Maminka.czPorod

Jak si zkrátit porod? Zkuste optimalizaci pánevního dna

Tereza Víchová 24.  1.  2018
Jak bude probíhat váš porod, se předem odhadnout nedá. Ale udělat něco proto, aby se zkrátil (což je asi největší přání většiny z nás), můžete. Dáme vám návod!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O téhle metodě se zatím moc neví ani nemluví. Je sice hodně intimní, ale může být překvapivě účinná. O svém pánevním dnu jste už určitě četla nebo slyšela. A o cvicích pro jeho posílení také. Jenže pro porod potřebujete také určité svalové skupiny uvolnit.

K tomu „stačí“ specializovaný fyzioterapeut a vaše důvěra v něj. Zkrácení první, bolestivé doby porodní je pak ten nejlepší možný výsledek společné práce.

Cvičení pánevního dna pomáhá nejen po porodu, ale může pomoci i s neplodností

Pánevní dno stažené

„Na pánevní dno a jeho stav působí především stres a veškeré změny během těhotenství,“ říká úvodem Vendula Johanes, fyzioterapeutka, která se na pánevní dno specializuje. „Promítají se sem veškeré naše emoce, problémy, ale i úrazy, pády například na kostrč nebo na zadek, které se staly i v dětství.“

V jaké kondici je vaše pánevní dno, ovlivňuje i váš životní styl: Třeba sedavé zaměstnání nebo příliš cyklistiky mu nedělají dobře. A stejně tak kalhotky typu tanga. Většina z nás žen má pánevní dno stažené a je potřeba ho uvolňovat i v běžném životě. A před porodem to platí dvojnásob.

Optimalizace pánevního dna

Takzvaná optimalizace pánevního dna sice nedovede dopředu zaručit, že bude váš porod jednoduchý nebo nedojde třeba k porodnímu poranění či nástřihu hráze. Dodá vám ale potřebnou jistotu, že jste v rámci přípravy k porodu udělala všechno, co jste mohla. A psychika, jak známo, hraje u porodu stěžejní roli.

„Žena se po takové přípravě cítí u porodu aktivnější, víc zapojená, nenechává vše v rukou lékařů,“ dodává Vendula Johanes. „Už z toho vyplývá, že optimalizace není pro každou ženu.“

Pokud vám jistotu dodává spíš lékařsky vedený porod a dohled, asi předem dobře zvažte, zda podstupovat tuhle proceduru.  Jste-li ale příznivkyní přirozených metod a postupů, začněte v těhotenství hledat fyzioterapeuta s osvědčením k metodě Ludmily Mojžíšové.

S legendární metodou Ludmily Mojžíšové můžete začít kdykoliv

Stažené pánevní dno máme všechny

Ten jediný totiž dovede zhodnotit, zda je vaše pánevní dno stažené a potřebuje k lepšímu průběhu porodu „pomoci.“ A šanci máte velkou, podle fyzioterapeutky má totiž tenhle problém až 99 % z nás.

„Těhotná nemá šanci poznat, v jakém stavu se nachází její pánevní dno,“ upřesňuje Vendula Johanes. „Dokud těhotnou nevyšetříme, nemůžeme nic zjistit.“

Navštívit v těhotenství fyzioterapeuta se každopádně vyplatí jako ta nejlepší prevence usnadnění porodu. Můžete ji přidat třeba ke správnému posilování a cvičení, masáži hráze nebo používání pomůcky Aniball.

6 příšerných věcí, které lidi dělají poté, co se matky vrátí domů z porodnice

Co a kdy vás čeká

Všechno, co vede k lepšímu, snadnějšímu a rychlejšímu průběhu porodu, musíte datovat až do samotného závěru těhotenství. Optimalizace pánevního dna se provádí od 38. týdne.

„Celý proces probíhá v kleku, klientka je opřená o lokty, ve výjimečných případech může být na boku,“ popisuje Vendula Johanes. „Fyzioterapeut pak zavede prostředníček své ruky do konečníku, uvolní kostrč a zjistí, zda pruží a je volná, nebo naopak tuhá.“

Poté provádí odborník masáž svalů pánevního dna, které se aktivně účastníte – jinak při nádechu a jinak při výdechu. Celé vyšetření trvá asi 3–5 minut. Po tom méně příjemném následuje relaxační fáze. Téměř hodinu si užijete různé masážní techniky zad a celkové uvolnění. Pro zkrácení svého porodu jste právě udělala maximum: Celou proceduru absolvujete jednou až dvakrát do termínu porodu.

