Maminka.czHračky pro děti

Jak rozvíjet doma děti? Vyzkoušejte naše tipy na Montessori hračky

Markéta Novák Matějková 1.  10.  2016
Přemýšlíte, jak svému dítku vybrat vhodnou hračku? Aby jej rozvíjela a přitom jej bavila svou jednoduchostí? V tom případě se nechte inspirovat hračkami typu Montessori.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

2. Rozvíjejme tvořivost, ale nepřehlcujme podněty

I z naší vlastní zkušenosti dospělého víme, že při příliš mnoho podnětem přestáváme "stíhat". Nejsme schopni vnímat, natož pak porozumět všemu, co se okolo nás nabízí. Děti jsou na tom stejně jako my, navíc mnohem intenzivněji vnímají i četné drobnosti okolo sebe, kterým my již pozornost nevěnujeme. Montessori přístup proto doporučuje volit hry a hračky, na nichž vynikne jedna či jen několik málo vlastností. Typickým příkladem jsou přírodní dřevěné kostky, ideálně bez barev či pouze s několika základnimi barvami. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Zjednodušení hračky dítěti umožní soustředit se na její přednosti a ty pak využít pro svůj rozvoj. Například u dřevěných kostek se bude dítě mnohem více soustředit na to, co a jak z kostek může postavit. Prioritu tak dostane jeho tvořivost, nápaditost i manuální kontakt s příjemným materiálem, kterým přírodní dřevo jistě je.

Pokračování článku na další straně...

Save

Témata: Děti, Hry pro děti, Hračky pro děti, Náš tip, Montessori, Tip, Jak, Dom, Kristýna Křížová, Pedagogika, Typický příklad, Pevný základ, Základní barva, Smyslové vnímání, Mont, Školní svět, Hráč, Marie Montessori, Hra, Hračky, Náš, Sluchové vnímání, Přírodní materiály, Agátin, Agátin svět, Hračky na Heureka.cz