Maminka.czTěhotenství

Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství?

Ulekare.cz Ulekare.cz 29.  7.  2013
Jak rozpoznat mimoděložní těhotenství?
Pokud se oplozené vajíčko neusadí tam, kde má, tedy v děloze, jedná se o tzv. mimoděložní těhotenství. Nejčastějším "nesprávným" místem jeho usídlení je vejcovod. Zde ale není vhodné prostředí pro jeho další vývoj. Takové těhotenství může skončit v podstatě ještě dříve, než začalo, a vy ani nemusíte vědět, že jste byla těhotná. Některé však mohou nějakou dobu vydržet a růst v úzkém vejcovodu, který je tak napínán, a vy můžete začít pociťovat obtíže.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příznaky mimoděložního těhotenství

Obtíže zpravidla přicházejí kolem 5.–8. týdne od poslední menstruace. Nejčastější potíže jsou:

* Bolest břicha či podbřišku.Ta může mít různý charakter (křečovitá, bodavá), intenzitu i trvání. Může být stálá anebo se může objevovat a zase se ztrácet. Typická je její lokalizace – bolest je cítit jen na jedné straně.

* Bolesti při močení či defekaci.

* Vaginální krvácení. Objevuje se téměř u poloviny žen a obvykle se liší od klasického menstruačního krvácení. Může být slabší či silnější. Krvácení může být tmavší.

* Vnitřní krvácení.Tato komplikace, ačkoli není vidět, může být velmi závažná. Krvácení může být jen mírné z poškozených cév vejcovodu. Může však být důsledkem ruptury vejcovodu, což může mít fatální následky. V takovém případě dochází k masivnímu vnitřnímu krvácení doprovázenému následujícími příznaky:

bledostí;
bolestí vystřelující do ramen a krku;
zrychleným tepem;
náhle vzniklou a horšící se bolestí v bedrech, kříži a pánevní oblasti;
ztrátě vědomí a rozvoji šoku.

Některé příznaky, obzvláště bolesti v podbřišku a vaginální krvácení, se někdy vyskytují i během normálního těhotenství. Zároveň některé výše jmenované obtíže mohou být přítomny u jiných zdravotních problémů, např. zánětu slepého střeva, infekci močových cest, zánětu vaječníku, potratu a dalších. V takovém případě je samozřejmě prvním vodítkem pozitivní těhotenský test, který může vyloučit například různé záněty způsobené sexuálně přenosnými infekcemi, jelikož ty se v těhotenství vyskytují poměrně vzácně.

Diagnostika u lékaře

* Vyšetření břicha pohmatem – poskytuje lékaři přehled o bolestivosti, přítomné rezistenci a dalších příznacích.

* Vaginální ultrazvukové vyšetření – je zlatým standardem v diagnostice mimoděložního těhotenství. Dokáže zachytit 87–99 % mimoděložních těhotenství. Přímým důkazem je průkaz gestačního váčku se srdíčkem uvnitř vejcovodu.

* Hladina beta podjednotky lidského choriového gonadotropinu (β-hCG)– β-hCG se využívá také v těhotenských testech, avšak při měření laboratorními metodami z krve lze stanovit jeho hladina a zároveň je možné sledovat její dynamiku.

* Probatorní kyretáž – toto už o něco invazivnější vyšetření slouží k odlišení mimoděložního těhotenství a neprosperujícího děložního těhotenství.

* Diagnostická laparoskopie– k té se přistupuje pouze v případě, že předchozí vyšetření neukážou mimoděložní těhotenství a hladina β-hCG stále stoupá. V případě, že se těhotenství najde, přistupují lékaři rovnou k jeho odstranění.

Témata: Těhotenství, Kyretáž, Vaginální krvácení, Vaginální ultrazvuk, Laparoskopie, Pánevní oblast, Následující příznak, Mimoděložní těhotenství, Zlatý standard, Normální těhotenství, Zrychlený tep, Poslední menstruace, Jak, Nejčastější potíž