Jak uplést vánočku? Provedeme vás krok za krokem

Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct ji směli jen pekařští mistři. Dnes je nejlepší ta, kterou si upečete vy sami. A jak na ni? Její přípravou vás provedeme krok za krokem.

Na 1 kus, Příprava: 70 minut + kynutí

750 g polohrubé mouky
lžička soli
150 g krupicového cukru
+ 1 vanilkový cukr
250 ml mléka
1 1/2 kostky droždí
150 g másla
3 žloutky + 1 vejce,
prošlehané na potření
po 1 lžičce mletého anýzu a fenyklu
kůra z dobře omytého citronu
rum
rozinky a vlašské ořechy

Postup:

1. Do mísy prosejte mouku s většinou cukru a cukrem vanilkovým a lehce ji osolte. V části vlažného mléka rozpusťte zbylý cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

2. K mouce přidejte citronovou kůru, koření a žloutky, kvásek, zbylé mléko a asi 3 lžíce rumu. Lehce promíchejte a poté vlijte vlahé rozpuštěné máslo. Zpracujte vařečkou (nebo v kuchyňském robotu) na hladké, pružné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy.

3. V závěru ho vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hnětení dokončete ručně. V této fázi do něj zapracujte ořechy a rozinky předem namočené v rumu.

4. Těsto přemístěte zpět do mísy, lehce posypte moukou a nechte na teplém místě kynout.

5. Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů.

6.Rozválejte je na válečky. První čtyři poskládejte tak, jak vidíte na obrázku a zaplétejte je od prostředka směrem zprava doleva nejdřív jednu stranu, pak otočte o 90°, a splétejte druhou stranu.

7.+8.Upletený díl přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech a hranou dlaně udělejte uprostřed důlek. Přidejte patro spletené jako cop ze tří válečků a okraje podhrňte.

9 Nakonec dejte horní vrstvu, stočenou ze dvou válečků. Na třech místech zpevněte špejlemi, potřete prošlehaným vejcem a nechte ještě asi půl hodiny kynout na plechu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Asi po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte jestě zhruba 40 minut. Kdyby začala na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ji alobalem. Hotovou vychladlou vánočku poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Tip:Vánočku můžete připravit také z hladké mouky. Kvásek nemusíte připravovat zvlášť. Droždí rozdrobte do mouky s cukrem, kořením a žloutky, pak přilijte tekuté suroviny. Těsto na vánočku je hodně tučné, takže počítejte s dobou kynutí 3 až 4 hodiny.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Čekají vás tvrdé dny, ale neztrácejte optimismus, všechno se zase přežene. V práci po vás nadřízený chce něco, co víte, že je nad vaše…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci