Jak upravit jídelníček v zimě? Řiďte se sezónou, jahody v únoru jsou nesmysl!

Simona Procházková 20.  2.  2021
Co znamená správně jíst během zimního období? Jak a proč upravit každodenní jídelníček? Respektujte aktuální sezonu a vsaďte na lokální produkty, radí expert na výživu Petr Havlíček. Podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už dávno se ročními obdobími řídíme možná v jediném – kdy si vzít dovolenou. Jinak jsme s přírodou v totálním nesouladu. V létě se chladíme, v zimě se přehříváme a vstáváme a chodíme spát v každé období stejně. Tak proč upravovat stravu?

„Domnívám se, že náš životní styl se dávno neřídí ročními obdobími. Proto možná nemáme pocit, že je potřeba své stravování nějak zásadně sezónně upravovat. Energeticky vydatnější stravu v zimních měsících potřebují jen ti, kteří fyzicky pracují venku. Z jednoduchého důvodu, aby jejich organismus byl schopný fungovat a udržovat tělesnou teplotu v nepříznivých klimatických podmínkách. Obávám se ale, že většina z nás to tak nemá,“ uvádí Petr Havlíček.

Jak může strava ovlivnit váš zrak

„Upozornil bych ale na aspekt lokálnosti, sezonnosti a udržitelnosti a také na to, jak jsme byli původně „nakódováni“. V každém ročním období jsou určité potraviny, které tím, že se vyprodukují zrovna v tom období, které panuje, vyprodukují se lokálně a rychle se dostanou ke spotřebiteli, tak jsou schopné poskytnout největší množství potřebných živin. Je tedy dobré jíst jahody či třešně v době, kdy právě rostou. Typickými „zimními“ potravinami jsou například kořenová zelenina, brambory, dýně, kapusta, jablka, hrušky či kvašená zelenina,“ vysvětluje Petr Havlíček.

Děti a sladkosti: Kdy s nimi začít a jaké zvolit?
Hit jménem přerušovaný půst: Nezaručuje hubnutí, hodí se jen pro někoho
Stravování podle ajurvédy: „Pro někoho je zdravá zelenina, pro jiného bůček“
Témata: Video, Výživa a stravování, Jídelníček, únor, rozum v troubě, Nesmysl, Havlíček, Udržitelnost, Petr Havlíček, Kapusta, Bůček, Zimní období, Jahody, Strava, Výživa, Sezóna, Zima