Maminka.czTěhotenství a porod

Jak předcházet těhotenským nevolnostem?

Alena Štouračová 4.  6.  2011
Jak předcházet těhotenským nevolnostem?
Pocity nevolnosti během těhotenství pociťuje takřka každá nastávající maminka. Některým ženám bývá špatně pouze ráno, jiné se s nevolností vyrovnávají v průběhu celého dne a některým je špatně i v noci. Spousta těhulek se ze dne na den po prvních týdnech těhotenství nevolnosti zbavila a vrátila se jim opět chuť k jídlu. Ovšem další těhotné ženy zase poukazují na to, že se jim střídají lepší a horší dny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlavní viník: hormon HCG

Ráno vstát a hned běžet na toaletu. Tak začíná ráno takřka každé druhé těhotné ženě. Čísla mluví za vše – podle studie newyorské Cornellovy univerzity z roku 2002 trpí nevolností 80 procent těhotných žen, 56 procent z nich dokonce zvrací. „Prsty“ v těhotenských nevolnostech má především hormon HCG, jehož hladina v krvi těhotné ženy dosahuje svého vrcholu v období mezi osmým a desátým týdnem gravidity. Právě v této době se těhulky s nevolností potýkají nejčastěji.

Koncem desátého týdne těhotenství se hladina hormonu HCG začíná snižovat. Zhruba kolem dvanáctého týdne gravidity pak většinou nevolnosti samy od sebe ustávají.

Nevolnosti chrání matku i dítě

Samuel M. Flaxman a Paul W. Sherman z Cornellovy univerzity ve své studii upozornili na jednu důležitou věc. Těhotenská nevolnost totiž chrání matku i dítě. Během svých výzkumů, kdy hodnotili průběh těhotenství u zhruba 80 tisíc žen, zjistili, že v těhulkách vzniká averze zejména na určité látky, a proto se jim při pomyšlení na ně dělá zle. V žebříčku těchto látek vévodí alkohol, nikotin a káva. Jde právě o ty látky, které jsou pro vývoj plodu nezdravé.

Těhotné ženy také špatně snáší (a zpravidla odmítají) vepřové a hovězí maso, drůbež, ryby a vejce. V tomto případě se jedná o potraviny, které mohou obsahovat bakterie a další průvodce nemocí, k nimž patří zejména listerie, kampylobakterie a toxoplazmy.

Každé těhotenství je individuální. Každá z těhotných žen tak může trpět nevolností různou měrou. Nepříjemná nevolnost se často vyhýbá těm ženám, které jsou zvyklé nekouřit, nepít kávu a alkohol a jíst spoustu zeleniny, ovoce, mléčných a celozrnných výrobků, rýže a méně masa.

Triky, jak vyzrát na nevolnost

Jak se zbavit nepříjemné těhotenské nevolnosti? Každá těhulka si musí vyzkoušet, co jí samotné zabírá. Spoustě těhotným ženám se osvědčily následující tipy:

  • Dodržujte pitný režim. Vsaďte především na dva až tři litry čisté neperlivé vody denně. Zabráníte tak dehydrataci způsobené zvracením.
  • Vsaďte na zázvorový čaj, který vám pomůže zahnat nepříjemnou nevolnost. Rovněž se osvědčily bylinkové čaje, například z meduňky, máty, heřmánku nebo listů maliníku.
  • Ještě než vstanete ráno z postele, snězte nějakou maličkost (např. krekry, kousek celozrnného chleba nebo sušené ovoce), aby vám dále neklesala hladina cukru v krvi, která vždy klesne přes noc, a tím může vyvolat nevolnost. Během dne často uzobávejte malé kousky jídla. Žvýkejte třeba syrové ovesné vločky, kousněte si klidně do banánu, hlavně ať žaludek není nikdy prázdný.
  • Vydatně odpočívejte. Dopřejte si také pravidelné vycházky na čerstvém vzduchu.
  • Pozor na přípravky obsahující železo, které umí rovněž způsobit nevolnost. Užívejte je pouze tehdy, pokud se u vás prokázal skutečný nedostatek železa.
  • Nejezte silně kořeněná a tučná jídla bohatá na kyseliny, která patří ke hlavním zesilovačům těhotenské nevolnosti.
  • Proti těhotenským nevolnostem pozitivně působí také šťáva z brambor, ovocný nanuk, olizování kostky ledu nebo citronu. Na zklidnění žaludku dále blahodárně působí melouny, hrušky a hroznové víno. Spousta „zkušených“ žen dokonce proti těhotenským nevolnostem doporučuje brambory na loupačku.
Témata: Těhotenská nevolnost, Nepříjemná nevolnost, Ovocný nanuk, Zesilovač, Jak, Nevolnost, Hlavní viník