Maminka.czPorod

Jak si ustlalo?

Klára Kotábová 14.  8.  2011
Jak si ustlalo?
Kdy se miminko uloží v děloze tak, aby na svět přišlo bez komplikací? A můžete vy jako naprostý laik odhalit pozici, v níž se vaše očekávané děťátko právě nachází?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jste stejná jako já, polohu plodu nejspíš neodhalíte a stane se vám přesně to, co mně. Měsíc mezi prohlídkami jsem láskyplně hladila vybouleninku pod svými žebry s tím, že to musí být špičatý loket, a kupodivu nebyl. Byla to prdelka. Když se totiž Viktorka na druhé straně dělohy zapřela rukama, pod žebry se mi objevila úplně jiná část těla, než jsem si původně myslela. Jak poznáte, na který kousek svého miminka vlastně saháte? Abyste nehladila zádíčka v domnění, že šimráte hlavičku…

Malý bazének

Plod je od prvního okamžiku v děloze obklopen takovým množstvím plodové vody, že v prostoru vlastně plave. Proto dokud nevyroste a nezesílí, což je asi kolem osmnáctého týdne těhotenství, jeho pohyby vlastně necítíte. Ve druhé polovině gravidity pak dochází k tomu, že kromě pohybů můžete vnímat i to, jak se děťátko pohybuje a přetáčí – což v případě většího miminka může být poměrně bolestivé ve srovnání s šermováním rukama. Přibližně kolem 36. týdne těhotenství se plod a jeho poloha v děloze ustálí natolik, že už se přetáčet nemůže.

I když, pokud v této době máte děťátko v bříšku koncem pánevním, neznamená to, že už se nepřetočí. Zkušené porodní asistentky dokážou miminko přetočit i těsně před porodem. Konec pánevní je totiž indikací k císařskému řezu, ale bát se opravdu nemusíte. Může se stát, že se děťátko umoudří samo třeba den před porodem. Nebo mu odbornice pomůže, a když ani to nezafunguje, pak teprve přijde na řadu další řešení. Zajímavé je, že poloha koncem pánevním není pro miminko tak nebezpečná, jako pozice šikmá či příčná.

Teorie

Ve 36. týdnu je plod už tak velký, že se nemůže v děložní dutině volně pohybovat, a tak zaujme stálou polohu. Většinou je to hlavičkou dolů, ručičky má ohnuté v loktech a zkřížené na hrudníku. Nožičky jsou ohnuté v kyčlích i v kolenou a přitažené k tělíčku. Ručičky, nožičky i hlavička jsou tedy u tělíčka tak, že vzniká vejčitý útvar, který se velmi dobře vejde do děložní dutiny. Pokud se tak nestane, je stále čas na provedení změny mechanicky, případně na konzultaci ohledně porodu. Nebojte se zeptat na cokoli, co vás trápí, děláte to přece pro svoje miminko.

Pozor, nebezpečí!

To hrozí, jestliže se pozice miminka ustálí v děloze tak, že leží vlastně napříč vaším břichem, a hlavičku má na levé nebo pravé straně pod vašimi žebry. Tahle poloha je nepříjemná a hlavně nebezpečná pro vás i vaše dítko. Tuto situaci vám ohlásí váš lékař a další postup s vámi bude konzultovat váš porodník. Porodní asistentka nebo gynekolog se mohou pokusit uvést miminko do správné polohy.

V případě, že by se to nepodařilo, budete na porodnické oddělení přijata dřív a stejně jako ve výše uvedeném případě vám bude indikován císařský řez. Kromě toho budete denně sledována a v okamžiku, kdy by se děťátko ve vašem bříšku cítilo špatně, budete okamžitě poslána k porodu. Svěřte se do rukou odborníků. Život a zdraví vás i vašeho miminka jsou u nich na prvním místě. Důvěřujte jim.

P. S.:

Vracíte se právě z prohlídky ve 32. týdnu, kdy vám na ultrazvuku lékař přesně popsal, v jaké poloze se vaše děťátko právě nachází? Než dojdete domů, může být všechno zcela jinak. Takže hladíte zadeček, nebo loket? A není to nakonec jedno? Hlavně že svému potomkovi dáváte najevo lásku.

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Konec pánevní, Malý bazének, Jak