Maminka.czŠkolák

Jak se vyvíjí dětská kresba: Kdy nakreslí ovál, čtverec a kdy trojúhelník?

Martina Machová 17.  1.  2017
Věděli jste, že všechny děti na celém světě, napříč rasami a kulturami kreslí ve věku mezi 3 až 5 roky tzv. hlavonožce – postavy s velkou hlavou a čtyřmi čárami místo končetin?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro dospělého může být kreslení formou meditace, uvolnění a relaxace. Způsobem vypnutí „racionálna“ a napojení se na nevyčerpatelný zdroj fantazie, ke kterému jsou neustále připojeny malé dětí.

Malujte s dětmi, usnadníte jim psaní

Pro dospělého představuje kreslení návrat do světa dětství – do země fantazie a her postrádajících hranice a omezení. A právě tak tvoří malé děti! Vždy kreslí tak, jak nejlépe dovedou – upřímně a přímočaře. A jak se dětská kresba (obvykle) vyvíjí?

1 rok: Radost z pohybu „je nejvíc“!

Mnohá batolata „tvoří“ ráda a s nadšením (…a nejen na papír); mají radost z toho, že přímo pod jejich rukama cosi nového vzniká, vše navíc výrazně umocňuje radost ze samotného pohybu.

Klepněte pro větší obrázek

Batolata totiž nekreslí pouze pomocí zápěstí a lokte, ale rozmáchlé pohyby vychází až z ramenního kloubu, jemná motorika ještě není tak dokonalá. Výsledkem bývají „rozmáchlé čmáranice“. Batole nekreslí kvůli výsledku, konečnému výtvoru, cílem i záměrem kresby je samotný proces kreslení.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Trojúhelník, Čtverec, Hlavonožec, Dětská kresba, Nevyčerpatelný zdroj, Dvouleté batole, Čmáranice, Portrét, Vnitřní svět, Jak, Relaxace, První pokus, Vypnutí, Meditace, Zachycení, Jemná motorika, Motorika, Kresba, Čtyřleté dítě