Maminka.czFinance

5 šikovných tipů, jak ušetříte při nákupu vánočních dárků

Simona Procházková inf 27.  11.  2023
Advent je tu za pár dní, a tak nastává nejvyšší čas začít nejen přemýšlet, ale také pořizovat překvapení pod stromeček pro své blízké. Jak v dnešní těžké době ušetřit nějakou tu korunu a nezruinovat kvůli vánočním dárkům rodinný rozpočet? Známe pár chytrých tipů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vánoční čas bývá plný lásky, času s rodinou a klidu, ale předvánoční shon a stres, že nic nestíháte, vám jej může pořádně znepříjemnit. Poradíme, jak vše zvládnout s předstihem, a tak, aby vaše peněženka a bankovní účet nezůstaly prázdné.

VIDEO: Dárky pro děti podle znamení zvěrokruhu

Stanovte si rozpočet

A nepřekračujte ho! Před tím, než vyrazíte na nákupy, ať už do kamenných obchodů nebo začnete bezhlavě objednávat po internetu, napište si seznam lidí, které chcete obdarovat. Ke každému z nich si zapište dárek, který byste mu rádi pořídili. Pořizovací ceny si poté porovnejte, protože se mohou u jednotlivých prodejců výrazně lišit. “Do rozpočtu nezapomeňte připočítat výdaje za potraviny, vánoční stromeček a další dekorace. Stanovený rozpočet za žádnou cenu nepřekračujte. Uděláte to tak u jedné položky a ztížíte si tak situaci,” radí Erika Poštolková z internetového obchodu BezvaSport.cz..  

Nakupujte dárky během celého roku

Tenhle trik používá čím dál více lidí. Nenechávejte nákup vánočních dárků na poslední chvíli. Může se pak stát, že jen bloudíte po obchodech, nevíte, co komu koupit a sáhnete po zbytečnostech jen proto, abyste s něčím odešli a mohli si „odškrtnout“ další vyřízený dárek. Nejenže pak takový dárek není osobní, ale také za nákupy utratíte několikanásobně více peněz.

Výdaje si tímto způsobem rozdělíte do několika měsíců a výsledná suma již tolik nezabolí. “Na našem e-shopu nabízíme pravidelně různé slevové akce, při kterých se vyplatí pořídit nejrůznější vánoční dárky. Říkáte si, co asi tak pořídit na e-shopu s oblečením, když neznáte velikost obdarovaného? V nabídce máme velké množství nejrůznějších doplňků nebo třeba i šperků,“ říká Erika Poštolková a dodává: „Při nákupech během celého roku můžete vychytat různé slevové akce nebo dopravu zdarma."

Využijte slevy na Black friday

Populární Black friday neboli Černý pátek je velká slevová akce, která se každoročně koná na konci listopadu. Letos to bylo 24. listopadu. Účastní se jí mnoho kamenných i internetových obchodů, které nabízí výrazné slevy na vybrané produkty. Samotná akce trvá většinou o dost déle než jeden den. Jestliže jste letos nestihli nakupovat během celého roku, zaměřte se na tuto akci a zvládněte vánoční nákupy při ní. V posledních letech se uchytila také akce jménem Cyber monday neboli Kybernetické pondělí, které je právě dnes. Ta je určena pro zákazníky, kteří nestačili nakoupit během Black friday.

Zbytečně neutrácejte, ale vyrábějte

Jmenovky, drobné ozdoby na dárky, ale i recyklovatelný balicí papír, za tyto položky můžete ušetřit a vyrobit si je z věcí, co máte doma. Pokud jste manuálně zruční, můžete zkusit vyrobit přímo celý dárek. Náramek, bomba do koupele, svíčka, pečený čaj , domácí likér nebo třeba fotodárek. Pro partnera zkuste sklenici radostí nebo šekovou knížku s položkami typu masáž zad, dnes umyji nádobí já, a podobně. Za vlastnoručně vyrobené dárky ušetříte a navíc obdarovaného zaručeně překvapí.

Vánoce až v lednu?

Pokud nemáte malé děti, které ještě věří na Ježíška a už od listopadu se nadšeně každý den budí s tím, že Štědrý den s dárečky je zase o něco blíž, můžete to udělat zcela obráceně. Domluvte se s partnerem, rodiči, kamarády či kolegy, že si dárky rozdáte až v novém roce. Povánoční výprodeje a slevové akce začínají bezprostředně po svátcích. Nebo se s rodinou dohodněte, že si pod stromeček dáte navzájem jen nějakou drobnost a hodnotnější dárky necháte až na leden.

Témata: Rodina, Domácnost, Peníze, Vánoce, Finance, internet, Jak ušetřit, Tipy na dárky, Nákupní tipy, Advent, Dárek, Ježíšek, kyber, Slevová akce, Rozpočet, Těžká doba, Black, Rodinný rozpočet, Štědrý den, Tip, Vánoční dárky, Stromeček, Nákup, Tipy na dárky na Heureka.cz

Video