Maminka.czRecepty

Hříšné dobroty pro maminky: Trnkové „portské“ a šípkový likér

Martina Machová 5.  11.  2017
Stačí přinést z procházky hrst trnek či šípků, doma vyndat ze spíže zapomenutou láhev vodky či slivovice a obětovat pár minut času… slibujeme, že nebudete litovat!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Máte rádi sladké silné portské víno a jemu podobné „hříšné dobroty“? Není nic jednoduššího než oprášit ve spíži zapomenutou či opomíjenou láhev nějakého „bílého“ destilátu (obsah alkoholu 40 %) a pustit se do díla.

Vlastně pardon, nejprve je nutné vyrazit na procházku a natrhat dvě hrsti šípků či trnek (dvě hrsti na 0,5 litru alkoholu). Z plodů trnky obecné i růže šípkové, našich původních keřů, lze totiž velmi jednoduchým postupem připravit lahodné a zdravé likéry, které za zimních večerů příjemně prohřejí tělo i duši.

Temně purpurový trnkový likér svou chutí i barvou velmi připomíná silné portské víno, naopak jemný meruňkově zbarvený „šípkáč“ nezapře svůj šípkový původ.

Trnkový likér

Klepněte pro větší obrázek

Trnky obsahují vitamíny C, E a provitamín A. Dále jsou velmi bohaté na užitečné třísloviny a ovocné kyseliny, potěší i obsahem vápníku, hořčíku a draslíku. Plody sbíráme úplně zralé, klidně přemrzlé (pozor, keř má trny a prý i čarodějnou moc). Listopad je ke sběru ideálním měsícem.

Trnkový likér je nejen výborný, ale také léčivý; posiluje organismus, podpůrně se používá u žaludečních obtíží, průjmů a chorob močových cest.

POTŘEBUJEME: 0,5 l vodky nebo jiného „bílého“ alkoholu (perfektní je slivovice), dvě velké hrsti trnek, 250 g hnědého třtinového cukru, 3 hřebíčky, kousek skořice, 0,5 l vody

POSTUP: Trnky umyjeme, rozmačkáme a spolu s kořením vložíme do dobře vymyté šroubovací lahve, vše zalijeme alkoholem a necháme 3 týdny až měsíc macerovat. Sklenici(e) občas protřepeme.

Po měsíci scedíme, vymačkáme a smícháme s cukerným sirupem (0,5 l vody svařený s 250 g cukru) a máme hotovo! Likér není potřeba nijak konzervovat.

Trnkový likér lze pít i jako slabý „grog“, panáka likéru zalijeme horkou vodou a přidáme pár kapek citronu.

Šípkový likér

Klepněte pro větší obrázek

Šípky obsahují vitamíny C, P, K, B1, B2 a provitamín A. V semenech pak najdeme i vitamín E. Šípky nás dále potěší přítomností vápníku, hořčíku, draslíku, železa a dalších minerálních látek.

Plody růže šípkové se však chlubí ještě zdraví velmi prospěšnými antioxidanty katechiny a velkým množstvím tříslovin s protibakteriálními a protivirovými účinky. Šípkový likér posiluje organismus, má pozitivní vliv na krvetvorbu a činnost střev, zalitý horkou vodou (jako grog) je příjemným a léčivým nápojem při nachlazení.

POTŘEBUJEME: 0,5 l vodky nebo jiného „bílého“ alkoholu (perfektní je meruňkovice), dvě velké hrsti šípků, 250 g hnědého třtinového cukru, kousek skořice, 0,5 l vody

POSTUP: Vyzrálé šípky promneme (mechanicky částečně zbavíme „bubáků“), umyjeme a spolu s kořením vložíme do dobře vymyté šroubovací lahve, zalijeme alkoholem a necháme měsíc macerovat. Sklenici(e) občas protřepeme. Po měsíci vymačkáme a scedíme, nejvíce se kvůli příměsi šípkových chloupků osvědčuje čistá dvojitá silonová punčocha.

 Alkoholový macerát smícháme s cukerným sirupem a máme hotovo! Likér není potřeba nijak konzervovat. I šípkový likér lze pít jako slabý „grog“, panáka likéru zalijeme horkou vodou a přidáme pár kapek citronu.

Přestože jsou oba keře trnité a své plody vám nedají zadarmo, buďte k nim, prosím, ohleduplní a také nechte nějaké plody na zimu ptáčkům.

Video: Nebojte se mučenky, její chuť vás dostane!

Podzimní recepty na víkend, na kterých si pochutnají děti i rodiče
Lék na podzimní depresi? Čokoládové orgie
Jak vybrat kvalitní podzimní oblečení a neutratit celou mateřskou?
Témata: Recepty, Jak na to, Žaludeční obtíž, Litr, Šipka, Skořice, Šíp, Punč, Vodka, Grog, Šroub, Růže, Horká voda, Antioxidant, Močové cesty, Dobro, Jednoduchý postup, Plod, Vitamín, Prospěšný antioxidant, Hrst, Ideální měsíc, Bubák, Dobrota, Punčocha