Maminka.czRozvody

Jak uspět jako rodič po rozvodu: Tahle pravidla byste měli dodržovat!

aši 13.  1.  2022
Rozvedení rodiče téměř vždy považují otázku výchovy dětí po rozvodu za jednu z nejnáročnějších výzev ze všech. V prakticky každém případě děti po rozvodu trpí, a to i když máte pocit, že se usmívají a nic si z toho nedělají. Vždy mají ale tam uvnitř pocit rozpolcenosti mezi dvěma rodiči – a ti jsou teď od sebe vzdálení stovky světelných let. Mámy i tátové často bojují s pocity konkurence, frustrace a nedorozumění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Navíc rodičovství ve dvou domácnostech rozhodně nebylo to, o co usilovali, když se kdysi rozhodli mít dítě. Všechno, co se děje po rozvodu, je prostě náročné. Přesto se rodiče a děti musí chtě nechtě přizpůsobit těmto změnám a najít způsob, jak spolu úspěšně fungovat. Těžké období mohou mít otcové, protože pořád děti zůstávají po rozvodu ve větší míře v péči matek. Často je to jen pár hodin, které s dětmi týdně můžou trávit. Ovšem úspěšného partnerského vztahu i po rozvodu lze dosáhnout, když oba rodiče dodržují několik základních jednoduchých pravidel. Která to jsou?

VIDEO: Rodičovský příspěvek 2022

Komunikace

Mnozí rodiče, kteří se rozvedli, tvrdí, že právě tohle pravidlo je jedno z nejdůležitějších. Spousta manželství se rozpadne kvůli komunikačním chybám, takže rozvedení rodiče často bojují s tím, aby správně komunikovali. Pro děti je takový model otevřenější a produktivnější, protože vidí, že rodiče spolu dokážou i po rozchodu efektivně mluvit. Potřeba komunikace je důležitá, a to s využitím všech komunikačních kanálů, jako jsou telefony, počítače, posílání SMS zpráv či komunikace tváří v tvář. Nejdůležitější pak je, aby spolu rodiče mluvili přímo, nikoli přes své děti. "Řekni své matce…" je typická špatná ukázka a tahle věta by se měla zakázat!

Co je psáno, to je dáno


Výzva společného rodičovství může často vést k dalším právním krokům. Pokud rodiče vědí, že hrozí něco, co by později mohlo být zneužito, nebo naopak pozapomenuto, je nutné všechny interakce zaznamenávat – s datem, časem, obsahem a seznamem těch, kteří byli svědky interakce. Možná to zní opravdu strašidelně, ale jen těžko se můžete něčeho dovolávat, když nebudete pečliví ve všem, co podnikáte. A samozřejmě by mělo být běžné, že se rodiče k sobě chovají čestně a odpovědně.

GALERIE: Byli na dítě sami a jsou na to hrdí! Těchto 5 slavných otců vzalo výchovu do vlastních rukou

Rozvrh

Děti prospívají tehdy, když jdou věci podle plánu a když existují hranice. Po rozvodu to může být jinak, proto by rodiče měli pokračovat v konzistentních plánech a výchově i nadále. Oba rodiče musí držet při sobě a mít stejné požadavky jako ten druhý. A musí být konzistentní ve všem. Pokud má mít otec děti ve středu večer a každý druhý víkend, prostě si udělejte první rozpis a jeďte podle něj. Neměňte nic, pokud to není nutné. Pokud se vyskytnou nějaké problémy, snažte se je vyřešit rychle, aby si každý mohl plánovat život dopředu. Čím více budou oba rodiče dodržovat předem stanovený rozvrh, tím méně budou děti zmatené.

Neřešit nic před dětmi

Maminky a tátové mohou mít velmi rozdílný styl výchovy. Občas tak (nebo i častěji) můžete nesouhlasit s tím, co ten druhý dělá s dítětem. Pokud tak moc nesouhlasíte, řešte to v soukromí, a ne před dětmi. Pokud děti vidí mámu a tátu jako milující a podporující se navzájem, budou se cítit bezpečněji. Nestavte děti do středu vašeho nesouhlasu a nesabotujte druhého rodiče před dětmi.

10 jednoduchých způsobů, jak být ještě lepší mámou

Klidné "předávání"

Když se matky a otcové scházejí, aby si vyměnili nebo vyzvedli děti, je třeba, aby se snažili dělat to co nejjednodušeji a perfektně. Vyhněte se tedy dramatům, pokud jde o čas. Neposílejte na „výměnu“ svou novou přítelkyni nebo nového partnera, není to vhodné. Rozhodně ne brzo po rozvodu.

Podělte se o fotku

Když máte dítě a děláte spolu něco zábavného nebo pokud nastane nějaký roztomilý okamžik, vyfoťte ho a pošlete tomu druhému rodiči. Nemyslete, že ho to nepotěší. Potěší, a moc. Když s vámi dítě není, může vám opravdu moc chybět. Rychlá MMS nebo video pomůžou zahnat úzkost a starost o dítě, když není s vámi. Vždy se to vrátí..

Plánování

Není to žádná zbytečnost, ale takový Google kalendář se sdíleným obsahem se vám může hodit. A může zabránit mnoha konfliktům a nečekaným událostem. Když budete vzájemně sdílet podrobnosti událostí, jako jsou koncerty dětí, školní besídky, představení, zápasy či vystoupení, vyhnete se zklamání a ztrátě důvěry. Investujte čas do sdíleného kalendáře a prospějete tím všem.

 
 

Témata: Střídavá péče, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodičovství, Psychika, Rodiče, Rozvody, rozvod, Rozchod, pravidla, PRÁV, Zklamání, Děti, Pocit, Google, Máma, Táta, Rozvedený rodič, SMS, Posílání

Video