Maminka.czPrůvodce porodnicemi

Jak se rodí v Česku? Více ambulantních i vyvolávaných porodů, různé polohy u tlačení a méně přípravy

Tereza Víchová 23.  6.  2022
České porodnictví se v letech mění. A jak konkrétně, ukazuje Průvodce porodnicemi Aperio. Ten totiž získává data přímo od rodiček, a je tak konkrétní ukázkou opravdových zkušeností. Nejnovější verze průvodce přináší zajímavá data. Která stojí za zmínku především?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za posledních 5 let klesl dle analýzy průměrný věk prvorodiček o dva roky z 30,7 na 28,8 roku, každý 4. porod je uměle vyvolaný, narůstá podíl ambulantních porodů, z porodnice odchází „plně kojených“ okolo 75 % novorozencůtéměř polovina dětí je v porodnici dokrmována. 

Je spousta věcí, které se v porodnictví v Česku hýbou tím nejlepším směrem – třeba zapojení porodních asistentek do začátku i konce porodu nebo fakt, že ženy už rodí v libovolné poloze. O tom pro vás připravujeme i bonusové video ze seriálu Maminka v porodnici. Některé zprávy žen jsou ale stále alarmující. Za všechny uvádí Aperio zkušenost jedné z maminek:

„Dceru jsem dostala až 5 hodin po porodu z mně neznámých důvodů, které mi nebyly vysvětleny. Když jsem se několikrát ptala, kdy dostanu dceru k sobě, sestry se mnou odmítly komunikovat, zavěsily telefon, v osobním kontaktu se doslova otočily na podpatku a odešly z místnosti bez jediného slova. Nikdo mi nebyl schopný vysvětlit, co se děje. Po této zkušenosti vím, že případný další porod bude buď ambulantní, nebo v jiné porodnici… Jako psycholožka mohu hodnotit dopad péče na psychiku, který byl enormně stresující.“

O traumatech po porodu je i jeden z našich podcastů:

Jaká další fakta a zkušenosti přináší aktualizovaný Průvodce porodnicemi Aperio?

(Analýza vychází z 5201 dotazníků od žen, které porodily v letech 2017–2021 v některé z porodnic v ČR mezi 38. a 42. týdnem těhotenství.)

Průměrný věk prvorodiček 

Ve sledovaném období klesl průměrný věk prvorodiček z řad respondentek výzkumu o 2 roky, a to z 30,7 (porodivších v r. 2017) na 28,8 (porodivších v r. 2021).

Příprava k porodu 

Ve všech typech přípravy k porodu probíhajících v porodnicích byl v letech 2020 a 2021, tedy během pandemie covidu-19, znatelný pokles. Předporodního kurzu v porodnici se v r. 2021 zúčastnilo 5,2 % rodiček (oproti 12,6 % v r. 2017). Jednorázovou informační schůzku před porodem absolvovalo 15,8 % žen v r. 2021 oproti 26,9 % v r. 2017. A kombinaci předporodního kurzu a jednorázové informační schůzky využilo v r. 2021 2,5 % žen oproti 10 % v r. 2017. 

Vyvolání porodu

Postupně narůstá podíl indukovaných porodů (26,4 % v r. 2021 oproti 20,1 % v r. 2017). Mezi respondentkami, které měly uměle vyvolávaný porod, jsme zjistili dvakrát vyšší podíl akutních císařských řezů než u žen, u nichž se porod rozběhl spontánně. 

Kdo vedl porod?

Za žádoucí stav lze považovat poskytování péče během porodu porodními asistentkami. „Dle doporučení WHO* mají být právě porodní asistentky primárním poskytovatelem zdravotní péče o ženu během normálního porodu,“ říká Eliška Kodyšová, ředitelka spolku Aperio. Porodní asistentky jsou dle dat z výzkumu zapojeny do vedení 85–90 % porodů. V loňském roce vzrostl podíl porodů, při nichž porodní asistentky vedly jak průběh, tak i závěr porodu, a to na 35,5 % oproti 25,8 % v r. 2017. Nejčastějším scénářem, a to u 49,1 % porodů v r. 2021, zůstává ten, kdy příjem vede lékař/ka, porod vede porodní asistentka a závěr porodu vede opět lékař či lékařka.

Poloha ve vypuzovací fázi porodu (tzv. 2. doba porodní) 

Zjištění ohledně polohy v 2. době porodní ukazují, že část žen během tzv. vypuzovací fáze polohu změnila a vyzkoušela více poloh. Nejčastěji ženy zaujímaly polohu na porodnickém lůžku/křesle – a to 45,8 % vleže, 43,4 % na boku, 43,9 % vpolosedě a 14,1 % v kleku (data z r. 2021). Méně časté, ale také využívané jsou polohy mimo lůžko, resp. křeslo – 12,9 % vestoje s oporou, 8,8 % na všech čtyřech na žíněnce, 4,9 % na porodní stoličce a 2,8 % do vody.

 „Podíl žen, které rodí vleže, klesá, ale stále zůstává celkem vysoký. Při horizontální poloze vleže na zádech děloha způsobuje stlačení velkých cév a snížený průtok krve může mít vliv na stav plodu. Poloha na zádech nevyhovuje také ženám, které mají křížové bolesti,“ upozorňuje koordinátorka Průvodce porodnicemi Aperio Miloslava Kramná.

První hodiny po porodu (kontakt matky a dítěte) 

U řady rodičů je při výběru porodnice jedním z rozhodujících faktorů to, jak podporuje navázání citové vazby mezi rodiči a dítětem. Pozitivní změny sledujeme v péči na porodním sále ihned po porodu. Ve sledovaném období bylo u narůstajícího počtu porodů položeno dítě na tělo matky ihned po porodu, tzv. kontakt skin to skin (77,5 % v r. 2021 oproti 66 % v r. 2017), pupeční šňůra byla přestřižena až po jejím dotepání (46,6 % v r. 2021 oproti 28,9 % v r. 2017) a novorozenec byl vyšetřen přímo na těle matky (14,9 % v r. 2021 oproti 10,7 % v r. 2017). 

VIDEO: Jak probíhá po porodu bonding?

Propuštění z porodnice 

Přestože metodický pokyn MZ ČR doporučuje propuštění nejdříve 72 hodin po porodu, narůstající počet žen z porodnice odchází domů dříve (13,1 % v r. 2021 oproti 5,0 % v r. 2017). Motivací pro kratší pobyt v porodnici, kterou ženy zmiňovaly v neveřejných vzkazech pro personál, je např. nespokojenost s péčí na oddělení šestinedělí, lepší zvládání kojení v pohodlí domova, možnost přizpůsobit rozvržení dne potřebám nedělky a novorozence.

Kojení

Při propuštění z porodnice odchází plně kojených okolo 75 % novorozenců. Vzhledem k tomu, že téměř polovina dětí je v porodnici dokrmována, to bohužel neznamená, že tyto děti jsou kojeny výlučně (krmeny výhradně mateřským mlékem, což sleduje např. WHO). Dětí, které jsou při propuštění z porodnice kojeny a zároveň dostávají nějaký dokrm, je zhruba 20 %. A podíl novorozenců, kteří dostávají při propuštění pouze umělé mléko, se pohybuje okolo 5 %.

Kompletní analýzu dat z Průvodce porodnicemi Aperio najdete na stránkách Aperio.

Témata: Porod, Novorozenec, Porodnice, Porodní asistentka, Průvodce porodnicemi, MZ ČR, Stlačení, Česká republika, Skin, Miloslava Kramná, WHO, Poloha, Alarm, Porodnictví, Průtok, Průvodce, Eliška Kodyšová, Aperio, Porodnicemi

Video