Maminka.czČasopis Betynka

Jak se na mateřské dovolené nezbláznit

Hana Bělohlávková 22.  1.  2015
Ač se to nezdá, pro některé maminky může být doba mateřské utrpením. Jak čekání na miminko zvládnout a nepřijít přitom o rozum?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Na mateřské jako v pasti

Cítíte se na mateřské jako v pasti a připadáte si tak ve srovnání se šťastnými maminkami přinejmenším provinile? Nejste v tom sama, žen s podobnými pocity stále přibývá. Proč to tak je a jak z toho ven?

Znáte snad matku, která by během dvou let prožitých ve světě mdlých kašiček, plných plenek a nesrozumitelného žvatlání občas nezatoužila od milovaného mrňouse vypadnout a být zase jen sama sebou – úspěšnou švadlenou či manažerkou a muži okukovanou kočkou? Nejspíš ne. Takové touhy jsou totiž přirozené.

Zásadní změna životního režimu, dočasná ztráta času pro sebe a dlouhodobý stereotyp totiž mění život v nudu a zabíjí pocity štěstí. To poznaly i naše mámy. Jenže dnešní novopečené matky často už brzo po porodu trpí strachem.
Především strachem z toho, že jim dítě zabrání zvládnout co nejlépe další ženské role a ukázat světu, nebo aspoň blízkému okolí, že dokážou víc než člověk.

Co se vám děje?

Nejste divná, když mateřskou vnímáte do jisté míry jako past a handicap. MUDr. Helena Máslová z Centra psychosomatické péče vidí tyto pocity dnešních čerstvých matek v historickospolečenských souvislostech: „Identita ženy se v předešlých staletích odvíjela výlučně od role matky a manželky. Důležité bylo vdát se, porodit děti, pak už se jen posuzovalo, jak dobrá či špatná je ta která žena hospodyňka.“ Tento model fungoval do značné míry vlivem postoje církve k manželství. Když se však v 50. letech změnilo vnímání rozvodu a nových sňatků, ženy ztratily jistotu, protože muži je opouštěli, aby založili nové rodiny. „Dcery takto zklamaných žen pak logicky nemohly do projektů manželství a mateřství vstupovat už tak ochotně, protože poslouchaly rady typu: Nejdřív si vydělej peníze a vybuduj kariéru, abys, až tě chlap opustí, nezůstala bez práce a bez prostředků.“

Rodičovská dovolená 2015 – vše, co potřebujete vědět

Tři hádavé identity

Dnešní ženy musí svou identitu ukotvit na více pilířích. Žena, co láskyplně staví megastavby z lega a zavařuje marmelády se bohužel velmi snadno stane ‚ubohou domácí ženou‘, kterou existenčně ohrožuje sexy kolegyně z práce. „Tato žena má dvě věci, které naše maminka na plný úvazek postrádá – finanční nezávislost a čas na pilování svého šarmu.

Méně zralým mužům, kteří musí živit pár lidí navíc a trpí sexuální nedosyceností, protože po porodu často ženám poklesne sexuální apetit, toto může nesmírně imponovat,“ vysvětluje lékařka. „Proto se většina žen snaží ať už vědomě či nevědomě zvládnout všechny tři identity současně (pracující žena, sexy žena a matka). Z toho vzniká obrovská tenze a pocity nedostatečnosti a přetížení.

Bohužel tytam jsou doby, kdy žena po porodu se mohla hodiny dívat na své spící dítě a k tomu upéct svému muži koláč. Dnes otvírá notebook, aby si za odpracovaný peníz koupila push-up podprsenku.“ Každá z těchto tří identit potřebuje specifickou přípravu, a protože péče o dítě není společností dostatečně ohodnocena, ženy mateřství odsouvají.

Mateřská dovolená 2015 – vše, co potřebujete vědět

Když pak biologický budík vyzvání a vhodný otec je v nedohlednu, přichází další strach, že později už nebude schopna dítě zplodit. „Strach střídá nervozita a kolotoč úzkostí se roztáčí dál: po porodu se žena musí rychle vrátit do formy, aby byla přitažlivá a ještě dokázala navázat na rozjetou kariéru, což si žádá nejen trh, ale i manžel, který se bojí, že sám rodinu neuživí. Je toho na matky hodně a není divu, že to skřípe.

Mateřský pud a lásku totiž jen tak něco nepřebije, a tak většinu takhle zapřažených maminek ještě přepadá lítost a výčitky svědomí, když půlroční miminko svěřují na celý den chůvě.

 

Chtěla jste být mámou, ale mezi bábovkami na písku si připadáte jako v cizím příběhu? Udělejte z nevýhody výhodu a využijte čas pro sebe.  

 

Naivita mládí je dobrá

Může tenhle dramatický scénář skončit happy endem? Může, ale nejspíš se z něj bude radovat až další generace maminek. „Je třeba, aby ženy našly odvahu dnešní priority změnit a pochopily, že když si, třeba vlivem naivity mládí, do jisté míry pozitivní, pořídí rodinu mezi dvacítkou a pětadvacítkou, vyhnou se zdravotním rizikům, budou moci dát svému dítěti více energie a klidu, snáze se vrátí do svého původního těla a ani na budování kariéry nebude pozdě,“ upozorňuje lékařka.

Přestože není k dispozici stroj času, kterým byste se omladila o deset let a nastartovala svůj rodičovský život dřív, můžete pro získání silnějšího sebevědomí a větší pohody přece jen něco udělat. Začněte třeba tím, že část své denní rutiny beze studu delegujete na pomocníky, část uzavřete do skříně a ušetřený čas spravedlivě rozdělíte mezi dítě a sebe.

Čas se přitom dá nikoli koupit, ale jen dobře nebo špatně využít. Těm šikovným poslouží pro radost, a tedy i pro pohodu jejich okolí. A určitě nezapomeňte, že otec dítěte je také rodič. I když většinu dne tráví v práci.

Sleva na dítě v roce 2015: vše, co potřebujete vědět

K miminu patří máma

Zkušená matka a spisovatelka Kateřina Janouchová ve svém zamyšlení o pasti mateřské dovolené kritizuje často omílaný blud o tom, že první rok dítěte by měl patřit jen matce a otec se připojí později, až když je s potomkem větší zábava.

„Tenhle argument zřejmě vychází z vlastních potřeb dospělých. Ne všechny aktivity s miminkem jsou automaticky losem kojící matky. Naopak rovnoprávnost v domácnosti a péče o dítě by mohla být dobrým očkováním proti rozvodu.“

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Časopis Betynka, Mateřská, Blízké okolí, Zkušená matka, Půlroční miminko, Role matky, Zásadní změna, Bábovka, Dočasná ztráta, Podobný pocit, Časté kojení, Máť, Částečný úvazek, Helena Máslová, Hospodyňka, Plískanice, Pracovní doba, Zralý muž, Identita, Stroj času, Dov, Generální úklid, Mater