Maminka.czKojení

Jak uchovávat mateřské mléko? Poradíme, na co si dát pozor

Michaela Láchová 22.  7.  2018
Zásoby mateřského mléka se vždycky hodí. Ať už si chcete nebo potřebujete od svého miminka odskočit, nemusíte přitom nervózně sledovat ručičku na hodinkách a stresovat se včasným návratem ke svému malému hladovci. Víte ale, jak s mateřským mlékem správně zacházet a jak ho skladovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojení miminka mateřským mlékem je obrovským zázrakem přírody a přináší děťátku řadu benefitů. Pokud maminka chce a může svého drobečka kojit, má vždy a všude připravenou tekutinu s tím nejdokonalejším a nejkvalitnějším složením, které právě její dítě potřebuje. A podle toho se také postupem času mění. Navíc má vždycky ideální teplotu a je podávána v té pro něj nejpříjemnější možné „nádobě“. 

VIDEO: Jak poznáte, že je vaše dítě hladové?

Výhody kojení ale může máma pro svou ratolest zachovat i v případě, kdy se navzájem odloučí na déle než jen interval mezi kojeními nebo když z jakéhokoli důvodu miminko nemůže její již zmiňovanou „nádobu“ využít – například nedonošeňátkům nebo menším dětem se zkrátka nedaří mlíčko od maminky vytáhnout. 

Odstříkávání nebo odsávání mateřského mléka je tak u čerstvých maminek poměrně běžná praxe. Ať už se rozhodnete pro ruční odstříkávání, ruční či elektrickou odsávačku, základ je jasný: čisté ruce.

Především u novorozenců a mladších kojenců se snažte chovat jako chirurg na operačním sále. Rukavice si samozřejmě brát nemusíte, ale pečlivě si ruce umyjte a dbejte na maximální čistotu všeho, s čím přijdete do kontaktu vy a posléze i vaše miminko. Všechny lahvičky, nádobky i části odsávačky poctivě sterilizujte, abyste předešla případným zažívacím potížím vašeho drobečka. 

V čem mateřské mléko uchovávat? 

Materiály pro uchovávání mateřského mléka jsou v podstatě jen dvojí: sklo a plast.

Co se týče plastů, ne každý je vhodný pro skladování potravin, natož tak citlivé a vzácné tekutiny, jakou je mateřské mléko. Z některých se totiž při ohřívání nebo během mražení uvolňují látky, které mohou být pro kojence nebezpečné. Naštěstí už je dnes poměrně snadné sehnat plastové nádobky nebo sáčky určené přímo ke skladování mateřského mléka. Určitě raději sáhněte po nich. 

Na výběr máte všemožné lahvičky, které by v ledničce měly být opatřeny vzduchotěsným uzávěrem, ale i nádobky různých tvarů nebo praktické sáčky, díky nimž ušetříte místo v mrazáku. Většina z nich je navíc opatřena praktickým štítkem a popisovačem, abyste si nezapomněla poznamenat, kdy jste mléko odstříkala, a měla tak dobrý přehled o jeho trvanlivosti. 

Bolest při kojení není normální! Laktační poradkyně prozradí, co vám zaručeně uleví

Jak dlouho vydrží odstříkané mateřské mléko? 

Pár hodin sice mléko v pokojové teplotě přečká bez úhony, pokud je to ale možné, raději ho takto vůbec nenechávejte. Jakmile ho odstříkáte nebo odsajete, šup s ním do ledničky. Údaje o tom, jak dlouho v ledničce vydrží, se dost markantně liší. Laktační poradkyně většinou doporučují mléko spotřebovat do 24 až 48 hodin. 

Podle klinického protokolu The Academy od Breastfeeding Medicine z roku 2017 je ale použitelné čtyři dny optimálně, za velice čistých podmínek dokonce 5 až 8 dní. „Odstříkané mateřské mléko uchované o teplotě do 6 stupňů Celsia bych doporučovala spotřebovat maximálně do 24 hodin. O delším intervalu pochybuji vzhledem k tomu, že se jedná o naprosto čerstvé, tepelně neupravené mléko,“ doplňuje laktační poradkyně Mgr. Tereza Morávková. 

