Maminka.czChování a vztahy

Jak usnadnit dítěti příchod sourozence? Povyšte ho na parťáka

Michaela Karavarakis 19.  11.  2012
Jak usnadnit dítěti příchod sourozence? Povyšte ho na parťáka
Ve většině rodin není cílem jedináček. Dřív nebo později se prvorozené dcery a synové dostanou do situace, kdy musí čelit příchodu nového sourozence. Jak jim tuto událost podat a pomoci se s ní vyrovnat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Forma se samozřejmě různí s ohledem na věk vašeho dítěte, ale základní filozofie zůstává stejná. Starší sourozenec potřebuje pochopit, že on i nově narozený bráška/sestřička jsou si rovni. To může ale teprve tehdy, pokud se tak vy budete chovat. To znamená tomu mladšímu „nenadržovat“ a v rámci možností dopřávat oběma to stejné.

Nedělejte z něho chůvu

Ikdyž by vám pomoc někdy bodla, nenuťte dítě, aby vám pomáhalo při koupání miminka, nosilo vám plenky či asistovalo při kojení. Pokud se samo rozhodne, že se do těchto aktivit zapojí, prosím. To pak musíte jeho pomoc naopak nahlas a opakovaně ocenit. Pokud ale projevuje spíš nechuť, nesnažte se ji zlomit tím, že ho budete volat od rozestavěné stavebnice s tím, že se mimi ublinklo a vy potřebujete podat plenu z koupelny.

Nepodceňujte jeho inteligenci

Možná mu jeho schopnosti zatím ještě nedovolí všechno přesně pojmenovat, ale jeho mozek nasává informace a podněty jak houba po dešti a chápe víc věcí, než si myslíte. Proto až ho bezmyšlenkovitě plácnete přes ruku v okamžiku, kdy se snaží vašemu třítýdennímu kojenci nacpat do pusy pišingr nebo vykřiknete okřídlené „To nesmíš!“. Najděte si čas mu taky vysvětlit, proč to nesmí. Otvírejte mu obzory, ale jako rovnocennému parťákovi.

Uplatňujte stejná pravidla

Samozřejmě, pokud to alespoň trochu půjde. Hračky, například, by měly mít oba sourozenci vlastní a oddělené. Přirozeně se ale nevyhnete tomu, že ten starší si bude chtít hrát s chrastítkem, zatímco miminko se bude sápat po mrkací panně či nakládacím autě sourozence. Stejně jako tomu staršímu pravděpodobně řeknete, že si nemůže jen tak bez dovolení brát hračky miminka, měli byste se i jeho vždy zeptat, jestli si mladší bráška/sestřička může půjčit jeho hračku.

Vysvětlujte

Vysvětlujte a vysvětlujte. Možná reakce vašeho dítěte na příchod nového sourozence nebude taková, jak jste si představovala. Možná i přes veškerou vaši snahu a průpravu, kterou jste mu dala v době těhotenství, nepřijme narození miminka vůbec dobře. Zkuste neztrácet hlavu a hlavně trpělivost. Nereagujte na nepřiměřené chování vašeho potomka podrážděně či s naštváním. Vysvětlujte mu klidně stále dokola, jak se věci mají, trpělivě a klidně. Do šesti měsíců by se všechno mělo spravit a vrátit do starých kolejí. Tak dlouho totiž podle psychologům dětem trvá sžít se změnami a přijmout je.

Témata: Chování a vztahy, Pár, Parta, Parťák, Děti, Jak, Příchod, Par