reklama

Jak uplést vánočku? Provedeme vás krok za krokem

Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct ji směli jen pekařští mistři. Dnes je nejlepší ta, kterou si upečete vy sami. A jak na ni? Její přípravou vás provedeme krok za krokem.

Na 1 kus, Příprava: 70 minut + kynutí

750 g polohrubé mouky
lžička soli
150 g krupicového cukru
+ 1 vanilkový cukr
250 ml mléka
1 1/2 kostky droždí
150 g másla
3 žloutky + 1 vejce,
prošlehané na potření
po 1 lžičce mletého anýzu a fenyklu
kůra z dobře omytého citronu
rum
rozinky a vlašské ořechy

Postup:

1. Do mísy prosejte mouku s většinou cukru a cukrem vanilkovým a lehce ji osolte. V části vlažného mléka rozpusťte zbylý cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.

2. K mouce přidejte citronovou kůru, koření a žloutky, kvásek, zbylé mléko a asi 3 lžíce rumu. Lehce promíchejte a poté vlijte vlahé rozpuštěné máslo. Zpracujte vařečkou (nebo v kuchyňském robotu) na hladké, pružné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy.

3. V závěru ho vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hnětení dokončete ručně. V této fázi do něj zapracujte ořechy a rozinky předem namočené v rumu.

4. Těsto přemístěte zpět do mísy, lehce posypte moukou a nechte na teplém místě kynout.

5. Vykynuté těsto rozdělte na devět stejných dílů.

6.Rozválejte je na válečky. První čtyři poskládejte tak, jak vidíte na obrázku a zaplétejte je od prostředka směrem zprava doleva nejdřív jednu stranu, pak otočte o 90°, a splétejte druhou stranu.

7.+8.Upletený díl přemístěte na pečicím papírem pokrytý plech a hranou dlaně udělejte uprostřed důlek. Přidejte patro spletené jako cop ze tří válečků a okraje podhrňte.

9 Nakonec dejte horní vrstvu, stočenou ze dvou válečků. Na třech místech zpevněte špejlemi, potřete prošlehaným vejcem a nechte ještě asi půl hodiny kynout na plechu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Asi po deseti minutách snižte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte jestě zhruba 40 minut. Kdyby začala na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ji alobalem. Hotovou vychladlou vánočku poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Tip:Vánočku můžete připravit také z hladké mouky. Kvásek nemusíte připravovat zvlášť. Droždí rozdrobte do mouky s cukrem, kořením a žloutky, pak přilijte tekuté suroviny. Těsto na vánočku je hodně tučné, takže počítejte s dobou kynutí 3 až 4 hodiny.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Idejím lásky se občas vyhýbáte, tak proč si neužívat jídla? Dnes je každá rada drahá, ale pokud budete skrze Lunu mnohem více otevřené…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama