Maminka.czPředškolák

Jak silné je první zamilování a jak s dětmi o lásce mluvit?

Jana Potužníková 20.  8.  2018
Jsou tak sladcí, když jsou zamilovaní. Oči jim září, nádherně se stydí a zároveň jako by byli hrdí na to, že mají ve svém životě novou premiéru a poprvé své city směřují k někomu mimo rodinu. Máte už i vy doma první dětské lásky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznávám, já doma jednu zamilovanou tříletou holčičku mám. A co víc, zamilovaná je už potřetí! Za první oběť jí „padl“ Rudy z jesliček někdy kolem dvou let. Oba blonďatí, vypadali na společných fotkách spíš jako brácha se ségrou.

Na procházkách se vodili za ruce a při obědě seděli vedle sebe. Pak Rudy odešel do školky a na jeho místo se v řádu dnů probojoval Jaroušek. S ním to trochu „přitvrdilo“. Schovávali se spolu pod stolem, drželi se za ruce i pusinkovali a Jaroušek se nerozpakoval Tině držet místo na oběd tak razantně, že ostatní holčičky začaly žárlit.

Od listopadu je ve školce i moje Tina a ještě před Vánocemi měla jasno: Její srdce získal Šíma. Kluk poprvé (o tři roky) starší, s postavou atleta a duší gentlemana, který jí pomůže s oblékáním stejně jako lezením po stromech, který Tinu poslechne, když mu řekne, že je čas si dát čepici, protože fouká, a který už i mě „adoptoval“ a chodí mi ukazovat, co nakreslil.

Video: Děti se poprvé políbily na dětském hřišti

Kdybych takhle mohla jednou fungovat jako tchyně, to bych si výskala! Dceřiny první lásky mají mnohé společné: Jsou velmi spontánní, ti, do kterých se zamiluje, jsou vždycky nejstarší a nejzdatnější z kluků ve třídě a školce a hodně a ráda o nich mluví.

I tohle bych si moc ráda uchovala dál, do těch pubertálních lásek, které s velkou pravděpodobností budou úplně jiné… ale to už předbíhám. Teď všichni žijeme jejími prvními láskami. Pokud je to u vás podobně, určitě čtěte dál. Je spousta věcí, které se o nich, těch prvních náznacích zamilovanosti, vyplatí vědět!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Chování a vztahy, Základní škola, Mateřská škola, sexualita, Zamilování, Pověst, Intelekt, První zamilování, Šedá myš, Jura, Hnědé vlasy, Dětský autismus, Drobnohled, První náznak, Budoucí vztah, Opačné pohlaví, Načasování, Lektorka, Druhá strana, Dětské hřiště, Procházka, Dětská láska