Maminka.czBatole

Jak konečně rozmluvit batole? Začněte tréninkem hrubé motoriky

Tereza Víchová 10.  2.  2021
Jak můžete dítěti co nejvíce pomoci, aby se brzy rozmluvilo? Možná vás to překvapí, ale kořeny řeči jsou v hrubé motorice. Připravili jsme pro vás praktické tipy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Namísto odrážedla přejděte mezi 18.–27. měsícem věku ke „šlapání“. Ideální jsou traktůrky nebo koloběžky. Pomohou i kočárky, které je nutné tlačit před sebou. To všechno zajišťuje práci na koordinaci oko–ruka–noha. Až po jejím zvládnutí se „rozhýbou“ ústa. 

Skládejte. Oblíbenou klasikou jsou věže z kostek nebo různé komíny. Rozstřihněte obrázek na dvě půlky a nechte jej batole složit dohromady (pozor, puzzle takto nefungují, ty dítě zvládá hmatem, a vy potřebujete podpořit zrakové vnímání). 

Pořád nemluví? Často za to mohou rodiče. Příliš děti organizují


Pořiďte si děrované balonky a z nich nechte dítě vytahovat šátky. Nebo je nechte navlékat těstoviny třeba na zatlučené hřebíky. Když dokáže batole tyhle jemné pohyby, vyvíjí se řečové centrum v normě. 

Používejte výraznou mimiku a gesta při mluvení s batoletem. Zaujmete jej více. 

Na procházkách ukazujte a pojmenovávejte jednoduchými slovy (haf, čiči a tak dále).

Mluvte jako batole. Soustřeďte se na stará známá a osvědčená jednoduchá slova. Dítě jim velmi brzy porozumí a bude motivované je opakovat. Pro většinu běžných situací a věcí zaveďte jedno slovo, které pak více popíšete. Těmi jsou např. KUK, BÁC, HAF či MŇAU atd. Dítě začne postupně řetězit slabiky „tatata“, „bababa“… 

VIDEO: Co má umět batole v 15 měsících?

Kdy a čemu rozumí miminko? 

Miminko vnímá od narození různé hlasy – melodii, výšku i barvu. Podle toho rozliší, zda k němu přichází máma, táta, nebo jiná známá osoba. 

Už šestitýdenní miminko pak dokáže rozeznat, že tenhle „hlas“ ho pochová hned a ten druhý třeba až za chvíli. 

Už ve 3 měsících věku vám může kojené dítě sahat do výstřihu, když slyší slovo HAM. 

Kategorické NE pochopí už kojenec v 6.–8. měsíci, respektuje ho ale mnohem později. 

3 typy na rozvoj řeči - hrajte si, povídejte a čtěte společně!
Musíte k logopedovi? Poradíme vám, co udělat proto, aby se výslovnost zlepšila
Víte, která souhláska nám dělá největší problém?
Témata: Psychomotorický vývoj (poradna), Děti, Batole, Miminko, Hry pro děti, Naše tipy, Trénink, koně, Praktický tip, Jednoduché slovo, Zrakové vnímání, Řeč, Jak, Motor, Centrum, Zac, Běžná situace, Kojené dítě, Motorika, Řečové centrum, Hama, Hřebík, Hrubá motorika, Jemný pohyb