Maminka.czŠkolák

Jak vnímá společnost ženy s laktační psychózou?

Adéla Vedralová 16.  2.  2012
Šance, že se u maminky krátce po porodu rozvine vážná poporodní psychóza neboli laktační psychóza, bývá sice velmi malá. Trpí jí totiž přibližně dvě ženy z tisíce. Ale nikde není psáno, že se něco takového nedotkne přímo vás nebo blízké kamarádky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když se o této duševní poruše mluví čím dál tím víc otevřeně, spousta lidí vlastně neví, jak probíhá a jak je nutné k postižené mamince přistupovat. Pokud se totiž laktační psychóza včas nepodchytí, může dojít k tragédii. Matky, které si procházejí něčím takovým, můžou v krajní situaci ublížit nejen sobě, ale i svému dítěti.

Případů existuje řada a díky sdělovacím prostředkům býváme často svědky podobných událostí. Určitě jste si někdy položila otázku: jak je možné, že "ta zrůda" mohla udusit své dvouměsíční dítě? Velmi známý je také příběh ženy, která chtěla skočit i se svými dvěma dětmi pod jedoucí soupravu metra. Ženy, které se uchýlí k tomuto jednání, podlehly právě laktační psychóze.

Jejich činy jsou pro zdravého člověka neomluvitelné, jenže není dobré je jednoduše soudit jako vražedkyně. Kdyby jim byla podána včasná a správná pomoc odborníků, možná by k tak krajnímu činu nikdy nedošlo. Jak lze rozpoznat, že nejde jen o běžnou poporodní "depku", ale o něco vážnějšího?

Pacientky s diagnózou laktační psychóza trpí extrémními výkyvy nálad, odmítání dítěte, ztrátou pojmu o čase (například když nakrmí své dítě a po dvaceti minutách jej krmí znovu, protože si myslí, že uběhly tři hodiny), můžou se objevit i přeludy a obsedantní stavy (přehnaný strach o dítě, že zemře či má určitě nádor), uzavírání se do své ulity nebo naopak dramatické výstupy.

Bohužel, stává se často, že si blízcí lidé psychicky labilní maminky říkají: stav se zlepší časem sám od sebe a vyhledat psychiatra je zbytečné. Vždyť ženy v šestinedělí se prostě chovají divně. Jenže když se nemoc nepodcení a začne se řešit, bývá otázkou pár měsíců, než se vše spraví. V opačném případě jde o velmi složitý proces a zdlouhavou léčbu. Ženy s laktační psychózou si svůj stav neuvědomují a tak si samy o pomoc neřeknou. Proto je důležité, aby jednalo okolí.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Pomoc odborníků, Přelud, Zrůda, Složitý proces, Jak, Zen, Přehnaný strach, Společnost, Lak, Dvouměsíční dítě