Maminka.czZdraví žen

Umíte si zkontrolovat prsa? Naučte se to krok za krokem podle rad lékařky!

Simona Procházková 14.  1.  2021
Ruku na srdce, vyšetřujete si sama doma svoje prsa? Pravidelně? A víte, jak postupovat, na co se zaměřit a kdy je na místě poradit se s gynekologem? Tady jsou důležité rady a doporučení mamoložky Renaty Kalajové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vyšetření prsou nemusí probíhat pouze při pravidelných preventivních gynekologických prohlídkách. Ty podstupujete jednou za rok a to je málo. Proto je dobré, aby se každá žena uměla vyšetřit i sama doma. Prsa nám totiž dokážou někdy pěkně „zavařit“ a onemocnět různými druhy zánětů i dalšími vážnějšími nemocemi. Setkat se můžete s onemocněním benigního typu, tedy nezhoubným, ale i s přednádorovými změnami či maligními nádory, tedy rakovinou prsu.

Příznakem karcinomu není jen bulka!

Rakovina prsu se u převážné většiny žen projevuje jako hmatná tvrdá nebolestivá bulka. Podezřelé ale jsou také bolesti prsu či vtažení kůže či bradavky, objevit se může výtok z bradavky. Pociťovat můžete celkovou únavu, nechutenství, trápit vás mohou bolesti kloubů a kostí a nevysvětlitelně ubýváte na váze. To všechno jsou varovné signály, že něco není v pořádku a můžete trpět karcinonem prsu. Jediným řešením, jak zhoubný nádor včas odhalit, je prevence. Tedy nejen zdravý životní styl a pravidelné prohlídky u praktického lékaře, gynekologa nebo specialisty, mamologa, rovněž je důležité pravidelné samovyšetřování prsů a jejich okolí.

Bolí vás prsa? Důvodem můžou být hormony, ale i nevhodná podprsenka

Pokud vám je více než 45 let, měla byste navíc každé dva roky docházet na preventivní screening rakoviny prsou prováděný v mamografických centrech. Samovyšetření je velmi vhodnou metodou prevence nejen pro starší, ale rovněž i mladé ženy a dívky. Pokud ještě samovyšetření pravidelně neprovádíte, je ideální čas začít!

Kdy samovyšetření prsou provádět?

„Pravidelné samovyšetření prsou by měla umět zvládat každá žena nejlépe od dvaceti let věku. Ideální doba je ihned po menstruaci, to jsou prsa nejlépe prohmatná a nejméně bolestivá. Pokud je žena již po přechodu, měla by si určit jeden den v měsíci, např. každého prvního v měsíci,  a v tuto dobu vždy samovyšetření provádět,“ popisuje MUDr. Renáta Kalajová, mamoložka z Perfect Clinic a dále říká: „Cílem samovyšetření prsů je hledání – vyloučení tvrdé bulky, jak v prsech, tak v podpaží a kolem klíčních kostí. Hledáme vždy něco nového, nějakou změnu proti minulému vyšetření. Vždy při nejistém nálezu je důležité poradit se se svým lékařem. Důležitá je pravidelnost. Důvodem, proč se toto vyšetření dělá každý měsíc, je, abyste si všímala změn, které v prsu nebyly minulý měsíc.“

Jak se mění prsa. Od puberty k menopauze

Samovyšetření prsou – takhle na to krok za krokem:

*Nejprve se zkontrolujte pouhým pohledem v zrcadle. Ruce dejte v bok a sledujte kůži prsu, jestli se neobjevuje nějaké vyklenutí nebo vklesnutí. Zaměřte se také na bradavky, zda nedošlo k jejich vtáhnutí či šupinatění. 

*Při samotném fyzickém, pohmatovém vyšetření je nejlepší volit polohu vleže. Prsa prohmatávejte vždy protilehlou rukou.

*Krouživým pohybem (používejte bříška tři prstů) začněte od horního zevního kvadrantu prsa. V těchto místech je nejvíce mléčné žlázy, takže můžete cítit případné nerovnosti či uzlíky. Pokud jsou tyto nerovnosti každý měsíc stejné a na omak měkké, nemusíte se strachovat.

*Poté postupujte krouživým pohybem do dolního zevního, vnitřního dolního a horního vnitřního kvadrantu prsa.

*Nezapomeňte si vyšetřit i bradavky, i kolem nich či pod nimi může být bulka. Bradavky zkuste zmáčknout, zda z nich nevytéká krev nebo zelená tekutina.

*Kromě prsou si na závěr vyšetřete také tzv. spádové uzliny. Vsedě si dejte jednu ruku v bok a druhou si prohmatejte oblast nad a pod klíční kostí, v podpaží a hledejte tvrdou uzlinu.

*Pokud cokoli „podezřelého“ nahmatáte, nepanikařte, nehledejte na internetu, ale kontaktujte praktického lékaře nebo gynekologa. Ten vám vystaví žádanku na odborné vyšetření.

Co čeká prsa v těhotenství? Věnujte jim péči a připravte je na kojení
Angelina Jolie si nechala odstranit vaječníky! Podobné operace podstupují ženy i v Česku!
Vývojové vady dělohy: Možná kvůli některé z nich nemůžete otěhotnět. A nemusíte o ní vědět
Témata: Zdraví, Praktické rady, Nemoci, Nemoc, Zdraví žen, prsa, Rakovina, Rakovina prsu, Sama doma, Kalajová, Gynekolog, Internet, Perfect Clinic, Renata Kalajová, Bulka, Praktický lékař, Kůže, Samovyšetření, Bradavka, Prevence, Mamograf, Zdraví na Heureka.cz