Maminka.czTěhotenství

Jak se bude jmenovat? Aneb zákonitosti dávání jmen v Česku

Iva Endrychová 21.  10.  2015
V okamžiku, kdy se příbuzným a známým pochlubíte, že budete rodiči, budou všichni chtít znát pohlaví vašeho budoucího potomka a hlavně to, jak se bude jmenovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výběr jména pro budoucího potomka je zodpovědný úkol. Nepodceňujte jej, protože váš syn nebo vaše dcera jej bude (většinou) nosit celý život. Díky tomu, že v České republice neexistuje žádný seznam povolených či nepovolených křestních jmen, máte poměrně široké pole možností, jak a z čeho vybírat. 

Pomocník kalendář

Nejčastěji si budoucí rodiče vezmou na pomoc kalendář, listují v něm a zaškrtávají si jména, která se jim líbí nebo jsou jim z nějakého důvodu sympatická. Výhrou je, pokud oba partneři najdou ve vybraných jménech shodu, pak je výběr velmi usnadněn.

Ze své vlastní zkušenosti doporučuji výběr jména porovnat i s plánovaným datem porodu, aby byly narozeniny a svátek v kalendáři rozmístěny rovnoměrně. Tyto dny blízko sebe totiž často svádějí ke spojování: „A tohle máš od nás k narozeninám a vlastně i k svátku.“ Alespoň já jsem to v dětství vnímala jako velkou nespravedlnost. Myslete také na to, že ne každé exotické jméno najdete v českém kalendáři, aby vaše dítě později nebylo zklamané, že nemůže oslavit svátek. 

Krásná česká versus exotika 

Dalším hlediskem pro výběr jména je i jeho sladění s příjmením. Pokud se jmenujete Vopičkovi, asi není příliš rozumné dávat potomkovi například jméno Zoe, stejně tak ke jménu Jaroslav pocitově nesedí Cartney. Také se doporučuje nehromadit ve jménech stejné, obtížně vyslovitelné hlásky (především na konci křestního jména a na začátku příjmení).

Jaké křestní jméno zvolit k cizímu příjmení, aby výsledek nebyl pěst na oko?

Pokud se tedy jmenujete Říhovi, pojmenovat chlapečka Řehoř nezní jako zrovna nejšťastnější výběr. Myslete také na délku svého příjmení. V případě dlouhého, například Skočdopolovi, raději vyberte svému dítěti krátké křestní jméno. 

Rodová tradice

Ta se většinou týká prvorozených, právě u nich se totiž do výběru jména snaží mluvit celé široké příbuzenstvo. „První dítě bylo vždycky Karel!“ snaží se svou prosadit tchán, zato váš tatínek by chtěl, aby se prvorozený jmenoval po prastrýci, který by se mohl cítit poctěn a pamatovat na vás ve své závěti. Vaše maminka si naopak tajně přeje, aby se miminko jmenovalo po ní…

Výběr jména mohou prostě ovlivnit různé okolnosti, a tak se může stát, že když na rodinné oslavě někdo zavolá „Marie“, zvednou se od stolu hned čtyři nositelky toho jména. 

Aktuální události 

Občas se rodiče nechají unést současným děním ve společnosti, takže třeba po zisku zlaté medaile českého hokejového týmu v Naganu se v porodnicích narodilo hned několik Dominiků. 

Do stejné kategorie patří také inspirace filmovými hrdiny, například v době vysílání první telenovely byly české porodnice plné Esmerald podle jména hlavní hrdinky. Jmény filmových postav nebo členů hudebních skupin se často nechávají inspirovat i rodiče za hranicemi naší republiky.

Podle britského statistického úřadu jsou kupříkladu nyní v kurzu jména ze seriálu Hra o trůny. V roce 2014 se tak v Anglii narodilo 244 holčiček se jménem Arya a 53 dalších rodiče pojmenovali Khaleesi. 

Jděte na to vědecky 

Pokud máte rádi vědecké metody, můžete se poradit i s nomenology. Tato věda se po staletí zaobírá křestními jmény, její počátky najdete již v Egyptě. Nomenologie zkoumá význam a historii jmen a na jejich základě vysvětluje některé osobnostní rysy nositelů jednotlivých jmen. Žádné jméno podle ní nevzniklo náhodou a každé něco znamená.

Rozlišuje silná a slabá jména, nositelé silných jmen se často stali vůdci nebo panovníky. Neznamená to však, že se jedná o špatná jména, jen podle nomenologie jsou nositelé těchto jmen spíše klidnější povahy a jejich život nejspíše nebude provázet mnoho krizových situací a problémů. To od nositelů silných jmen jsou očekávány spíše vůdčí schopnosti a velké objevy a mohou být z důvodu nenaplněnosti těchto představ psychicky nevyrovnaní i agresivní. 

Statistické tabulky 

Někteří rodiče volí jméno i podle četnosti ve statistikách. Jedni dávají přednost těm častějším, jiní se snaží zvolit nějaké méně frekventované. Každý rok má svého favorita a přehled oblíbenosti jmen najdete i na webových stránkách Ministerstva vnitra, a to dokonce za posledních sto let.

Tak třeba zjistíte, že v roce 2014 patřila k nejoblíbenějším jménům tato: Jan, Tomáš, Jakub, Tereza a Eliška. Vyplatí se také sledovat, o jakých jménech uvažují vaše kamarádkyrodičky, aby se na budoucí oslavě narozenin vašich ratolestí náhodou nesešel abnormální počet dětí stejných jmen. 

Vyšší moc 

Výběr jména však můžete svěřit také náhodě. Lze se spolehnout i na některé elektronické aplikace nebo vám samo miminko napoví, jak se chce jmenovat. 
Někdy se může stát, že pod vlivem událostí změníte jméno na poslední chvíli, a ani to nemusí být špatná volba. 

Šlápnutí vedle 

Pokud se vašemu dítěti jméno nelíbí, nemusí vás proklínat. České zákony totiž umožňují po dosažení plnoletosti (nebo dříve se souhlasem zákonného zástupce) a za patřičný poplatek změnu jména. Musí se jen dodržet podmínky dané matričním zákonem.

Mapa jmen: Nejvíce Radimů žije v Ostravě

Jedna moje kamarádka své jméno přímo nenáviděla, mnohem více se jí zamlouvala její přezdívka, pod kterou se představovala kamarádům, proto po dosažení plnoletosti požádala o zavedení této přezdívky do matriky. Jménem Fronéma však matrikářkám zamotala hlavu, a tak o reálnosti tohoto jména musela rozhodnout v Česku nejvyšší autorita, tj. jazykovědkyně a soudní znalkyně v oboru onomastiky Miloslava Knappová. Jméno se nakonec našlo ve slovníku starořečtiny, a tak si mohla kamarádka zažádat o nové doklady. 

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Rodina, Chování a vztahy, jméno, Zákon, DAV, Výběr jména, Poslední sto, Znalkyně, Osobnostní rys, Dávání, Jak, Poplatek, Vysílání, Soudní znalkyně, Křestní jméno, Mapa, Zoe, Exotika, Denim, Knappová, Hra o trůny, Žák, Plnoletost