  • Jestliže chcete sbírat mléko postupně a následně ho smíchat do jedné nádobky, dbejte na to, aby měly dávky stejnou teplotu, tedy aby byly ochlazené. Nemíchejte však mlíčko sebrané za více než 24 hodin. „Doporučuji míchat maximálně tři dávky,“ podotýká Mgr. Tereza Morávková. 
  • Mléko uchovávejte jen v uzavíratelných nádobách, aby nenasáklo pachy z ledničky. Ideálně by mělo být stranou a mít v ledničce své „čestné“ místo.
  • Nejvhodnější je spodní přihrádka, kde je teplota nejnižší a zamezuje množení bakterií, naopak ho nenechávejte ve dvířkách ledničky, kde bývá teplota nejvyšší. 

Velkým pomocníkem při skladování mateřského mléka je mraznička, zásoby v ní totiž vydrží až tři měsíce. Protokol ABM má opět údaje odlišné, při teplotě –4 stupně Celsia podle něj vydrží optimálně šest měsíců. Za přijatelných podmínek, hluboko zmražené, dokonce dvanáct. 

„V mrazáku vydrží mateřské mléko tři měsíce, ale mně osobně se stalo, že po třech měsících už bylo zkyslé. Doporučuji ho spotřebovat co nejdříve,“ dodává Mgr. Tereza Morávková. Pokud si chcete mlíčko uschovat v mrazničce, neotálejte s tím. Stejně jako v ledničce i v mrazáku jej uložte pokud možno samostatně – vyhraďte mu jeho vlastní šuplík nebo jeho část. Nezapomeňte na nádobku napsat datum, kdy jste mléko odstříkala. 

Odsávačka mateřského mléka: zbytečnost, nebo nutnost?

Jak mateřské mléko správně rozmrazit? 

Ideální je rozmrazovat mléko postupně, po vytažení z mrazáku by tedy mělo zamířit na 24 hodin do ledničky. Můžete ho rozmrazit i pod vlažnou nebo teplou tekoucí vodou. Mateřské mléko rozmrazujeme proudem teplé vody, popř. ponecháním v ledničce přes noc. Po rozmrazení je nutné mléko jemně promíchat, aby se do něj tuk uchycený na stěnách nádoby opět rozptýlil,“ popisují doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. a MUDr. Tomáš Honzík, PhD. ve své Knize o těhotenství, porodu a dítěti (Galén, 2015). 

Rozmražené mléko podejte miminku opět do 24 hodin. A stejně jako je tomu i s ostatními potravinami, nikdy ho znovu nezamrazujte. 

Jak mléko správně ohřát? 

Rozmraženo máme a můžeme ohřívat. Určitě v tomhle směru ale zapomeňte na mikrovlnku, při ohřevu v ní totiž dochází ke zničení některých imunitních složek v mléku a také ke snížení obsahu vitaminů a živin. Navíc ohřívá nerovnoměrně, a ač se vám zdá mlíčko na předloktí „tak akorát“, může být pro miminko stále příliš teplé, zvlášť pokud jej řádně nepromícháte. 

Pro rovnoměrný ohřev můžete využít speciální ohřívače láhví nebo ho ohřát ve vodní lázni. Voda, ve které nádobku s mlékem ohříváte by určitě neměla být vroucí, stejně tak jako v mikrovlnce byste své miminko připravila o cenné látky. Mléko by mělo mít ideálně tělesnou teplotu 37 stupňů – jestli je teplota správná, můžete vyzkoušet na svém předloktí, kde snadno poznáte, jestli by si miminko neopařilo svůj citlivý jazýček. Jednou ohřáté, nespotřebované mléko ale dítěti znovu nepodávejte. 

Témata: Časopis Maminka, Novorozenec, Výživa a stravování, Kojení, Miminko, Praktické rady, Dítě je na světě, pořad, mateřské mléko, Teplota, Ideální teplota, Plastová nádobka, Pór, Malý hladovec, Pokojová teplota, Mléko, Mlíčko, Čarodějka, Ohře, Dlouhý interval, Čistá ruka, Laktační poradkyně, Nádobka, Operační sál, Mladý kojenec