Maminka.czPorod

Jak se rodí ve světě? Přečtěte si, kde se nejvíce rodí doma

Markéta Novák Matějková 27.  9.  2019
O tom, jak vypadá péče o těhotnou ženu, porod a následná poporodní péče o ženu a dítě u nás v České republice, máme víceméně jasno. Na druhou stranu o porodních zvyklostech v jiných zemích často nemáme ani páru. I zde platí pořekadlo, jiný kraj – jiný mrav.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Domácím porodům přeje Holandsko

Mezi země s největším počtem domácích porodů patří Holandsko, a to i přesto, že v posledních letech jejich počet klesá. Přesto se o Holandsku hovoří jako o zemi s nejvyšším počtem domácích porodů ze všech evropských zemí. Na svět zde v domácím prostředí přijde téměř 30 % novorozenců.

Domácí porod je tam považován za něco normálního, v nemocnicích rodí většinou ženy, u kterých se dá předpokládat možná zdravotní komplikace. „V takovém případě hradí ošetření v nemocnici pojišťovna, stejně tak jako v případě domácího porodu náklady na porodní asistentku. Avšak pokud se žena rozhodne rodit v lékařském zařízení, aniž by k tomu byly medicínské důvody, musí si lékařskou péči zaplatit sama. Musí tak počítat s účtem ve výši zhruba 260 eur, tedy necelých 7 tisíc korun,“ uvedla Česká televize v reportáži věnované domácím porodům.

Porody ve Francii, Německu a Rakousku

Podobná situace jako u nás je ve Francii nebo v Rakousku. Ve Francii stát porody v soukromí nezakazuje, ale porodní asistentky mají ztíženou práci tím, že s nimi pojišťovny nechtějí uzavírat smlouvy.

 

V Německu se ročně narodí kolem 3 % novorozenců mimo porodnice.

 

Porodní asistentky k tomu mají dokonce striktně určené pomůcky. Rodičky si mohou vybrat, zda dají přednost ambulantnímu porodu, kdy mohou odejít několik hodin po porodu domů, nebo zda porodí doma s asistentkou. Lékař musí být ale v takovém případě dostupný do deseti minut. 

Jak se rodí děti ve světě...

Ve Velké Británii máte na výběr

Ve Velké Británii si může nastávající maminka vybrat, zda bude rodit v porodnici, nebo jen s porodní asistentkou na oddělení bez vyšetřovacích nástrojů. Podmínkou je, že je možné v případě komplikací rodičku převézt na operační sál.

 

Porody doma jsou ve Velké Británii legální, samozřejmostí musí být bezproblémové těhotenství a miminko se musí narodit v termínu.

 


Nedílnou součástí domácího porodu je také souhlas partnera a vyhovující domácí prostory. Porodní asistentka musí prostory předem vidět, zkontrolovat a domluvit se s nastávající maminkou na podrobnostech, jako je například, kde bude samotný porod probíhat.

Seveřané preferují citlivý přístup

Velmi citlivý přístup k rodičkám mají například v severských zemích. Ve Švédsku můžete odejít v případě, že porod proběhl bez komplikací a vy a děťátko jste zdraví, už za pár hodin domů. Ovšem i když vše vypadá dobře, není problém v porodnici zůstat. K dispozici je vám veškerý komfort, který potřebujete.  Za zmínku určitě stojí to, že čerstvý otec má nárok od státu na deset dní volna.

Ve Finsku je to podobné. Zatímco dříve nebyly výjimkou ani porody v sauně, tato tradice byla ve Finsku udržována až do druhé světové války, dnes rodičky přivádí své děti na svět v soukromí porodnice. Vzhledem k tomu, že Finové si potrpí na soukromí, tak také porody probíhají v samostatném pokoji, aby měla rodička zajištěn absolutní klid. Co je však zajímavé, tak většina finských párů nedává svému čerstvě narozenému miminku jméno hned po narození, ale čekají i několik dní, aby vybrali to správné jméno, které se bude k němu hodit.

V Dánsku a Norsku probíhají porody většinou v porodních centrech, která jsou buď součástí nemocnic, nebo se nacházejí v jejich těsné blízkosti. Vedle těchto center existují také specializovaná zdravotnická zařízení pro rizikové těhotenství. Tam ženy doprovází také jejich porodní asistentka. Výjimkou v těchto zemích nejsou ani porody doma.

Jak se rodí v USA:  Šest týdnů mateřské a kojení v práci

V Kanadě u porodu nemusí být lékař

Už osmnáct let platí v Kanadě zákon, který umožňuje porodním asistentkám vést porod samostatně bez asistence lékaře. Maminky si zde mohou také vybrat, jaké předporodní vyšetření absolvují, ultrazvuk je zde prováděn jen jedenkrát, a to je ještě na ženě, zda jej chce podstoupit, nebo nikoliv. Testování na vrozené vady, které u nás probíhá automaticky u každé rodičky, je v Kanadě dobrovolné. Po porodu může rodička odejít buď již pár hodin poté v případě, že nebyly žádné komplikace, nebo může zůstat v porodnici dva dny. Po císařském řezu je doba hospitalizace až pět dní.

Jak si vybrat porodnici? Nevybírejte jen podle webovek, ale jděte na prohlídku

Zkušenosti maminek s porody v zahraničí

Jana, 33 let, Irsko

S porodem v Irsku mám velmi dobrou zkušenost. Bydlím tady již dvanáct let, tak jsem tušila, do čeho půjdu. I když zdravotnictví se tady nedá srovnat s tím českým, tak porod proběhl bez problémů. Vzhledem k tomu, že jsem měla rizikové těhotenství a plánovaný císařský řez, tak jsem rodila v nemocnici, kde jsem zůstala dva dny po porodu. V Irsku se často rodí tzv. ambulantně, což mě minulo. Jsem ráda, že plánovaný císařský řez proběhl bez komplikací.

Monika, 32 let, Velká Británie

Popravdě jsem z porodu měla obavy, a dokonce jsem uvažovala, že bych přijela porodit do České republiky. Nakonec jsem si to rozmyslela, protože by to bylo velmi komplikované a manžel je navíc Angličan, proto neměl pro mé obavy pochopení. S místním zdravotnictvím jsem bohužel do té doby neměla moc dobrou zkušenost.  Kontaktovat gynekologa dříve než před ukončeným třetím měsícem zde nemělo vůbec cenu. Většina žen chodí k dulám nebo porodním „bábám“, kterým se říká midwife.

Ta ženu každý měsíc zkontroluje, jak těhotenství probíhá. Se svou midwife jsem se domluvila, že jakmile to bude vypadat na porod, zavolám do porodnice a sejdeme se přímo tam. V porodnici jsem si mohla vybrat alternativní způsob porodu. Už dopředu jsem uvažovala o tom, že si zvolím porod ve vodě. Manžel by celou dobu u mě a byl mi velkou podporou, dokonce přestřihl pupeční šňůru. Po porodu jsem po svých odešla na pokoj, kde byla jednotlivá lůžka oddělená pouze závěsy. Druhý den jsem šla již domů. Mohla jsem zůstat i déle, nikdo mě nenutil, ale já se tak prostě rozhodla.

Když bych měla srovnat české a anglické porodnictví a přístup k těhotenství, tak mohu říct, že v České republice je zdravotnictví na nesrovnatelně vyšší úrovni. Na druhou stranu vás tady v Anglii nikdo do ničeho netlačí a respektují zde vaše představy o tom, jak by měl váš porod probíhat.

Julie, 36 let, Francie

Ve Francii žiji téměř dvacet let, takže nemohu srovnat české a francouzské porodnictví, protože v České republice s ním nemám žádnou zkušenost. Oba porody proběhly na klinice a nemyslím si, že by se nějak lišily od toho, jak probíhají v České republice. Druhé těhotenství muselo být sice ukončeno císařským řezem, ale žádné komplikace jsem neměla. 

Holčička byla se mnou hned na pokoji. Co vím z doslechu od kamarádek z Čech, tak u vás tomu tak není a miminka narozená císařským řezem se k maminkám pouze vozí na kojení a na pokoj se dávají až později.

Více se tématu porodů věnuje nové číslo časopisu Maminka, které koupíte ZDE. V říjnovém čísle najdete obsáhlého průvodce, kde se dá hezky porodit.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Těhotenství, Porod, Porodnice, Císařský řez, Domácí porod, Ambulantní porod, Francie, Dom, Dánsko, Alternativní způsob, Velká Británie, Citlivý přístup, Čerstvý otec, Irsko, Rodička, Norsko, Asistentka, Rakousko, Švédsko, Finsko, Angličan, Holandsko, Absolutní klid, NEJ, Blízkost