Maminka.czMaminka v porodnici

Nejlepší porod je ten, do kterého nemusíme zasáhnout, říká primář z pražské Bulovky Michal Zikán. Proč tu chce rodit tolik žen?

Tereza Víchová 14.  6.  2022
Se seriálem Maminka v porodnici jsme zavítali na pražskou Bulovku a postupně vám odsud přineseme pět reportáží. V té dnešní nás zajímalo, proč se tu od otevření Centra porodní asistence doslova netrhnou dveře. Čím dál více těhotných žen totiž touží po přirozeném porodu. A právě takový tu nabízejí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Nejlepší porod je takový, do kterého vůbec nemusíme zasáhnout,” shrnuje jednoduše prof. MUDr. Michal Zikán, Ph.D., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka a 1. LF UK. „Znamená to respektovat tempo porodu, zasahovat pouze v situacích, kdy je to nezbytně nutné pro zachování zdraví miminka nebo matky.” A patří sem i respekt k tomu, v jaké poloze si žena přeje rodit.

Vlastně to není nic převratného. Podle přednosty Zikána takové porody probíhají třeba v malých porodnicích. Pro takzvanou nízkorizikovou rodičku zajistí nejlepší péči porodní asistentka. Má k tomu vzdělání i kompetence. 

„Ideální je, když žena vidí lékaře jen u příjmu,” vysvětluje porodní asistentka Bc. Alžběta Ivanová. „Ten zkontroluje, že je vše v pořádku, a pak už žena komunikuje jen s námi.”

Michal Zikán shrnuje, že to jsou zdánlivé maličkosti, které ženě dodají tolik potřebný klid:

„Rodíme v klidu, bez prudkého světla, využíváme k úlevě vanu nebo aromaterapii. Jsou to velmi jednoduchá opatření, ale v klíčovou chvíli zajistí, že se žena cítí bezpečně a vše běží, jak má.”

Centrum porodní asistence

  • První Centrum porodní asistence (CPA) v České republice vzniklo při Gynekologicko-porodnické klinice a Neonatologickém oddělení Fakultní nemocnice Bulovka a 1. LF Univerzity Karlovy. 
  • Založeno bylo v únoru 2019 s podporou Ministerstva zdravotnictví ČR.
  • CPA nabízí respekt k přáním těhotné a rodící ženy, podporu přirozeného porodu, individuální přístup a příjemné prostředí při zachování vysoké odbornosti a bezpečí. Předporodní péče a porod v CPA probíhají pod vedením porodní asistentky.

Jak probíhá péče o ženu před porodem a během něj? Podle jakých parametrů se rozhoduje, jestli může být žena jen v péči porodní asistentky? Podívejte se na video a těšte se na bonusové materiály třeba o tom, v jakých polohách ženy nejčastěji rodí nebo jaké důvody brání přirozenému porodu. V červencové tištěné Mamince s Evou Burešovou na titulce nebo v sekci Premium Plus si můžete přečíst velkou reportáž z Centra porodní asistence na Bulovce.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Porodní asistentka, Nejlepší video, Bulovka, žena, Bonding, překotný porod, LF UK, Michal Zikán, Česká republika, Přednosta, Maminka, Eva Burešová, Těhotná žena, Primář, Mícha, Pražská Bulovka, Přihlášení, Asistence, Fakultní nemocnice, Alžběta Ivanová