Maminka.czHračky pro děti

Jak rozvíjet doma děti? Vyzkoušejte naše tipy na Montessori hračky

Markéta Novák Matějková 1.  10.  2016
Přemýšlíte, jak svému dítku vybrat vhodnou hračku? Aby jej rozvíjela a přitom jej bavila svou jednoduchostí? V tom případě se nechte inspirovat hračkami typu Montessori.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ať už patříte k příznivcům Montessori nebo ne, jedno je jisté. Tyto hračky si zamilují vaše děti úplně stejně jako vy. Jsou totiž jednoduché, nepřekombinované a navíc poskytují prostor pro fantazii a spolupráci s rodičem nebo kamarádem. A o to jde především, no ne?

Hlavní principy her a hraček typu Montessori

"Montessori výchova a pedagogika jsou založené na respektu k osobnosti dítěte, k jeho vlastnímu tempu vývoje, k tématům, která ho v daný okamžik oslovují. Vzdělávací přístup založený na myšlenkách italské lékařky Marie Montessori také klade důraz na spolupráci a respekt k ostatním. Pro skutečné porozumění určitému tématu je důležité pracovat se smysly, s vlastní tvořivostí dítěte, preferovat přírodní materiály a v dobrém slova smyslu jednoduchost zpracování hračky," říká Kristýna Křížová, spoluzakladatelka obchodu Agátin svět, který se specializuje na kreativní hry a hračky.

Tu jsme také požádali, aby nám dala tipy na zajímavé hračky. A tady jsou...

Tipy z Agátina světa:

1. Rozvíjejme smyslové vnímání

Děti od svého narození do cca. 6 let velmi silně vnímají smysly. Miminka "ochutnávají" předměty okolo sebe. Pro děti v předškolním věku je stále důležité si smysly ověřit to, co říkají dospělí. Budují tak vlastní zkušenost, pevný základ, o který později opřou nové znalosti a dovednosti.

Sluchové vnímání a koncentraci je možno podpořit pěkně ilustrovaným zvukovým lotem Bim bam od osvědčené značky didaktických her Granna, které mj. doporučují logopedi pro rozvoj řeči.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Druhým tipem je zábavná rodinná hra Pexeso pro uši, oceněná odbornou porotou veletrhu For Toys (ten začíná příští týden a Maminka na něm nebude chybět) a odborníky z komise ceny Správná hračka.

Pokračování na další stránce...

Témata: Děti, Hry pro děti, Hračky pro děti, Náš tip, Montessori, Smyslové vnímání, Základní barva, Přírodní materiály, Školní svět, Jak, Sluchové vnímání, Typický příklad, Agátin svět, Dom, Tip, For TOYS, Hra, Agátin, Marie Montessori, Pedagogika, Pevný základ, Hračky, Mont, Hráč, Náš, Hračky na Heureka.cz

Video