Maminka.czPředškolák

Jak u dítěte rozvíjet slovní zásobu? Nežvatlejte na něj a neopravujte ho

Martina Machová sim 8.  10.  2021
Víte, kdy nastává ten správný čas, abyste přestali na dítě žvatlat a šišlat? Jak na to, abyste potomkovi pomohli rozvíjet a zlepšovat slovní zásobu? A proč je kupříkladu nevhodné opravovat jeho výslovnost před lidmi?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud chcete, aby měl váš potomek bohatou a košatou slovní zásobu, která bude dělat radost nejen vám, ale i jemu samotnému, neboť se s každým pěkně domluví a bude umět lépe vyjadřovat své touhy, přání, dojmy a pocity, možná se vám bude hodit několik praktických a užitečných rad.

VIDEO: Děti a tablet: Může mít negativní vliv na vývoj řeči

5 jednoduchých rad, jak u dítěte rozvíjet slovní zásobu

Od tří let zapomeňte na infantilní žvatlání

Mnoho logopedů doporučuje, aby rodiče na tříleté děti již nemluvili v titěrných zdrobnělinách a citoslovcích, která nahrazují běžná slova. Takové vyjadřování je samozřejmě pochopitelné u nejmenších, kterým se dospělí chtějí maximálně přiblížit, ale čím je dítě starší, tím méně je tento styl mluvy vhodný. Vždyť jak lze více rozvinout a obohatit kupříkladu slovo „pá“, kterým rodiče někdy označují procházku či výlet? Zatímco výlet nebo procházka mohou být malé, velké, krátké či dlouhé, „pá“ je zkrátka jen „pá“.

Naučte se naslouchat dětskému vyprávění bez neustálého opravování

Samozřejmě by bylo ideální, aby dítě vyprávělo své zážitky souvisle, bez chyb a přeskakování z jedné věci na druhou. Aby dokončovalo slova a věty a pěkně se drželo linky příběhu. Jenže to všechno se dítě musí teprve naučit! Budeme-li ale, jistě v dobré víře, dítěti do jeho vypravování nestále zasahovat, opravovat jej a vysvětlovat mu, co a jak správně říct, připravíme ho o spontánnost i chuť nám cokoliv příště vyprávět. Děti se nejlépe učí hrou a hra je musí bavit!

Jak konečně rozmluvit batole? Začněte tréninkem hrubé motoriky

Neakceptujte neslušná slova

Neslušná slova dětem nejen nesluší, ale také vyjadřování neuvěřitelně zjednodušují! Sice zaručeně upoutají a navodí zvýšenou pozornost, ale konkrétní sdělení v nich nenajdeme. Dítě nám kupříkladu sdělí o nesympatické sousedce: „Ta paní je blbá!“ Pochopitelně mu takové slovo můžeme kategoricky zakázat anebo se můžeme dítěti pokusit vysvětlit, že „blbá“ je nejen neslušné, ale také úplně hloupé slovo! Nikdo se totiž nepochopí, proč mu je ona sousedka tak nesympatická. Přistoupí-li dítě na vaše doporučení, možná místo jednoho slova uslyšíte celé vyprávění: „Nelíbí se mi, že bouchá psa, doma hrozně křičí a když jdu kolem, tak se mračí a něco mumlá.“

Vývojová dysfázie: Specifická porucha řeči, kterou je třeba řešit!

Neopravujte děti před druhými

Pochopitelně je nutné děti občas při mluvení opravit, nicméně bychom to podobně jako u dospělých měli dělat s citem a taktem. Dítě by se nemělo našimi zásahy cítit ponižované a neustále kritizované. Ostatně jak by nám samotným bylo příjemné, kdyby nám někdo před druhými neustále skákal do řeči a opravoval nás? Vždyť si pak dítě můžeme vzít stranou nebo si „výuku“ nechat na doma. Neustálá kritika a opravy berou dětem chuť se slovně vyjadřovat před druhými.

Pořád nemluví? Často za to mohou rodiče. Příliš děti organizují

Jak mluvíte vy, budou mluvit i ony

Mluvíte raději do telefonu než na děti? Nasloucháte raději televizi, než abyste naslouchali svým blízkým? Hemží se váš slovník kupříkladu frekventovanými universálními slůvky „super, ok, hustý“, do nichž se schová úplně všechno? Používáte pár přídavných jmen stále dokola? Nedělejte to! Chcete-li, aby vaše děti hovořily v rozvitých větách, není zbytí – budete jim muset jít příkladem.

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Praktické rady, Hry pro děti, Logopedie, mluvení, Kritika, Vývojová dysfázie, Švédský rodič, Řád, Hovor, Jednoduchá rada, Užitečná rada, NEJ, Přídavné jméno, Slovní zásoba, Zásoby, Sousedka, Zdrobnělina, Výslovnost, Tříletá dítě, Správný čas, Chcete-li, Neslušné slovo