[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Rýmovník je vděčnou rostlinou nejen pro své léčivé účinky, ale také na pěstování. Jediné, co potřebuje, je světlé místo poblíž okna a zalévat spíš méně než více. Díky tomu bude mít dužnaté stonky a sytě zelenou barvu. Využít ho můžete jako medicínu nebo koření pro dochucení jídel. Při nachlazení stačí v hrnku zalít pár lístků horkou vodou a máte skvělý čaj. Výborný je ale také sirup, který svou chutí i konzistencí připomíná med.
Suroviny:
Postup:
Den před plánovaným vařením sirupu si připravte odvar. Lístky rýmovníku nemyjte a spolu s očištěnými plátky citronu (limety či pomeranče) je dejte do hrnce a přelijte dostatečným množstvím horké vody, vše musí být ponořené. Nechte vylouhovat přes noc pod pokličkou.
Druhý den sceďte přes sítko a přiveďte odvar k varu, poté ztlumte plamen a pomalu přisypte cukr. Za občasného míchání vařte a hlídejte konzistenci sirupu. Konzistenci zkoušejte tak, že pomocí lžičky vezmete malé množství sirupu a kápnete ho na čistý talíř. Pokud kapička drží tvar, je sirup již hotový.
Ještě teplý ho nalijte do skleniček a otočte je dnem vzhůru. Hotový sirup po zchladnutí ještě zhoustne. Uchovávejte ho na chladném místě.
Sirup můžete skladovat v ledničce zhruba měsíc. Před podáváním vždy zkontrolujte, zda se v něm netvoří plíseň.