Maminka.czŠkolák

Jak připravit prvňáčka na školu? Podnikněte první kroky

Klára Kotábová 14.  8.  2012

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Nespěchat, nešílet. Hlavně klid

Zápis máte dávno za sebou a před sebou poslední měsíc. Příprav, nebo svobody? Záleží na úhlu pohledu, v každém případě byste měla čas v nadcházejících dnech věnovat svému předškolákovi. Vaši pozornost si před životní změnou zasluhuje měrou vrchovatou. 

Možná máte prvňáčka, který už umí písmenka i čísla, nestydí se a do školy se těší. I tak se ale může stát, že po prvních dvou dnech přijde domů s pláčem, že by radši do školky, protože… Protože nemusel celou hodinu sedět, protože mohl mluvit, kdy potřeboval, protože chodili po svačince na zahradu a ve škole se nic podobného nekoná.

Malá abeceda školáka

Život je změna

V dnešní době, která je velice orientovaná na výkon, byste ale neměla svému studentíkovi odseknout, že tak to ve škole mají všichni a ať se hezky snaží, že bez sezení v lavici z něj pan doktor, jak chce tatínek, nikdy nebude. Naopak. Uvědomte si, jakou změnou váš potomek prochází a že opravdu potřebuje nejen podporu, ale i vysvětlení, co se děje nového a proč tomu tak je.

Paní učitelky v prvních dnech první třídy své žáčky rozhodně nepřetěžují, a jak se shodují, rády jim dají prostor na odpočinutí, ve velké většině tříd prvňáčků je připravena herna, kde děti mohou relaxovat, a podle pedagožek je první měsíc ve škole především o „vyladění rytmu“. Pozor, pozor, jestli si teď říkáte, že vhodné chování stihnete svému dítěti vysvětlit ještě během prázdninových dní, zadržte.

Nespěchejte

Pokud vaše dítě chodilo do předškolního zařízení a zápisem bez problémů prošlo, mělo by se snadno sžít i s rytmem, který ho ve škole čeká. Nesnažte se proto už během srpna natahovat budík na sedmou hodinu a trénovat si, jestli budete v osm ráno stát před školou. Takto začne vaše ratolest školu spolehlivě nenávidět ještě předtím, než se do ní poprvé dostane a usedne do své lavice.

Netrénujte s dítětem sklon písma a věřte tomu, že i ti nejpomalejší prvňáci mají velice dobrý základ právě ze školek a prázdniny mají zasloužené. Nechte svého potomka i během prázdnin malovat, celou abecedu před příchodem do školy umět nemusí.

Pedagogové se shodují, že děti, které toho vědí „moc“, se následně v první třídě nudí, a máte-li doma malého génia, stálo by možná za to popřemýšlet, jestli by neměl jít rovnou do druhé. Poraďte se s psychologem, jestli by toto řešení nebylo vhodné.

Melancholik, nebo flegmatik? Různí školáci vyžadují různý přístup

Malujte a skládejte

Máte-li pocit, že vaše dítko potřebuje nějakou pečlivější přípravu, měla byste ji dělat nenásilně. Pozorujte své dítě během srpna, jestli se vydrží v klidu alespoň 35 minut zabývat jednou činností. Pokud ano, máte vyhráno.

V opačném případě máte stejně čas začít s nácvikem, ale pozvolným. Sedněte si společně, prohlížejte knihy, vydejte se na procházku a vysvětlujte své ratolesti, jak přecházet ulici, na co v městském ruchu dávat pozor. Faktem je, že děti potřebují na konci prázdnin maličko zklidnit. Měla byste tedy znovu dohlédnout na to, aby si nezapomínaly ve správnou dobu mýt ruce, zdravit, kdy je to namístě atd. V každém případě se jedná o činnosti, které vaše dítko zná, jen na ně ve víru léta možná trochu pozapomnělo.

Srpen je měsícem, kdy se úzkostlivé matky věnují nákupům pomůcek, ale i zde zadržte. Většina prvňáčků dostává základní výbavu, takže velkou většinu věcí kupovat nebudete muset. A pokud něco přece jen, počkejte si na seznam, který od třídní paní učitelky dostanete hned první den školy. A teprve podle něj nakupujte. Nemá totiž cenu, abyste nakupovala v předstihu podle toho, co potřeboval před dvěma lety sousedův syn.

Nezbytnosti pro prvňáčka

Mantra pro srpen

Opakujte si pořád dokola:

  1. Na školu se těšíme. Já i moje dítě.
  2. Společně to zvládneme.
  3. Nebudeme se stresovat, počkáme a uvidíme.
  4. Moje dítě je šikovné po mně, proč by školu nezvládlo, když já v pohodě vystudovala?
  5. Z první třídy se propadnout nedá.

Sbalte předškoláčka a vydejte se na výlet. Poznávací se mu bude hodit při prvouce, když počmárá jídelní lístek v restauraci, vlastně si uvolňoval zápěstí a běhání po louce? Skvělý trénink pro hodiny tělesné výchovy. A spočítané vagony projíždějícího vlaku? Důkaz, že matematika půjde vašemu zlatíčku na jedničku. Těšte se společně na velkou životní změnu a nezapomeňte: První školní den je třeba řádně oslavit! Ale to už je jiná, zářijová kapitola.

V druhé kapitole článku najdete rozhovor s pedagogem, který radí, jak se na školu připravit.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Školák, První třída, Flegmatik, Prvňáčci, Jak, Jídelní lístek, Podnik, První krok, Velká událost, Žáček, Vyladění, Melancholik, Školní den, Krok