Maminka.czŠkolák

Jak připravit dítě na smrt v rodině

Iva Kyselá 10.  1.  2017
Jsou témata, o kterých se v naší společnosti často nemluví. Jedním z nich je i smrt. Ne, že bychom s ní nebyli denně konfrontováni prostřednictvím médií, ale o to v menší míře o ní mluvíme my sami. Znáte to: "Hlavně něco nezakřiknout nebo nepřivolat".

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V našem současném světě se tak pomalu vytrácí přirozenost koloběhu života, narození a smrt jsou jen pojmy ohraničující to, co řešíme stále dokola - jak naplnit náš život. Děti si přivážíme z porodnice rovnou nastrojené v krásných zavinovačkách a na druhé straně staroušky odvážíme do zařízení do seniory, kde je jim poskytována odborná péče až do posledních dní.

Zrození i smrt odkládáme do bezpečných prostor institucí k tomu určených, společně s tím předáváme i zodpovědnost. Smrt je totiž bezprostředním nástrojem uvědomění si, že za svůj život si můžeme sami.

Jak připravit dítě na odchod blízkých

Jestliže je téma smrti ve vaší rodině tabu u vás (dospělých) samotných, je pravděpodobné, že bude i u vašich dětí. A tak, když dojde k úmrtí někoho blízkého, jak o tom budete mluvit se svými dětmi? Obzvlášť, když odejde někdo, s kým měli vytvořené silné citové pouto třeba na základě společných prožitků?

Chceme vůbec své děti na odchod blízkých připravovat? A jak jsme na to připraveně my sami? Spousta otázek, bez jejíchž odpovědí se neobejdete.

Poradna: Dcera nechce přijmout brášku, jsem zoufalá

Své děti velmi usilovně ochraňujeme a proč s nimi vlastně hovořit, že my nebo kdokoliv blízký může zemřít? Nebudeme je tím spíše zbytečně stresovat a ubližovat jim? Je obecně funkční teorie, že to, na co se svými představami připravíme, se nám následně lépe přijímá a snáší.

Jak přiblížit téma smrti dětem?

Děti ve svých imaginárních světech často smrt prožívají. Když se jich zeptáme, jak ji prožívají, obvykle nám odpoví, že je to taková jiná smrt, ne opravdová. Tu opravdovou vidí kolem sebe, ve zprávách, ale dokud se jich nedotkne příliš osobně, neřeší ji.

Vybavuje se mi vytřeštěný výraz mojí tehdy desetileté dcery, když se dozvěděla, že dědeček je v nemocnici. Tehdy si uvědomila, že smrt může nastat kdykoliv a vzlykavě povídala: “Mamí, ale já nezvládnu, když umřeš ty nebo táta nebo kdokoliv  z naší rodiny, to umřu raději taky." Tenkrát jsme si dlouho povídaly, co vidí za tím, když někdo zemře, zda je téma smrti běžné mezi kamarády. A především ji zajímalo, jak to vidím já.

Kolem desátého roku mohou děti zažívat úzkost spojenou s uvědoměním, že i ony mohou zemřít. V tomto věku je důležité povídat si s nimi o jejich smyslu života a bez posuzování či předsudků vyslechnout jejich sny a touhy.

GALERIE: Kate slaví 35 let. Podívejte se na snímky vévodkyně, jak ji neznáte

To jak si s dětmi povídáme o smrti a co přichází po smrti hodně souvisí s naší filozofií v co věříme. Jak to máte se smrtí vy sami, to budete předávat svým dětem.

Nabízím několik inspirací ….

  • Mluvit s dětmi otevřeně a citlivě o smrti je žádoucí. Můžete se inspirovat přírodou, kde je narození a smrt pro děti dobře vysvětlitelné. V době dušiček jít na hřbitov, zapálit někomu svíčku a povídat si.
  • Upřímně odpovídejte na otázky dětí, umožněte mu dozvědět se, co potřebuje. Vytvoříte tak v dítěti pocit důvěry a partnerství.
  • Zdůraznit, že mrtvý člověk je tady dál s námi, v našich vzpomínkách, v hodnotách a postojích, které nám předal a o tom si povídat. (Babiččiny skvělé koláče. Dědeček říkával, že je lepší danou věc udělat, než se trápit tím, že jsem ji neudělal...
  • Pomoct dítěti se s umírajícím nebo zemřelým rozloučit. (Starší dítě může osobně, mladší např. namalováním obrázku, zapálením svíčky, posláním peříčka po vodě, vytvořením rituálu.)
  • Nechat ho prožít emoce podle jeho potřeb a respektovat je! Každé dítě je jiné. Některé potřebuje být zavřené v pokojíčku samo se sebou, jiné bude na sebe hlasitě upozorňovat a potřebovat naši pozornost.
  • Svoje emoce vyjadřujte a povídejte dětem, jak se cítíte.
  • Člověka, který zemřel, už pravděpodobně nic nebolí, netrápí se. Těmi, kdo se trápí jsme my pozůstalí a je to vlastně naše zodpovědnost, jak se sebou zacházíme.

Dětem nabízíme své modely života a pohled na život a smrt je jedním z nich. A žít tady a teď také.

Líbí se mi zakončit téma smrti slovy Dalajlámy.

 “Existují dva dny v roce, kdy není možné nic udělat - jmenují se včera a zítra. Dnes je ten čas žít.”  

Iva Kyselá, Akademie rodičovství

Akademie rodičovství - místo kde najdete pochopení, podporu a informace vy i vaše děti. Místo, kde se zabýváme vztahy v rodinách… Kurzy nejsou zázračným návodem na výchovu dětí, ani strohým souborem pomůcek.

Povídáme si o tom, co pro nás znamená být rodičem a co je pro vás ve výchově důležité a jak změnit zažité výchovné vzorce a vychovat zodpovědného člověka. Jak vychovat osobnost, která obstojí v životě a bude spokojená.

Rady, jak z dítěte vychovat slušného člověka
Čtyřletý Kuba se bojí smrti: Kdy děti začínají řešit konečnost?
Pomozte dítěti vyrovnat se se smrtí milované osoby
Témata: Děti, Předškolák, Školák, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Smrt, Imaginární svět, Hřbitov, Senior, Zavinovačka, Vzpomínka, Spousta otázek, Dědeček, Bezpečný prostor, Jak, Iva Kyselá, Koloběh, Akademie rodičovství, Hrb, Odborná péče, Citové pouto