Maminka.czDěti

Jak správně vybrat aktovku? Poradili jsme se s fyzioterapeutkou

Reklama 25.  7.  2022
Období prázdnin, které jsou v plném proudu, znamená pro mnohé rodiče také čas, kdy se začínají poohlížet po nové školní výbavě pro své dítko. A pokud máte doma budoucího prvňáčka, je otázka správného výběru aktovky či batohu jistě klíčová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná pro vás bude překvapením, že vedle kritéria zdravotní nezávadnosti aktovky je pro zdravý vývoj pohybového aparátu dítěte neméně důležité její správné nastavení. Úžasný výběr ergonomických aktovek a batohů, stejně jako návod, jak je správně nastavit, najdete na stránkách české značky BAAGL www.baagl.cz nebo v její značkové prodejně. Co dále při výběru aktovky zohlednit? Ptali jsme se člověka z nejpovolanějších.

Minimální váha a ergonomie především

Nejdůležitějším kritériem, na které bychom se při výběru aktovky měli zaměřit, je podle fyzioterapeutky Ivy Bílkové z FYZIOkliniky výchozí váha. Ta by se měla v případě prvňáčků pohybovat od 800 do 1200 gramů. „Obratle dětí obsahují růstovou chrupavku, která roste do výšky, a pokud je obratel zatížený tlakem váhy aktovky nebo jakéhokoli jiného břemene, musí chrupavka růst proti odporu, což může způsobit její deformaci. Zároveň u dětí ještě není vytvořený silný svalový aparát,“ vysvětluje Iva Bílková. Zároveň upozorňuje, že na váhu je důležité dbát i při naplnění aktovky – celkově by neměla přesáhnout 15 % hmotnosti dítěte.

Velmi důležitým parametrem jsou dále ergonomicky tvarovaná záda kopírující anatomické zakřivení páteře. Aktovky splňující nejpřísnější ergonomické požadavky disponují certifikátem od ITC - Institutu pro testování a certifikace. Na etiketě bývá rovněž vyobrazena silueta páteře.

Klepněte pro větší obrázek

Popruhy a polstrování pro pohodlné nošení

S ohledem na křehkou konstituci dětí v raném školním věku nesmíme opomíjet ani šířku popruhů, jež musejí být dostatečně široké, aby byla váha aktovky rozložena přes celá záda. Vnitřní strany popruhů by měly být polstrované, z hladkého a jemného materiálu, aby nedocházelo k odřeninám. Nezbytnou součástí by měl být rovněž hrudní pás zajišťující rozložení váhy aktovky na celý trup.

„Aktovka by měla být vybavena širokými a dobře polstrovanými popruhy ve tvaru písmene C nebo S, aby popruh nezasahoval do ramenního kloubu a dítě mohlo při chůzi volně pohybovat rukama. Zároveň by váha měla být posazena i na klíčních kostech, aby popruhy nebyly zařezané do trapézů. Výška batohu by měla být od ramen po pánev,“ radí dále Iva Bílková. Pokud chcete, aby aktovka s dítětem v průběhu školní docházky tzv. rostla, poohlédněte se po takové, která je vybavena posuvným zádovým systémem ERGO ADJUSTABLE SYSTEM.

Praktické vychytávky

Minimálně pro mladší školní děti je vhodné zvolit aktovku s pevnou konstrukcí a zpevněným dnem, aby dokázala sama o sobě stát. A co dalšího by nemělo chybět? Určitě bezpečnostní reflexní prvky, povrchy z nano materiálů, které zabraňují pronikání vlhkosti a snadno se čistí. Osvědčené je rovněž potažení vnitřní strany batohu nepropustnou polyuretanovou vrstvou, použití lehkých materiálů s odvětrávacími lištami, aby se dětem nepotila záda, a vhodné uspořádání vnitřních přihrádek, které umožní umístění nejtěžších věcí těsně k zádům.

Témata: Děti, Reklama, Prezentace klienta