepším pohybem je pěší turistika nebo rozumné běžkování v nižší nadmořské výšce. Nastávající maminka se musí cítit pohodlně a zátěž by měla být jen natolik lehká, aby tepová frekvence nepřekročila 140 tepů za minutu.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, lyžařka, Rizikový sport, Kabát, Zdravý vývoj, Studená sprcha, Rizikové těhotenství, Sauna, Potřebná živina, Bunda, Chirurgický zákrok, Pěší turistika, Těhotenské oblečení, Správné využití, Nadmořská výška, Dlouhodobý nedostatek, Nejlepší nápad, Tepová frekvence, Zimní radovánky, Předčasné odloučení, Zdravé těhotenství, Zdraví na Heureka.cz