Maminka.czPleny

Jak připravit domov tak, aby se tam miminku líbilo?

17.  5.  2019
Říká se, že těhotenství je nejkrásnější období v životě ženy. Některé maminky s tímto tvrzením souhlasí, některé zase ne. Každá žena, která pod srdcem nosí své dítě, to prožívá jinak. Každá se ale musí připravit na novou životní roli, uzpůsobit tomu svůj denní program, kariéru a v neposlední řadě i bydlení. Bez čeho se v prvních měsících neobejdete?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina rodičů bude souhlasit s tím, že na příchod nového člena domácnosti se nedá připravit. Každé miminko je jedinečné, a tak nelze předvídat, jak bude na okolní svět reagovat. To rodiče zjistí až po jeho příchodu. Co však udělat mohou, je zajistit pro své děťátko čisté a bezpečné prostředí, které mu bude v prvních týdnech života prospívat.

1. Příprava šatníku

Nakupování oblečení pro miminko je zábavné. V obchodech jistě naleznete mnoho roztomilých kousků, ale nenechte se zlákat. Pro začátek vám vystačí pár obyčejných bodýček, pyžámek a dupaček. Uvidíte sami, jak rychle vám z toho miminko vyroste. Do čeho se ale vyplatí investovat, jsou materiály. Oblečení by mělo být zhotoveno ze 100% přírodních vláken, například z bavlny. Chemická vlákna mohou na citlivé dětské pokožce způsobovat alergie a vyrážky.

2. Generální úklid

Ještě před tím, než se vrátíte z porodnice, doma pořádně ukliďte. Zbavte se prachu, který je pro citlivé novorozeně nevhodný. Tvoří se vám doma plísně? Pak pravidelně kontrolujte vlhkost vzduchu. Pokud přesáhne 60 %, začněte situaci řešit – ideálně pomocí odvlhčovače vzduchu. Plísně jsou nezdravé i pro dospělé, natožpak pro miminko. Suchý vzduch zas může způsobit podráždění krku.

3. Vybavená lékárnička

Správně vybavená lékárnička by měla být v každé domácnosti. Pokud chcete předejít nepříjemnostem, pořiďte si kompletní výbavu medikamentů, které budete jako novopečení rodiče potřebovat. Léky proti bolesti, vitamíny a doplňky stravy, nosní kapky na bázi mořské soli, bylinné čaje, hodit se bude i odsávačka hlenů či krém na bolavé bradavky.

4. Hygienické potřeby

Připravte si hlavně velkou výbavu jednorázových plen, které neodmyslitelně patří k základní výbavičce všech miminek. Za jeden jediný den jich spotřebujete v průměru osm až deset. Jednorázové pleny vám ušetří mnoho práce a času a díky unikátním technologiím ochrání vaše milované dítko před nepohodlím. Také by vám neměly chybět klasické bavlněné pleny, čisticí ubrousky a ošetřující přípravky na dětskou pleť.

Témata: Miminko, Pleny, domov, Suchý vzduch, Denní program, Vlhkost, Podráždění, Život ženy, Bodyček, Lékárnička, Nejkrásnější období, Jak, Životní role, Dom, Vlhkost vzduchu, TAK, Plíseň, Plena, Vzduch, Pleny na Heureka.cz

Video