Maminka.czTěhotenství

Jak se zbavit křečových žil na nohách? Pomůže sklerotizace nebo operace

Simona Procházková 7.  4.  2017
Na dotaz odpovídá chirurg Mudr. Tomáš Bureš. Je zkušeným operatérem a vedoucím lékařem chirurgického oddělení na EUC Klinice Kladno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

JARKA Ř.: V těhotenství se mi dost zhoršily křečové žíly na nohách. Mám k nim dědičné dispozice, už jednou jsem byla na tzv. sklerotizaci (před pěti lety). Ráda bych věděla, jaké jsou možnosti řešení mého problému, pokud možno co nejméně invazivní. A mohu si nějak pomoci sama?

MUDr. Tomáš Bureš: Těhotenství je často hlavní příčinou vzniku křečových žil u žen. Důvodem je zvýšený žilní tlak v dolních končetinách vyvolaný tlakem zvětšující se dělohy na pánevní žíly. Po porodu dojde často ke zlepšení nálezu jak viditelných žil, tak i obtíží.

Pokud ale varixy přetrvávají, je vhodné navštívit odborného lékaře a podstoupit podrobné ultrazvukové vyšetření žilního systému, které stanoví míru poškození žilních chlopní. Podle toho je pak doporučena léčba.

Pokud nejsou chlopně poškozeny, je možné varixy opět většinou odstranit jen kosmetickou sklerotizací. Jestli ale chlopně nefungují správně a dochází k návratu krve zpět do poškozených žil, pak je jedinou správnou možností řešení operace.

Při operaci je nutné zabránit zpětnému toku krve do končetiny, je možné poškozenou žílu buď celou chirurgicky odstranit, nebo šetrnější možností je žílu jen uzavřít – buď laserem, nebo pomocí ještě šetrnějších metod, jako např. mechanochemická ablace MOCA – Clarivein. Nevýhodou je, že šetrné metody nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou.

Velmi intimní křečové žíly: Varixy v pochvě
Těhotné trápí křečové žíly. Víme, jak se jim vyhnete
Křečové žíly se nevyplácí podceňovat
Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, operace, Žilní systém, Křeč, Končetina, Dolní končetina, Opera, Jak, Nohy, Zdraví na Heureka.cz