Maminka.czNovorozenec

Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek

Tereza Víchová 9.  9.  2016
Kojení. To je cíl asi každé nastávající maminky. Vybaveny teoretickými informacemi však můžeme být praxí prvních dnů překvapeny, protože spavé miminko je ze dne na den hladové jako vlk. Nenechte se tím zaskočit a zachovejte klid.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Po porodu máte vy i miminko před sebou metu v podobě prvních přibraných gramů, „míchaných vajíček“ v plence a pověstné hrdosti, že své dítě dokážete „uživit“. V obvyklých třech dnech na oddělení šestinedělí se kolem kojení točí celý svět. Pár hodin po porodu na své miminko zamilovaně hledíte: už na sále se přisálo a teď krásně spinká.

Když kojení bolí  – co pomůže a uleví?

Druhý den ho však možná nepoznáváte: malý uzlíček křičí jako o život. Vyčerpal totiž veškerou energii, kterou měl do vínku danou ze života v děloze, a má velký hlad. Čekání na spuštění mléka po mlezivu tak může být stresem, důvodem k pláči a nekonečnému převažování miminka s hrůzou v očích. Kolik vypilo? Stačí to? A cesta k unáhlenému podání dudlíku nebo dokrmu je potom tak jednoduchá a rychlá...

Nenechte se znervóznit, obrňte se trpělivostí především na noc a buďte připravená na hodiny, které vaše dítě stráví u prsu. Koneckonců jste v porodnici přece oba hlavně kvůli tomu a jiné povinnosti vás neodvádějí od zdolání cílové pásky, tedy propouštěcí zprávy s informací „dítě plně kojeno“.

Jana Horáčková, porodní asistentka a laktační poradkyně, rozhodně radí nenechávat nic kolem kojení náhodě a nepromeškat ani chvíli z nejdůležitějších prvních dnů: „Počet prokojených hodin v prvních dnech života novorozence má totiž zásadní vliv na kojení třeba do pěti let věku,“ říká úvodem.

Aby vás v porodnici nic nezaskočilo:

Vybavte se informacemi dopředu, navštivte předporodní kurzy a nastudujte teorii.

Mějte u sebe kontakt na laktační poradkyni.

Nebojte se na cokoli zeptat sestřiček, pomohou především prakticky třeba s přiložením. Počítejte ale s tím, že mají omezené časové možnosti.

1.–2. den a noc: Nejhodnější miminko

Zvládli jste společně ukázkový bonding s přisátím již na porodním sále a máte pocit, že vás tedy kolem kojení nic nezaskočí? I tak může. „Dítě si nese na první dva dny života zásobu energie,“ vysvětluje Jana Horáčková. „Vlivem různých procesů v těle se do krevního řečiště novorozence dostává bilirubin, a tělo se navíc musí zbavit smolky. Tyto procesy dítě takzvaně ‚odstaví‘ a první den či dva po porodu miminka více spí a jsou hodnější.“

2.–3. den a noc: Malý tyran

Pryč jsou chvíle, kdy jste něžně hleděla do postýlky na svůj malý zázrak a kamarádkám posílala esemesky, jak to spolu v porodnici zvládáte. Teď zhltnete studený oběd, na hromadu časopisů sedá prach a ze sprchy se k postýlce opatrně a po špičkách plížíte se strachem, že miminko je už ZASE vzhůru a hladové.

„Najednou je z dítěte malý a věčně hladový tyran,“ podotýká s úsměvem Jana Horáčková. „Končí uvolňování smolky, dítě je vytrávené, nemá už energii z dělohy a má přímo vlčí hlad.

Ví, že třeba vypije jen pár kapek mléka, ale za další hodinu či dvě bude v prsu víc. Za dalších čtyřiadvacet hodin dokáže při jednom kojení vypít i padesát až šedesát mililitrů.“

Noc? Zlaté kojicí hodiny

Noci jsou pro správný start vašeho kojení stěžejní, jakkoli svádí k odpočinku po porodu. Obvykle také vydržet onu kritickou noc vzhůru a být stále k dispozici dítěti znamená odměnu ve formě nalitých prsů další den ráno a spuštění mléka.
„V noci se vyplavují všechny hormony lépe než ve dne,“ podotýká Jana Horáčková.

Kojení: věc veřejná?

„Všechny pochody u matky i dítěte probíhají rychleji a intenzivněji, mléko se lépe spouští i teče, matka i dítě jednají víc podvědomě a instinktivně, což je ideální stav.“ A při správné technice kojení se nemusíte bát ani typického varování o „rozkousaných bradavkách“. Stejně tak nedbejte na doporučování intervalů mezi kojením. Buďte k dispozici úplně jednoduše „na zavolání“ svého miminka.

Na co si dát pozor již od narození miminka

Radmila Ondráčková porodní asistentka

  • Nenechte miminko první den spát. Proberte jej, povzbuzujte, aby chtělo k prsu, i když byste si sama nejraději schrupla. První dva dny je doporučováno kojit 12krát až 15krát během čtyřiadvaceti hodin.
  • Ve chvíli, kdy se dítě kojit chce, jej nechte u prsu klidně i hodinu. Miminko si tak může nahrazovat předešlá „prospaná“ kojení.
  • Vezměte si do porodnice na pomoc maminku nebo kamarádku. To je obvyklá praxe třeba u žen vietnamské národnosti; vy jste tu od toho, abyste kojila, pomoc se vším ostatním je vítaná.
  • Dudlík si nechte raději až na doma, první dny se snažte kojit opravdu na každé požádání miminka.
Bylinky, kterými podpoříte kojení
Kojení: Pije jen z jednoho prsu. Je to normální?

Kojení: Pije jen z jednoho prsu. Je to normální?
 

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Kojení, Novorozenec, Po porodu, Šestinedělí, Vitana, Hrdost, Přisátí, Vietnam, Velký hlad, Jak, Malý uzlíček, Začátek, NEJ, Ondráčková, Zac, Horácko, Pór, Malé dítě, Vlčí hlad, Ideální stav, Zavolání, Krevní řečiště