Maminka.czKam s dětmi

Jak se jezdí s tažnou tyčí za kolo?

Martina Machová 21.  7.  2015
Jak se jezdí v provizorním tandemu, který tvoří kolo malého cyklisty a jeho rodiče spojené zajímavým „udělátkem“ zvaným tažná tyč?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tažná tyč za kolo, nebo spíše mezi kola, důmyslně spojí kolo dospělého a kolo dítěte a umožní tak společnou jízdu v jakémsi provizorním tandemu. Ani tažná tyč vám však neumožní jezdit s malým cyklistou takové trasy a takovým způsobem, jako jste byli zvyklí bez dětí. Tažná tyč ale zprostředkuje kompromis mezi „dospělou a dětskou“ cyklistikou.

„Manžel je cyklista tělem i duší, na kole procestoval Evropu a z tažné tyče pro syna měl až dětinskou radost – konečně prý začneme všichni opravdu jezdit! Ano, při prvním výletu s tyčí jsme ujeli pěkných 65 km, ale syn na kole po obědě usínal, což bylo velmi nebezpečné, každé hřiště, potok a později dokonce i louži na kole obrečel. Chtěl se zastavit a pohrát.“ vypráví maminka Alena.

Klepněte pro větší obrázek

S tažnou tyčí lze samozřejmě rodinné výlety prodloužit, dítě může jet chvíli samo, chvíli spojené s dospělým. Aby však cyklistika dítě bavila, je nutné dělat „zábavné“ a relaxační přestávky. A pozor, za většinu běžně dostupných tažných tyčí je možné bezpečně usadit pouze cyklistu, který už cyklojízdu zvládá sám, bez pomoci dospělého i různorodých pomůcek (balanční kolečka apod.).

Co byste měli před jízdou vědět – užitečné tipy a rady z praxe

  • Než vyrazíte na společné výlety, vyzkoušejte jízdu bez pasažéra. Dvě kola spojená tyčí mají přeci jen jiné jízdní vlastnosti než jedno kolo.
  • Před plánovanou dovolenou či delším výletem otestujte společnou jízdu na kratších trasách. Oba si budete muset na spolujízdu zvyknout.
  • Konstrukce tyče umožňuje malý pohyb malého cyklisty ze strany na stranu a nahoru a dolů. Dítě pak často působí dojmem, že na kole jede lehce šikmo. Neděste se, je to vcelku obvyklé.
  • Poučte malého cyklistu, aby za jízdy nepoužíval brzdy, natož aby brzdil nohama o zem!
  • Unavené a ospalé dítě na kolo nepatří! Únava malého cyklisty ohrožuje bezpečnost obou jezdců.
  • V nastolených pravidlech jízdy buďte neoblomní; na kole se jezdí a neblbne!  Rozkývání kola zhoršují stabilitu celého tandemu.
  • S malým cyklistou si dohodněte, jak bude hlásit potřebu zastavení a samozřejmě i malý cyklista by měl vědět, kdy se budete rozjíždět a kdy zastavovat.
  • Dětské kolo opatřete reflexním praporkem (jako se dává na cykovozíky), celý tandem bude v případném silničním provozu nápadnější.
  • Plánujete-li delší výlet, počítejte s tím, že v případě použití tažné tyče nebude možné použít nosič na cyklotašky.
  • Než tyč koupíte, porovnávejte ceny, rozdíly jsou velké!

Tyč se představuje: Jak se upíná, nepoškodí kolo, lze ji během výletu odpojit?

Tažná tyč se velice pevně upíná k sedlovce (sedlové trubce), máte-li drahé karbonové kolo (i sedlovku) konzultujte u výrobce tažné tyče možnost mechanického poškození sedlové tyče (karbon bývá křehčí).

„Stach o karbonovou sedlovku jsem řešil dvěma sedly. Jedno s obyčejnější sedlovkou jsem měl, když jsem jel s malým – tam jsem měl dokonce upínák tažné tyče stále namontovaný. Původní sedlo s karbonovou sedlovkou jsem používal, jen když jsem jel bez tyče,“ dělí se o své zkušenosti tatínek Pavel.

Klepněte pro větší obrázek

Druhý konec tyče se upíná k přední trubce na dětském kole na přimontovaný odnímatelný spoj. Tato součástka na dětské kole zůstává, i když kolo odpojíte, ale samozřejmě ji lze také úplně sundat. Pokud má malý sportovec energii na rozdávání, nebo se spolujízdy již nabažil, tyč od jeho kola jednoduše odepnete a díky teleskopickému mechanismu a rychloupínákům připevníte složenou tyč ke svému kolu. Nejběžněji prodávané tyče na českém trhu bývají vcelku těžké, což pocítíte zejména ve chvíli, kdy tyč složíte a připevníte ke svému lehkému modernímu kolu.

„Myslím, že pro cyklisticky zaměřené rodiny je tyč skvělým pomocníkem, jen jsme si všichni museli zvyknout na to, že nám po období cestování s vozíkem ubyly zavazadlové a odpočinkové prostory. Tyč jsme používali až do synových 7 let, trochu se v té době sice styděl, ale najezdíme opravdu hodně kilometrů, a tak se vždy nakonec rád svezl,“ říká zkušený cyklista a tatínek osmiletého Šimona, Pavel.

Foto: archiv autorky

Témata: Dovolená s dětmi, Praktické rady, Kam s dětmi, Naše tipy, Maminka cestuje, Jen pro tatínka, Dětské kolo, Jízdní vlastnost, Teleskop, Týč, Zavazadlo, Cyklista, Jak, Malý sportovec, Druhý konec, Tažná tyč, Tyč, Cyklistika, Skvělý pomocník, Sportovec, Silniční provoz, Malý cyklista, Mechanické poškození, Kolo, Sedlo, Dětská kola na Heureka.cz