Maminka.czNovorozenec

Jak se vyvíjí miminko v 1. měsíci: Budete překvapeni, co vše dokáže

Přibírá dost na váze, jak často ho mám přebalit a jak často kojit? To jsou jedny z mnoha otázek, které se vám mohou hned po porodu honit hlavou. Sepsali jsme pro vás stručný přehled, jak se miminko vyvíjí během prvního měsíce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Průměrná váha donošeného miminka se pohybuje kolem 2,75–4 kilogramů a výška okolo 50 cm. Menší bývají při narození holčičky a první děti (ve srovnání s dalšími sourozenci). Prvorozené děti mívají často stejnou porodní váhu jako měla při narození jejich matka.

Je až neuvěřitelné, že novorozeňátka vyrostou za jeden den až o 1,2 mm a během 4–6 měsíců znásobí svou porodní váhu.

Období po porodu je pro čerstvou maminku velmi náročné. Proto je důležité, abyste byla v pohodě. Jedině tak se můžete plně soustředit na nového člena rodiny. Zapomeňte na každodenní uklízení, ale pokud je to jen možné, odpočívejte.

Novorozenec: všechno, co potřebujete vědět

Snažte se miminko nesrovnávat

Možná budete mít obavy, jestli se vaše miminko vyvíjí tak, jak má. Tady však radíme, abyste se vyhnula srovnávání s jinými dětmi a pouze v případě, že máte obavy, zda je vše v pořádku, tak jste to konzultovala s pediatrem.

Mějte na paměti to, že každé dítě je jiné, a proto se vyvíjí nejen podle dědičných vloh, zdravotního stavu, ale také podle svého temperamentu.

Novorozenec většinu dne prospí

Miminko první měsíc většinu času prospí a většinou se bude budit jen kvůli jídlu nebo když bude potřebovat vyměnit plenku. Frekvenci krmení přizpůsobte miminku. Může se stát, že v prvních týdnech můžete kojit každé dvě hodiny.

V odborné literatuře se uvádí, že pokud miminko dobře prospívá, tak by mělo mít 6–8 mokrých plenek za den.

Novorozenecká žloutenka není nemoc: Pomáhá kojení i denní světlo

Jak se vyvíjí miminko v 1. měsíci

  • Novorozenec leží převážně v podobně ohnuté poloze, jakou zaujímal v matčině bříšku.
  • Hlavička se otáčí ke straně, aby dítě mohlo nerušeně dýchat.
  • Od narození je u něj výrazný sací a uchopovací reflex. Novorozené miminko uchopuje vše, co mu dáte do ručičky, třeba vaše prsty.
  • Na konci prvního měsíce bude nejspíš umět otáčet hlavu ze strany na stranu, když bude ležet na zádech, kopat nohama, zaměřit zrak na obličej a při položení na bříško na chvíli zvedne hlavičku.
  • Vaše děťátko si v prvním měsíci také dobře pamatuje váš hlas i vůni.
  • Už od narození dávají děti přednost lidskému hlasu a mají rády samohlásky.
  • Většina dětí umí vydávat i jiné zvuky než pláč. Na konci 1. měsíce mnohá miminka reagují na hlas, vrtí se a některé se dokonce již usmějí.

Video: První setkání miminka s rodiči: Podívejte se na neuvěřitelné záběry!

Reflux: Ublinkávání, které vás může vyděsit, často samo odezní
Jsou novorozenci opravdu nepopsaný list? Zdaleka ne!
Prohlídky po šestinedělí, které čekají děťátko i vás
Témata: Děti, Porod, Novorozenec, Miminko, Miminko, Dítě je na světě, překvapení, Nový člen, Zdravotní stav, Novorozenecká žloutenka, Novorozené miminko, Porodní váha, První setkání, Denní světlo, Narození, Temperament, Stručný přehled, Záběr, Jak, 1. týden těhotenství, První dítě, Sací reflex, Odborná literatura, Plenka, Čerstvá maminka