Maminka.czPorod

Jak se rodí děti ve světě...

Regina Rothová 29.  12.  2014
Chceme být ty nejlepší, nejsilnější a nejúžasnější matky „tygřice“, které všechno zvládnou lusknutím prstů stejně jako v pohádce. Ale tak to není. Jsme jenom obyčejné (což se ale s nejlepšími nevylučuje, že?) ženy. Jak porod a péči o děti pojímají jinde a je to opravdu takový rozdíl?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechno začíná přípravou na příchod potomka. Některé kultury a národy to vnímají zcela odlišně. Čas zrození je magický a každý národ má vlastní tradice. 

Vyberte si vítězný tým

Ve většině kultur jsou u porodu přítomny výhradně ženy. Muži nemají do porodní místnosti přístup (ani o to moc nestojí). Porod a vše, co s ním souvisí, je považován za ženskou doménu. Přítomnost ženy nebo více žen, které mají zkušenosti, působí u porodu velmi uklidňujícím dojmem. Obvykle jsou to příbuzné, kamarádky, vlastně členové rodiny. Ještě v době těhotenství důkladně zvažte, kdo by měl sdílet tu nejintimnější chvíli života ženy a dítěte.

TIP: Pokud je vaším porodníkem muž a vy k němu chováte maximální důvěru, není potřeba hledat někoho jiného jen kvůli pohlaví. Můžete si ale vzít k porodu další osobu: dulu, partnera, kamarádku, maminku. Záleží na vašem rozhodnutí. Potřebujete podporu od lidí, u kterých vám nebude vadit, že vás vidí, když se cítíte vyčerpaně, jste nervózní, místy na dně sil. 

Dopřejte si masáž a byliny 

Staré mexické kultury, jako mayská nebo yucatanská, zastávají názor, že hodinová celotělová masáž během každé předporodní návštěvy poradny je nezbytnou nutností. Nejde při ní totiž jen o to, abyste se zbavila bolestí, ale porodní asistentka se tak dokonale seznamuje s vaším tělem, poznává jej na dotek.

Tato znalost se pak zúročí během porodu. Zkušená porodní asistentka je schopná rozpoznat polohu děťátka a jeho velikost pouze dotekem, na pohmat. Všemožné olejíčky a bylinky mohou zklidnit předporodní bolesti. A naopak během porodu zvyšují kontrakce a tím usnadní a zrychlí porod.

TIP: Porodní asistentka vám masáž neudělá (není to praxe našich porodnic, má totiž na starosti další rodičky a zdravotní péči o ně). Požádejte blízkého člověka, který s vámi „rodí“, ať vám alespoň pravidelně masíruje ramena. Používejte růžové (pomáhají při dýchacích potížích, pocení, posilují a osvěžují při samotném porodu, dodávají sílu, harmonizují psychiku) nebo levandulové oleje a esence. 

Podřepnout, postavit, stát!

Další z porodních tradic, hojně se vyskytujících po celém světě, je porod ve vzpřímené poloze, nejčastěji v podřepu. Najdete jej už na starých rytinách nebo malbách. Tato poloha je velmi chytrá, využívá totiž zákonů gravitace, aby pomohly s porodem.

Dřep zároveň rozevírá kyčle a dává dítěti více prostoru, na rozdíl od polohy vleže, která uzavírá pánev. Navíc porod ve vzpřímené poloze umožňuje pohybovat se, jíst, pít, což dodává energii a usnadňuje soustředění.

TIP: Domluvte se o možnostech, které budete mít v první době porodní. Chození, úleva na míči, ribstole či poloha na všech čtyřech bývají běžně akceptované. Ovšem na porodním lůžku už obvykle budete ležet. Naštěstí jsou lehátka polohovatelná, s madly, takže uleví a usnadní samotný průběh. 

Jak se rodí v Saúdské Arábii

Rozkmitejte a roztančete břicho 

Někteří antropologové věří, že břišní tanec vznikl jako porodní rituál mezi kmeny Středního východu, které tento pohyb používaly jako pomoc při kontrakcích a k usnadnění celého průběhu porodu. Ačkoli toto nebyl původní účel tance, zcela určitě dobře funguje. Tanec působí jako protitlak a porod při něm není tolik bolestivý.

TIP: Řada tanečních studií i některé předporodní kurzy nabízejí tance pro budoucí maminky, které naučí pohyby pomáhající otevřít porodní cesty a správně dýchat. 

Odložte přestřižení pupečníku 

Tento akt je velmi rychlý a rutinní, v mnoha kulturách včetně Číny a Indie má však velký význam. Jde o moment oddělení dítěte od matky a spěchá se s ním velmi vzácně. Na mnoha místech světa je obvyklé čekat, než odejde placenta. V momentě narození je v placentě stále asi 40 mililitrů krve, tedy dost značné množství, které může dítě od matky získat.

Současné studie dokazují, že opožděné přestřižení významně zvyšuje zásoby železa v těle. Například v Indii, pokud dítě samo nedýchá, se s přestřižením šňůry čeká, než se dech rozběhne. V té době porodníci zahřívají placentu, aby stále pumpovala krev. 
TIP: Mnoho lékařů váhá s prodlevou delší než několik minut. Promluvte si o tom se svým porodníkem, jaké jsou v dané porodnici zvyklosti. 

Zasaďte si placentu 

Placenta je uctívaná v mnoha kulturách. Jako první orgán vašeho dítěte udržovala jeho život po dobu devíti měsíců. Mnoho rodičů ji spálí a vysadí nad jejím popelem strom, jako symbol života pro dítě. Pohřbívání placenty je běžné v Nigérii, Indonésii a na Havaji. 

TIP: Většina porodnic s placentou nakládá jako s biologickým odpadem. Pokud si ji chcete ponechat, řekněte to včas svému porodníkovi a domluvte se na postupu, který schvaluje porodnice a vám bude vyhovovat (způsob a možnosti přepravy, uskladnění, hygienické předpisy…). 

Víte, jak vypadá porod eskymačky?

Zabalte si břicho 

Například v Ekvádoru je běžné, že po porodu (ten je obvykle v režii samotné rodičky) přicházejí porodní asistentky a „bříško“ obalují teplými přikrývkami. Tato praxe snižuje krvácení, zmírňuje poporodní stahovací kontrakce dělohy (respektive jejich bolestivost) a pomáhá s regenerací svalů, které při porodu těžce pracovaly.

TIP: V USA je balení břicha narůstajícím trendem, můžete si dokonce zakoupit speciální porodní bandáže vyvinuté přímo pro tento účel. Velikosti podle postavy a objemu bříška. 

Měsíc klidu po porodu

Je jedním z rituálů žen mnoha kultur od Japonska po Ekvádor. Toto polehávání nebo „volný měsíc“ jim dává prostor k načerpání sil, ale i nastavení společného režimu s miminkem, ke kojení, mazlení. Odpočinek pomůže nastartování laktace, snižuje riziko vzniku poporodního blues. V asijských kulturách se bere velmi vážně. 

Témata: Děti, Porod, Časopis Maminka, Chování a vztahy, Jen pro maminku, Maminky ve světě, Značné množství, Polehávání, Původní účel, Yucatan, Svět, Střední východ, Byliny, Havaj, Břišní tanec, Jak, Poporodní blues, Gravitace, Ekvádor