Maminka.czTěhotenství a porod

Jak se dělá miminko

Andrea Nikolasová 15.  6.  2010
Jak se dělá miminko
Patnáct až dvacet procent párů současné populace zůstává nedobrovolně bezdětných. Část z nich se rozhodne podstoupit asistovanou reprodukci čili si pořídit „dítě ze zkumavky“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

=====IVF = in vitro fertilizace neboli umělé oplodnění. =====

Úspěšnost této metody se dlouhodobě pohybuje mezi třiceti až čtyřiceti procenty. Velkou roli hraje věk ženy. V optimálních letech pro reprodukci, která je v počátku třetí dekády života, uspěje polovina pacientek, zatímco ve skupině žen nad čtyřicet let se čísla pohybují pouze okolo deseti procent.

To Brownovic děvče

První dítě ze zkumavky přišlo na svět v roce 1978 v Anglii. Jistá Lesley Brownová z Bristolu byla tehdy přijata do nemocnice s diagnózou neprůchodnosti vejcovodů čili neplodností. Šťastnou náhodou ovšem právě v této nemocnici pracoval gynekolog Patrick Steptoe, který společně s embryologem Robertem Edwardsem připravoval experimentální program zabývající se umělým oplodňováním.
Lesley po krátkém zaváhání přijala nabídku se tohoto projektu zúčastnit. A tak jí 10. listopadu 1977 vyjmuli za pomoci laparoskopu zralé vajíčko, to oplodnili spermiemi pana Browna a tentýž den vložili do Lesleyiny dělohy. Holčička, která díky tomuto procesu přišla na svět, dostala jméno Louise.

Na vlastní kůži

Od jejího narození uběhlo přes třicet let a dnes už se při umělém oplodňování rozhodně nejedná o žádný experimentální program. Poté, co projde sérií vyšetření, absolvuje klientka následující proceduru: – První dva týdny cyklu počínajícího menstruací dostává žena hormonální injekce. Podávání hormonů může být spojeno s řadou nepříjemných vedlejších účinků, jako je napětí v prsou, zvýšení tělesné hmotnosti nebo změny nálad.

Klíčovým momentem celého procesu je odběr vajíčka. Provádí se v celkové anestezii nebo po aplikaci sedativ a anestetik.

Samozřejmě je třeba také adekvátní množství spermatu. Jeho kvalitu určuje doba sexuální abstinence, optimální jsou dva dny. Stejně jako kratší, tak ani delší čas není pro odběr příznivý. Některým mužům může odběr spermatu ve veřejném zařízení působit potíže, a proto centra reprodukční medicíny nabízejí možnost zařídit provedení odběru v předstihu a sperma zamrazit pro pozdější použití.

Vajíčka sloučená se spermatem se ukládají do inkubátoru a následující den se zkoumají možné známky oplození. Pokud k němu dojde, embryo pak několik dalších dní roste a vyvíjí se v laboratorním miniinkubátoru. Během této doby vajíčka pečlivě sleduje embryolog a vybírá ta, která se nejlépe vyvíjejí.

Těhotenství je začátek

Pokud vše probíhá zdárně, je několik embryí (doporučeno je jedno až tři) přeneseno do dělohy a zbývá jen čekat, zda se uchytí. Provedení je jednoduché, bezbolestné a rychlé a po tomto zákroku je možné okamžitě odejít. Ostatní embrya mohou být zmražena v tekutém dusíku pro další použití. Rodiče se pak musejí každý rok znovu vyjádřit k tomu, jak má být s embryi nakládáno. Mohou prodloužit dobu jejich uchování, umožnit použití k vědeckým účelům nebo požádat o jejich zničení.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu My Life.

Témata: Lesley, Sexuální abstinence, Mimi, Patrick, Bristol, Jak