Maminka.czHomeopatie

Jak se zbavit chřipky či virózy přírodní cestou? Vyzkoušejte následující tipy

Markéta Novák Matějková 16.  2.  2018
Jaký je rozdíl mezi chřipkou a virózou? Jak na ně pomocí přírodní léčby? Jak pomoci vlastním imunitním mechanismům lépe zvládnout virózu a zredukovat nutnost antibiotické léčby? Vyzkoušejte následující tipy a doporučení MUDr. Evy Kettmannové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Viróza a chřipka není totéž

„Viróza je odborným termínem pro všechna onemocnění způsobená viry (tedy včetně dětských infekčních nemocí nebo oparu). U nás se však tento termín začal používat v užším smyslu a označuje pouze nachlazení.

Slovy „mám virózu“ se pak myslí nachlazení způsobené virovou infekcí, nikoliv bakteriální. Některé virózy mohou mít stejné příznaky jako chřipka – vysoké horečky, bolesti svalů, malátnost,“ vysvětluje MUDr. Eva Kettmannová a dodává:

„Pojem „chřipka“ by se měl správně používat pouze, pokud se jedná o onemocnění způsobené virem chřipky. Zdaleka ne každé onemocnění s vysokými horečkami a bolestmi svalů je jím však způsobené.“

Antibiotická léčba virózy ani chřipky u jinak zdravého člověka nemá smysl. Antibiotika působí proti bakteriím, ale na viry nemají vliv. Zbytečně zatěžují zažívací trakt a ničí zdravou střevní flóru, což zase vede k dalšímu oslabení střevní imunity.

Výjimkou jsou pacienti trpící závažnými chronickými nemocemi nebo imunodeficitem. Antibiotika se u této skupiny pacientů často musí podávat již preventivně. Důvodem je vysoké riziko vzniku sekundární bakteriální infekce.

V případě, že se během onemocnění objeví komplikace – na oslabené sliznice nasedne bakteriální zánět – je antibiotická léčba smysluplnou volbou. Může se jednat o sinusitidu (zánět vedlejších dutin nosních), zánět středního ucha nebo zápal plic.

Poznáte rozdíl mezi chřipkou a virózou či nachlazením? Liší se příznaky i léčba

Jak zvládnout virózu přírodní cestou?

Jak lépe zvládnout virózu a zredukovat nutnost antibiotické léčby? „Ráda bych zdůraznila, že ani zázračná šumivá pilulka z televizní reklamy nenahradí odpočinek a příjem tekutin, které jsou pro vyléčení z chřipky a viróz zásadní. 

Příznaky jako třesavka, malátnost, slabost nás mají zabrzdit, naše tělo nám jasně sděluje, že k nastartování svých vlastních obranných mechanismů potřebuje naprostý klid. Stačí ho poslechnout. Z tekutin jsou nejvhodnější voda s citronem a bylinkový čaj,“ říká MUDr. Kettmannová a doplňuje:

„Z tradičních přírodních prostředků s prokázaným protitivirovým účinkem doporučuji nejčastěji echinaceové a grepové kapky a dračí krev.“

  • Echinaceové kapky a grepové kapky – obojí je vhodné i pro děti, nepodávejte při alergii na citrusy.
  • Dračí krev (sangre de drago, míza ze stromu Croton lechleri) – je obzvlášť vhodný podpůrný prostředek u chřipky, pro děti a těhotné ženy není vhodný.
Chřipka: Někdo ji překoná bez následků a jiné ohrožuje na životě

Homeopatické doporučení na podporu imunity:

  • OSCILLOCOCCINUM – první 3 dny nemoci 3x denně, tento homeopatický lék stimuluje vlastní protivirovou imunitu organismu.

Homeopatika na snížení teploty na začátku onemocnění: 

  • ACONITUM 15 C – prudký nástup horečky, obvykle v noci, bez pocení.
  • BELLADONNA 15 C – prudký nástup horečky, výrazné pocení, kůže je vlhká, rudá, sálající, lesklé oči.
  • GELSEMIUM 15 C – vysoká teplota s výraznou slabostí, otupělost, bez žízně.

Homeopatika na úlevu od bolesti:

  • EUPATORIUM 9 C – pokud jsou výrazné bolesti svalů končetin, bolest očí, bolest hlavy.
  • RHUS TOXICODENDRON 9 C – také na svalové bolesti, rozdíl oproti předchozímu léku je v tom, že člověk má potřebu se hýbat, navzdory slabosti a únavě si nemůže najít úlevovou polohu ani v posteli.

Dávkování homeopatických léků

Nasadit co nejdřív, rozpustit 10 kuliček (od každého vybraného homeopatického léku) ve 200 ml vody a podat 1 lžičku v doporučených intervalech – každou ½ hodinu 3x po sobě, pak každé 2 hodiny. Se zlepšením postupně prodlužovat intervaly a vysadit.

Více informací o homeopatické léčbě najdete na www.svethomeopatie.cz.

VIDEO: Pediatr a homeopat Tomáš Karhan o tom, jak mohou homeopatika pomoci s imunitou

Jak vyzrát na alergii pomocí homeopatie. Pomáhá především u lehčích projevů
Dá se chřipka zahnat jen vitamíny?
Nachlazení není totéž co chřipka

 

Témata: Zdraví, Homeopatie, Střední ucho, Onemocnění, Homeopatická léčba, Chřipka, Náš, Těhotná žena, Zažívací trakt, Homeopatický lék, Bakteriální zánět, Citrus, Vysoká horečka, Podpůrný prostředek, Eva Kettmannová, Virová infekce, Infekční nemoc, Zdravý člověk, Prudký nástup, Příjem tekutin, Viróza, Pilulka, Bella, Předchozí lék, Čest, Zdraví na Heureka.cz