Váš porodní příběh: Druhý porod jsem si užila, nenechala jsem se ovládnout strachem

Bolí to?

Asi hlavní otázka, co vás napadne po pročtení detailů o optimalizaci pánevního dna. „První, co mi klientky říkají, je, že ten stres předem za to nestál,“ usmívá se Vendula Johanes. „Je to spíš strach z neznáma a intimity celé terapie. Nevíme, co od toho čekat, tak se trochu bojíme.“

Pokud nemáte větší nález, je celá procedura spíš nepříjemná než bolestivá. Po optimalizaci ale následuje příjemné uvolnění a relax, takže si to celé můžete v rámci možností vlastně užít. A s dobrým pocitem, že miminku pomyslně „umetáte cestičku“ ven z těla.

„Dojde k příjemnému prokrvení, odpočinutí, klientka tu nechá starosti a důležitý je pocit, že udělala vše, co mohla. To vše pomůže k lepšímu průběhu porodu. Setkávám se ve většině s pozitivními dopady a výsledky,“ uzavírá Vendula Johanes.

Kdybych podruhé rodila přirozeně, bude první doba porodní kratší?

Co můžete urychlit aneb První doba porodní

  • Během první doby porodní dochází ke kontrakcím, pravidelným děložním stahům.
  • Nazývá se také „otevírací“ doba – rozvíjí porodní cesty, u prvorodiček trvá i 12 hodin.
  • Kontrakce způsobují rozevření a zánik děložního hrdla, vzniká děložní branka, která se postupně rozvinuje.
  • Obvykle je prostupná jen pro prst, pak pro dva a dále se průměr počítá na centimetry.
  • První doba porodní končí ve chvíli, kdy branka není hmatná – tzv. „zašlá branka“.
Cvičení pánevního dna pomáhá nejen po porodu, ale může pomoci i s neplodností

Protržení vaku blan: Urychlí váš porod?

  • Názory na něj se liší, ideální stav je, když se vak blan protrhne sám.
  • Přistupuje se k němu jako k možnosti urychlit porod.
  • Tzv. amniotomii nebo dirupci  provádí porodník nebo zkušená porodní asistentka jemným háčkem při děložním stahu.
  • Zákrok je nebolestivý, maminka by o něm měla být vždy informovaná a souhlasit s ním.

Pomocník pro druhou dobu porodní

  • Pomůcka Aniball napomáhá posílit pánevní dno, pozitivně stimuluje poševní svalstvo a procvičuje napínání a uvolňování hráze během předporodní přípravy.
  • To vše může usnadnit vypuzovací fázi porodu, zkrátit druhou dobu porodní a snížit riziko nástřihu hráze.
  • Aniball využijete i po porodu k regeneraci svalstva v pánevní oblasti.

Najděte si „svého“ fyzioterapeuta

  • Optimalizace pánevního dna je intimní záležitost, proto se svěřte někomu, komu absolutně důvěřujete.
  • Fyzioterapeut musí mít osvědčení o proškolení metodou Ludmily Mojžíšové.
  • Ptejte se na reference, najděte známou, která optimalizaci pánevního dna podstoupila.
  • Metodu můžete využít v rámci zdravotního pojištění (bude na ni ale minimum času) nebo zaplatit soukromě (to je obvykle spojené i s masáží atd.).

VIDEO: Co je to pánevní dno a jak s ním pracovat

Stažená pánev je nejčastější překážkou otěhotnění. Zkuste cvičení na její uvolnění
Pediatr, kamarádka a dovážka jídla. Na koho mít číslo po porodu?
Kojit na veřejnosti, rozmazlovat dítě... Tohle určitě dělat (ne)budu!
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Pánevní dno, Příjemné uvolnění, Branka, Nález, Pánevní oblast, Celkové uvolnění, Děložní stahy, Životní styl, CVIČENÍ PÁNEVNÍHO DNA, Kalhotky, Porodní cesta, Vypuzovací fáze, Svalstvo, Děložní hrdlo, Zadek, Předporodní příprava, Pór, Vendula, Otevírací doba, Nejlepší prevence, Natržení, Dobrý průběh