Jak se během kojení vrátit do původní formy? Hlavně žádné diety, tělo si poradí, říká expert na výživu!

Simona Procházková 11.  3.  2021
Máte začít shazovat těhotenská kila v době, kdy kojíte své miminko, nebo je lepší odložit to na později? Jak funguje tělo po porodu a při kojení, čeho se vyvarovat a jak moc souvisí kvalita mateřského mléka s kvalitou vašeho stravování, vysvětlí expert na výživu Petr Havlíček. Podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Kojení je energeticky náročný proces a s hubnutím nejde příliš dohromady. Režim kojení se oproti běžnému liší zhruba tak, jako kdyby si žena přidala každý den hodinu fyzicky středně intenzivní zátěže. Tím pádem rostou i její výživové požadavky. Není je však třeba tělu dodávat kompletně, část si může organismus vzít z uložených tukových zásob. Probíhal-li přírůstek váhy během těhotenství zdravě, pak maminka během kojení postupně váhu přirozeně shodí,“ uvádí Petr Havlíček.

„Určitě nedoporučuji žádné razantní hubnutí a striktní diety, ideální je nechat tomu volný průběh. Zapomeňte na jakékoli zásadní omezování ve stravě ve snaze dostat se co možná nejrychleji do původní formy, na kterou jste byla zvyklá před otěhotněním. Kojení je pro dítě jedním ze zásadních faktorů jeho budoucího zdraví a správného vývoje. Tudíž, když se budete snažit razantně redukovat energetický příjem a příjem některých živin, může to vést k tomu, že mateřské mléko nebude tak hodnotné. Znám i případy, kdy maminka o mléko úplně přišla,“ zdůrazňuje Petr Havlíček.

Další díly pořadu Rozum v troubě můžete sledovat na Mall.tv.

Děti s nadváhou jsou odrazem naší výchovy. Netrestejte je za vlastní chyby!
Myslete na poporodní kila už v těhotenství. Proč se to vyplatí?
Šestinedělí v klidu? Chce to kojení, dotyk kůže na kůži a dost jídla a pití
Témata: Video, Porod, Výživa a stravování, Kojení, Tělo, Hubnutí, pořad, Mall.tv, Jak zhubnout, rozum v troubě, Výživa, Petr Havlíček, Běh, Expert, Mateřské mléko, Havlíček, Dieta